Téma hráčov z KHL v repre ožíva: Nech rozhodne Šatan a spol.!

Téma hráčov KHL v reprezentácii opäť ožíva, veď už o necelé tri mesiace je tu pre slovenský hokej mimoriadne dôležitá olympijská kvalifikácia. ...
  • Zdroj: anc

Téma hráčov KHL v reprezentácii opäť ožíva, veď už o necelé tri mesiace je tu pre slovenský hokej mimoriadne dôležitá olympijská kvalifikácia.

Kým doteraz rozhodovalo o (ne)účasti hráčov vedenie národného tímu, respektíve zväzu, teraz sa bude môcť vyjadriť celé slovenské hokejové hnutie. Viaceré kluby však z toho nie sú nadšené.

Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz na aprílovom Kongrese SZĽH navrhol, aby sa hlasovalo o tom, či hráči z KHL môžu reprezentovať Slovensko. Chcel dať hlasovať o tejto otázke: „Ste za to, aby v budúcej sezóne 2024/2025 hráči so slovenským pasom, ktorí majú platnú zmluvu s mužstvom KHL, v období vojny na Ukrajine boli nominovaní do slovenskej reprezentácie?“

Ako však vyplýva zo zápisnice z kongresu, priamo na ňom sa o tejto otázke nehlasovalo, nechali to na obdobie po MS. „Táto téma bude predmetom riešenia v najbližších týždňoch,“ uviedol pre Nový Čas hovorca zväzu Peter Jánošík.

K tejto téme sme oslovili aj jednotlivé kluby, aby zaujali stanovisko k rozhodnutiu zväzu o hlasovaní. Slovan Bratislava, Košice, Nitra, Trenčín a Banská Bystrica zatiaľ nechceli komentovať situáciu.

Od niektorých sme však ohlasy dostali. Kritikou nešetril majiteľ Liptovského Mikuláša Róbert Ľupták: „Šport by nemal byť ťahaný do politiky a je to na pánovi prezidentovi Šatanovi, ktorý by si mal zobrať zodpovednosť. Hráči z KHL mali za mňa jednoznačne reprezentovať.“

Rozhodnutie o hlasovaní úplne neuvítal ani generálny manažér Nových Zámkov Imre Valášek: „Na kongrese sa rozhodlo, že sa klubom pošle hromadný mail, nech sa každý vyjadrí. Poviem k tomu toľko, že výkonný výbor je tam na to, aby o takýchto veciach rozhodoval. Je tam 9 ľudí, ktorí majú rozhodovať o týchto veciach. Boli právoplatne zvolení, sú naši zástupcovia, takže nevidím dôvod, prečo by mali kluby vyjadrovať nejakú vôľu voči hráčom z KHL. O tom majú rozhodnúť kompetentní,“ vysvetľoval.

Nadšením z hlasovania neoplýval ani generálny manažér Spišskej Novej Vsi Richard Rapáč. „Kluby na Slovensku nerozhodujú o ničom, o všetkom rozhoduje zväz,“ tvrdí. Diplomaticky sa k problematike postavil generálny manažér Žiliny František Skladaný, podľa neho by mali aj na Slovensku platiť medzinárodné pravidlá, pričom žiaden zákaz nie a hráči z KHL hrali aj na MS v Česku.

 Už niekoľko sezón má v tíme funkciu dídžeja Mário Grman.
Mário Grman po podpise zmluvy s Vladivostokom: Ľudia mi želajú smrť… Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk