Čo priniesli MS Čechom? Jedným miliardy, ďalším obrovské straty a oči pre plač!

Česko má za sebou vydarenú organizáciu majstrovstiev sveta v hokeji. Získalo zlato, prekonalo rekord v návštevnosti a niektorí zarobili ...
  • Zdroj: TASR/AP

Česko má za sebou vydarenú organizáciu majstrovstiev sveta v hokeji. Získalo zlato, prekonalo rekord v návštevnosti a niektorí zarobili miliardy korún. Je tu však aj odvrátená strana mince a iným zostali len oči pre plač po obrovských stratách.

FOTOGALÉRIA: Švajčiarsko - Česko

Zisk zlatej medaily, rekordná návštevnosť a tiež zarobené miliardy českých korún. Nič lepšie si už organizátori tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji ani nemohli želať. Odvrátenou stranou mince sú však tí, ktorá počas šampionátu utrpeli obrovské finančné straty. Na tie sa sťažovali prevádzkovatelia služieb v okoli hokejových štadiónov, ale najviac zaplakali prevádzkovatelia kín.

"Ľudia, ktorí sledujú v televízii hokej, alebo v krčme, tak neuvažujú o ceste do kina, aj keď by normálne šli. A tá strata nie je malá - dala by sa vyčísliť na zhruba 50 miliónov korún," prezradil ekonóm Lukáš Kovanda pre CNN Prima News. To sú v prepočte zhruba dva milióny eur! Nuž, kiná v Česku sú asi šťastné, že je po šampionáte...

Tréner Michal Bretenár
Kondičný tréner Slafkovského: Na MS to mal ťažšie ako Bedard, ale je to hráč pre veľké zápasy! Zobraziť článok

Iné odvetvia a segmenty trhu praskali vo švíkoch a to sa odrazilo aj na brutálnych ziskoch. Obzvlášť reštaurácie a bary si mohli pochvaľovať značný nárast tržieb počas konania MS. Ekonomicky najväčšími víťazmi sa ale určite stali český hokejový zväz a samotný štát.

"Český zväz ľadového hokeja ako hlavný organizátor majstrovstiev by si mohol prísť na 700 miliónov korún," hovoril Kovanda o čiastke, ktorá dosahuje v prepočte takmer 30 miliónov eur. "Potom je tu, samozrejme, aj príjem pre štát - z daní, odvodov. Dohromady s tými peniazmi českému zväzu ľadového hokeja sa to môže vyšplhať až ku trom miliardám korún," vyráža ekonóm dych čiastkou presahujúcou v prepočte 120 miliónov eur! Tohtoročné MS v hokeji boli pre organizátorov z Česka skutočne zlaté.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk