Veľká rana pre slovenský šport: Zomrel náš prvý svetový rekordér!

Zomrel prvý Slovák, ktorého meno zapísala medzinárodná federácia atletiky na listinu svetových rekordov. Dušan Čikel mal 94 rokov.
  • Zdroj: iStock

Zomrel prvý Slovák, ktorého meno zapísala medzinárodná federácia atletiky na listinu svetových rekordov. Dušan Čikel mal 94 rokov.

Atletická legenda Dušan Čikel, ktorý bol prvým Slovákom, ktorého meno zapísala medzinárodná federácia atletiky na listinu svetových rekordov, zomrel v sobotu 25. mája 2024 vo veku 94 rokov, informuje o tom olympic.sk. Bol zakladateľom Dukly Trenčín a v roku 2004 dostal od Slovenského olympijského výboru Hlavnú cenu za celoživotné pôsobenie v duchu fair play.

V júli 1953 rozbiehal štafetu ÚDA Praha na 4x800 m, ktorá finišovala vo vtedajšom svetovom rekorde 7:28,0 min, pripomína uvedený portál najväčší úspech Čikela. Jeho doménou boli štarty na 800-metrovej trati, ale súťažil aj v behoch na 1500 a 3000 metrov. Slovenské rekordy prepísal 34-krát.

Ilustračná fotografia.
Slovenský šport smúti: Zomrel juniorský šampión a úspešný tréner († 66) Zobraziť článok

Obrovské sklamanie zažil po tom, čo mal splnené limity na tratiach 1500 aj 5000-metrov na olympijské hry v roku 1956, no do Melbourne ho nepustili. Toto sklamanie ovplyvnilo jeho rozhodnutie ukončiť aktívnu činnosť a odísť z Prahy. Neskôr pracoval aj ako futbalový tréner v Dukle Trenčín či Banskej Bystrici. Budoval stredisko vrcholového športu Dukla v Trenčíne.

"Posledná rozlúčka s Dušanom Čikelom bude podľa verejných smútočných oznamov mesta Trenčín vo štvrtok 30. mája. Obrat s vojenskými poctami sa uskutoční o 14.00 h v Dome smútku Trenčín – juh, následne bude smútočná rozlúčka na cintoríne v Istebníku," informuje olympic.sk.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk