Nákrčníky budú povinné! Čo si o novom pravidle myslia hokejisti a výrobcovia?

Nekompromisné rozhodnutie! Chrániče krkov doteraz v extralige aj na majstrovstvách sveta používalo iba nízke percento hráčov. Teraz už ...
  • Zdroj: TASR

Nekompromisné rozhodnutie! Chrániče krkov doteraz v extralige aj na majstrovstvách sveta používalo iba nízke percento hráčov. Teraz už hokejisti z dôvodu zvýšenia bezpečnosti nebudú mať na výber. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) totiž prišla s novým pravidlom.

FOTOGALÉRIA: Nákrčníky budú povinné

Prelomový krok v ochrane hráčov na ľade. Po tragickej udalosti, ktorá otriasla svetom hokeja, sa odporúčania stávajú povinnosťou. Od sezóny 2024/2025 bude nosenie chráničov krku povinné pre všetkých hokejistov! Táto zmena prichádza ako priamy dôsledok úmrtia amerického útočníka Adama Johnsona († 29), ktorému počas októbrového zápasu Britského pohára súper nešťastnou náhodou prerezal hrdlo korčuľou. Po siedmich mesiacoch od Johnsonovej smrti prišla Medzinárodná hokejová federácia s revolučnou úpravou pravidiel. Hoci IIHF najprv len dôrazne odporúčala nosenie chráničov krku, teraz sa tento prvok stáva povinným.

HROZÍ TREST

Ochrana krku by tak mala byť povinná aj v našej extralige a ďalších súťažiach, ktoré sa riadia pravidlami IIHF. „Všetci hráči všetkých kategórií musia nosiť chránič proti porezaniu do krku, ktorý je určený na tento špecifický účel a je vyrobený tak, aby kryl čo najväčšiu časť krku. Chránič proti porezaniu krku musí byť používaný správnym spôsobom a nesmie byť v žiadnom prípade nijako upravovaný alebo nahradzovaný. Za porušenie tohto pravidla, ktoré nasleduje po varovaní hlavným rozhodcom, sa uloží menší trest,“ uvádza sa v oficiálnom nariadení.

POVINNOSŤ JE POVINNOSŤ

Čo si o ňom myslí strelec tohtoročného extraligového majstrovského gólu, útočník Nitry Miloš Bubela (31)? „Nákrčníky som nosil, samozrejme, keď som bol junior, ale skúšal som si ich aj túto sezónu. Ale iba počas tréningov. Bola to úplná pohoda, nejako som ho nevnímal. Z individuálnej stránky je to pre nás hokejistov zrejme jedno. Hlavne to bude chrániť zdravie a životy na ľade, takže hráči si určite zvyknú. Zvykli si už aj na iné veci, aj keď viem, že niektorým to nie je pohodlné. Keď to však nariadia, tak do roka-dvoch už o tom ani nebudú vedieť,“ povedal pre Nový Čas Bubela, ktorý vie, že v extrémnych prípadoch môže ísť naozaj o život.

„Žiadny z hokejistov na ľade nevníma, že by sa mohla takáto nejaká vec stať. Je to obrovská náhoda, ktorá sa môže stať raz za 10 rokov, či už to bol tragický prípad Johnsona, ale svoje o tom vie aj náš Richard Zedník. Nákrčník v extrémnych prípadoch môže zachrániť život,“ dodal Bubela.

SÚ PRIPRAVENÍ

Nový Čas v tejto súvislosti oslovil aj jedného z najväčších predajcov hokejového výstroja s otázkou, či je na zvýšený dopyt po nákrčníkoch pripravený. „Samozrejme, že áno. My sme zvýšený dopyt zaznamenali už po tragickom incidente Johnsona, keď sme zvyšovali kapacity v skladoch. Aj teraz sme preto pripravení na zvýšený dopyt,“ uviedol obchodný zástupca Baueru Július Kováč.

 

Fínska hokejová legenda Esa Tikkanen.
Hokejová legenda má obrovské dlhy, no obvinenia odmieta: Teraz rozpredáva svoje trofeje! Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk