Hokejová legenda má obrovské dlhy, no obvinenia odmieta: Teraz rozpredáva svoje trofeje!

V aukcii predáva štyri zlaté prstene pre víťazov Stanleyho pohára. Fínska hokejová legenda Esa Tikkanen (59) dlhuje na daniach desiatky ...
  • Zdroj: Getty Images

V aukcii predáva štyri zlaté prstene pre víťazov Stanleyho pohára. Fínska hokejová legenda Esa Tikkanen (59) dlhuje na daniach desiatky tisíc eur, ale obvinenia súdov rázne odmieta. V dražbe teraz predáva nádherné zberateľské poklady.

Tikkanen vo svojej kariére vyhral päť Stanleyho pohárov, štyri v drese Edmontonu počas éry Waynea Gretzkého a jeden s New Yorkom Rangers v roku 1994. „Faktom je, že ležia v taške už viac ako 30 rokov. Keď sa ma spýtali, či budú prstene v aukcii, pomyslel som si: prečo nie,“ prezradil legendárny Fín.

Jeden prsteň nepredá

„Veľmi pozorne sme skontrolovali tento aukčný dom a ukázalo sa, že v priebehu desaťročí sa tam obchodovalo s množstvom predmetov hokejových legiend. Vrátane mnohých prsteňov od víťazov Stanleyho pohára,“ objasnil bývalý hokejista.

Dražba majstrovských prsteňov nemá podľa Tikkanena nič spoločné s tým, že je obvinený z hrubých daňových podvodov. Netrúfa si ani odhadnúť cenu svojich pokladov. „Je to nútený predaj kvôli dlhom? Vôbec nie! Moje prstene ležali na dne mojej kozmetickej tašky už veľmi dlho. A neustále sa bojím, že mi ich niekto ukradne alebo niečo podobné. Tak som si povedal, prečo ich nepredať. Nechám si len prvý prsteň za Stanleyho pohár z roku 1985. Môj otec to vždy považoval za rodinné dedičstvo,“ povedal Tikkanen.

Hrozí mu basa!

V marci 2023 vyšlo najavo, že prokurátor vzniesol obvinenie proti Tikkanenovi za veľké daňové podvody. K údajnému zločinu došlo v rokoch 2015 až 2019. Pojednávanie prípadu sa malo konať v apríli 2024, no okresný súd v Länsi-Uusimaa oznámil, že pojednávanie bolo zrušené a nový termín zatiaľ nie je známy. „Celá téma je o zdaňovaní peňazí pochádzajúcich zo zahraničia. Nedopustil som sa žiadneho zločinu, ale správca daní má na to iný názor,“ vysvetlil Esa.

Počas predbežného vyšetrovania bol Tikkanenovi zaistený majetok vo výške viac ako 168-tisíc eur. Toto rozhodnutie je nateraz pozastavené, no nie je náhoda, že fínsky útočník začal predávať svoje trofeje. Jednému z najvýznamnejších hráčov fínskeho hokeja hrozí za daňové podvody štyri roky natvrdo.

Slovenskí hokejisti (zľava Andrej Kudrna, brankár Stanislav Škorvánek, Patrik Koch a Matúš Sukeľ)
Šíria sa nepravdivé informácie? Príchod reprezentanta do Slovana nemusí byť hotovou vecou Zobraziť článok

Na snímke radosť hráčov HK Dukla Ingema Michalovce po postupe do semifinále.
Odsúdený za znásilnenie! Hokejové Michalovce získali kontroverzného Fína: Chcú mu podať pomocnú ruku Zobraziť článok

Slafkovský má byť v útoku s Pastrňákom: Umelá inteligencia vybrala ideálnu česko-slovenskú zostavu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk