Cehlárik prehovoril: Prečo nefungoval prvý útok a z čoho bol frustrovaný Slafkovský?

Slovenský hokejový reprezentačný útočník Peter Cehlárik prehovoril o dôvodoch, prečo nefungoval na MS v Česku prvý útok a prezradil tiež, ...
  • Zdroj: br, ns

Slovenský hokejový reprezentačný útočník Peter Cehlárik prehovoril o dôvodoch, prečo nefungoval na MS v Česku prvý útok a prezradil tiež, z čoho pramenila frustrácia jeho spoluhráča Juraja Slafkovského.

FOTOGALÉRIA: Juraj Slafkovský

Veľkou témou počas majstrovstiev sveta v Česku bol nefungujúci prvý útok Slovenska. Formácia s Petrom Cehlárikom, Marekom Hrivíkom a Jurajom Slafkovským bola esenciálna pri bronzovej ceste na olympiáde v Pekingu 2022. Ale tentoraz ich spojenie nefungovalo podľa predstáv. Cehlárik v rozhovore pre TVNOVINY.sk prezradil, v čom spočívali problémy elitného útoku slovenského tímu.

"Ak som náš útok kritizoval, tak opäť najmä v hre s „prázdnymi hokejkami“, pretože sme občas smerom dopredu príliš tlačili na pílu, silou-mocou chceli čosi vymyslieť, strácali puky a potom inkasovali," pomenoval Cehlárik jednu z hlavných príčin trápenia prvej formácie.

Branko Radivojevič a Juraj Slafkovský.
Radivojevič vytkol Slafkovskému jedno: Keby bol v kabíne Chára, tak... Zobraziť článok

Veľa sa hovorilo o tom, či by mal alebo nemal tréner Craig Ramsay zmeniť počas šampionátu zloženie prvého útoku. Viacerí odborníci by napríklad radi videli namiesto Mareka Hrivíka na pozícii centra prvého útoku Martina Pospíšila, ktorý bol najlepším slovenským hráčom na turnaji. Podľa Cehlárika prvý útok nefungoval podľa predstáv a videl priestor na zmenu.

"Čo sa týka prekopania, v úvodných stretnutiach nám tréneri dali trochu viac priestoru, predsa len, zvyšné formácie hrali výborný hokej, takže ich nechceli úplne rozrýpať a meniť víťaznú zostavu. No myslím, že priestor na to, aby sme skúsili nejakú zmenu, bol, pretože naša súhra s Marekom a Jurom v útočnom pásme nebola celkom ideálna. Často sme všetci traja mysleli na to isté, no vyplýva to i z pozícií, aké zastávame v kluboch. Sme podobné typy," hovoril útočník švédskeho Leksandu, ktorý na MS strelil tri góly a nazbieral štyri body vo ôsmich zápasoch.

Veľkej kritike čelil počas majstrovstiev sveta Juraj Slafkovský. Hoci zbieral bod na zápas (osem asistencií v rovnakom počte stretnutí), vyčítané mu boli najmä mimohokejové prejavy. Boris Valábik poukazoval napríklad na jeho prejavy frustrácie, keď nedostal prihrávku, rozhadzoval rukami a odišiel striedať. Prípadne keď sa jeho spoluhráči z formácie radovali z gólu, Slafkovský sa nepridal.

"Ja nie som ten, kto má hodnotiť jeho sebaprezentovanie. No Juraj svoju koncentráciu sústredí len na hokej, chce byť vo všetkom perfektný, a keď niekedy nehrá podľa svojich predstáv, môže navonok pôsobiť frustrovane. Ale plynie to iba z toho, že chce stále viac," hovoril Cehlárik o tom, z čoho pramenila frustrácia Slafkovského.

Český hokejista David Pastrňák dvíha nad hlavu trofej po výhre vo finálovom zápase.
Návrat v čase? Pastrňák volá po tíme Československa: Dali by sme dokopy dobrý káder! Zobraziť článok

Podľa Cehlárika si však Juraj skvele dokázal poradiť s obrovským tlakom, ktorý bol na neho vyvíjaný. "Keď do reprezentácie prídete po skvelej sezóne v NHL, hneď sa od vás očakáva, že budete rozhodovať zápasy. Viem, že hrať pod takým tlakom v jeho veku, nie je jednoduché. No Juro ukázal, že si vie poradiť, je zvyknutý z Montrealu. Neustále chce byť lepší a všetko robiť perfektne. Preto aj od vás, ako od spoluhráča, očakáva, že každú situáciu vyriešite správne, neprehráte žiadny súboj, všetko urobíte na maximum. A to je len dobre. Takže asi toľko."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk