Ružomberok môže snívať o Ajaxe: Vyššie je však i poľský druholigista

Od novej sezóny sa mení formát pohárových súťaží na starom kontinente. Pre Slovensko je najvýraznejšia zmena v tom, že po štyroch rokoch ...
  • Zdroj: anc

Od novej sezóny sa mení formát pohárových súťaží na starom kontinente. Pre Slovensko je najvýraznejšia zmena v tom, že po štyroch rokoch opäť máme priamu miestenku do predkôl Európskej ligy (EL).

FOTOGALÉRIA: Ružomberok

Tú si vďaka triumfu v Slovnaft Cupe vybojoval MFK Ružomberok. No jeho cesta bude náročná, veď má druhý najhorší koeficient spomedzi všetkých účastníkov súťaže.

Aj keď sa Liptáci zúčastnili z ostatných piatich ročníkov, ktoré sa rátajú do koeficientu, až na troch, nedokázali v nich výsledkovo preraziť. Dvakrát vypadli hneď na prvej prekážke, pričom bulharskému Levski Sofia (dvojzápas 0:2) a švajčiarskemu Servette Ženeva (0:4) nedokázali dať ani gól.

V predminulej sezóne síce vyradili litovské Kauno Žalgiris (2:0), ale následne ich sfúkla lotyšská FC Riga (1:5). Aj preto si samostatne nahrabali len 3,500 bodu. Do sezóny však pôjdu s národným koeficientom 3,925. Ten sa použije vtedy, ak je vyšší ako klubový. Môžu sa tak poďakovať Slovanu a Trnave, ktorí hlavne tie body nahrali.

Veľmi to však Ružomberku nepomohlo, keďže horší koeficient má v súťaži už len kosovské KF Llapi. Liptáci tak budú medzi nenasadenými už v 1. predkole. Za súpera môžu dostať aj poľského druholigistu! Wisla Krakov síce vyhrala národný pohár, ale v druhej lige u našich severných susedov skončila až desiata! Nasadená je vďaka tomu, že poľský národný koeficient je vyšší ako slovenský.

Ak sa chce Ružomberok dostať do skupiny EL, musí prekonať štyri prekážky. Už druhou môžu byť slávny Ajax Amsterdam, portugalská Braga či turecký Trabzonspor. Výhodu majú Liptáci v tom, že ak vypadnú, presunú sa do nasledujúcej fázy Konferenčnej ligy. Ak chcú hrať aspoň skupinu KL, musia vyradiť troch súperov.

MOŽNÍ SÚPERI V 1. PREDKOLE:

Šerif Tiraspoľ (Moldavsko)

NK Maribor (Slovinsko)

Tobol Kostanaj (Kazachstan)

Wisla Krakov (Poľsko)

FC Pafos (Cyprus)

FC Paksi (Maďarsko)

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas brífingu.
Calzona si pred EURO čistí ruky: Pre TOTO som nenominoval Maka, Valjenta ani Čavriča! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk