Kližan po návrate na kurtoch žiari, no priznáva: Som absolútne v mínuse!

Slovenský tenista Martin Kližan sa po návrate na súťažné kurty rozbehol a darí sa mu výborne. Po finančnej stránke to ale nepocítil. ...
  • Zdroj: TASR/Dano Veselský

Slovenský tenista Martin Kližan sa po návrate na súťažné kurty rozbehol a darí sa mu výborne. Po finančnej stránke to ale nepocítil. Priznáva, že je v obrovskom mínuse!

FOTOGALÉRIA: Martin Kližan

Martin Kližan po návrate na súťažné kurty doslova žiari! Tento rok vyhral už štyri turnaje nižšej kategórie Futures, na ktorých zbiera cenné body, aby mohol štartovať na challengerových podujatiach a v kvalifikáciách turnajov ATP. Aktuálne sa vezie na 16-zápasovej víťaznej vlne (ak počítame aj zápasy v extralige) a od svojho návratu vystúpal v rebríčku o viac ako 500. pozícií.

Bude jedným z hlavných ťahákov na challengerovom podujatí Bratislava Open, na ktorý dostal voľnú kartu. "Teším sa na tento turnaj najmä preto, aby som si otestoval vlastnú výkonnosť a schopnosti, ktoré som doposiaľ na menších turnajoch a počas prípravy nadobudol. Sám som zvedavý, na čom som. Dokonca poviem, že ani výsledok z jedného turnaja dokonale nemôže odzrkadliť úroveň výkonnosti. Môžem dostať zlý žreb, alebo môže prísť k nejakej nepredvídateľnej udalosti. Tri turnaje v rade však už poskytnú samotnému hráčovi určitú štatistiku aktuálnej výkonnosti a spätnú väzbu s dobrou výpovednou hodnotou," uviedol niekdajší 24. hráč svetového poradia ATP v rozhovore pre portál Tenisový Svet.

Tomáš Macháč (vpravo) s trénerom Danielom Vackom.
Český tenista nezvládol emócie: Počas zápasu sa ostro pustil do svojho trénera Zobraziť článok

Na domácom turnaji, ktorý štartuje 10. júna na kurtoch TK Slovan, Kližan otestuje svoju výkonnosť proti kvalitnejšej konkurencii. Ak by dopadol úspešne, zrejme by už zotrval na challengerovej úrovni. "To je len jedno veľké keby. Záleží od konkrétnych výsledkov, ktoré sa potom pretavia do konkrétneho postavenia v rebríčku."

Slovenský tenista netají, že do prípravy a svojho návratu na súťažné kurty musel investovať desiatky tisíc eur. Vynaložené prostriedky sa mu ani náhodou nevrátili. Na turnajoch kategórie Futures sú odmeny doslova symbolické a ako sám priznáva, nestačia ani na pokrytie nákladov. "Nemám čo skrývať, zatiaľ som absolútne v mínuse. Navyše nie je možné v tejto súvislosti hovoriť iba o turnajoch. Svoje si vyžiadala aj investícia do prípravy. Na to, aby som sa vrátil do turnajového diania, som minul okolo 70-tisíc eur. Ale aj keby som tieto vynaložené prostriedky odignoroval, každý turnaj by som zostal v mínuse. Ak za výhru zinkasujem 3500 eur, tak po zdanení mám už len 2500. Letenka ma vyjde na 500, lepší hotel na 1500, strava na 800 a už som v mínuse," vypočítal 34-ročný Kližan.

Jedným dychom ale dodáva, že s týmto scenárom na zreteli sa na súťažné kurty vracal a neprekvapilo ho to. Rád by sa však dostal na úroveň, kedy by tenisom znovu zarábal. "Nič iné som neočakával. Bol som si úplne vedomý toho, že na tejto úrovni nebudem tenisom zarábať a som s tým úplne v pohode. Otázkou je, či sa raz dostanem aj na takú úroveň, ktorá mi umožní sa tenisom opäť aj živiť.”

Zaujímavosťou je, že Martin Kližan od svojho návratu na kurty rieši svoju prípravu sám - nemá žiadneho trénera a ani na tom v najbližšom čase neplánuje nič meniť. "Cestujem spolu s frajerkou, trénera momentálne nemám. Možno to niekedy v budúcnosti prehodnotím, momentálne však žiadneho ani nechcem.”

Sharapovová sa v roku 2004 len ako 17-ročná stala šampiónkou Wimbledonu.
Sexi ako nikdy predtým: Bývalá víťazka Wimbledonu sa zmenila na nepoznanie! Zobraziť článok

Aktuálne 480. hráč svetového poradia priznáva, že ešte nie je rozhodnutý, či bude v kariére pokračovať aj v budúcej sezóne. Všetko závisí od toho, ako sa mu bude dariť. Zatiaľ sú jeho výsledky výborné, napokon jeho bilancia v tejto sezóne je 34 víťazstiev a len štyri prehry. "Keď som sa vrátil do turnajového diania, povedal som si, že tomu dám pol roka a keď sa mi dariť nebude, tak to zabalím a budem sa venovať niečomu inému. Ak uspejem, potom budem ešte rozmýšľať aj nad zimnou prípravou."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk