Kondičný tréner Slafkovského: Na MS to mal ťažšie ako Bedard, ale je to hráč pre veľké zápasy!

Michal Břetenář patrí medzi popredných kondičných trénerov na území bývalého spoločného štátu, aj preto minulé leto dával dokopy Juraja ...

Michal Břetenář patrí medzi popredných kondičných trénerov na území bývalého spoločného štátu, aj preto minulé leto dával dokopy Juraja Slafkovského (20) po zranení kolena. A o tom, že odviedol dobrú prácu, svedčí fakt, že náš hokejista nevynechal v sezóne ani jeden duel.

Fotogaléria

Počas MS si bol vychutnať jeho hru osobne a po šampionáte v rozhovore pre Šport24.sk prezradil viac nielen o slovenskej draftovej jednotke, ale aj o úspechu svojej krajiny na domácom turnaji.

V rámci deviatich duelov, ktoré ste v Prahe videli na vlastné oči, bol aj štvrťfinálový zápas slovenských hokejistov s Kanadou. Ako sa vám pozdával ich výkon?

Sledoval som ich počas celého turnaja. Mali dobrý tím a dúfal som, že pôjdu ďaleko. Som fanúšik slovenského hokeja. Samotný zápas bol trochu smolný, dva rýchle góly ovplyvnili priebeh a potom už Kanada mohla hrať to, čo potrebovala. Škoda obrovskej šance Miloša Kelemena, ktorý mohol vyrovnať na 2:2. Možno vtedy sa lámal chlieb...

Určite ste pozorne sledovali najmä výkony Juraja Slafkovského, ktorého ste pred rokom dávali dokopy po zranení kolena. Čo na ne hovoríte?

Sledoval som ho celú sezónu. Väčšina ľudí ho hodnotí len podľa toho, že sa na šampionáte gólovo nepresadil. Asi čakali rovnakú explóziu ako pred dvoma rokmi na olympiáde v Pekingu. Ale bod na zápas je taktiež slušný výkon. Čo som videl, ukázal množstvo skvelých vecí, obzvlášť proti Kanade. Veď napríklad tretí slovenský gól v tom zápase sa začal práve u neho.

Zo strany slovenských fanúšikov, médií či odborníkov bol Juraj pod obrovským tlakom a drobnohľadom. Zaregistrovali ste to?

Áno, samozrejme. Ale to bol aj Kanaďan Connor Bedard, ktorý bol jednotkou draftu rok po Slafkovi. On to mal však o čosi ľahšie, keďže draftových jednotiek mal kanadský tím viac. Okrem neho aj Owena Powera s Johnom Tavaresom, čiže pozornosť sa medzi nich rozdelila. Naopak, u Juraja sa každý zápas čakalo na to, či bude bodovať a či strelí konečne gól. V tomto ohľade to mal podstatne ťažšie.

Hoci má Slafkovský stále iba 20 rokov, celkom solídne sa so spomínaným tlakom vyrovnal...

Myslím si, že jeho silná stránka je hlava. Pre mňa je to hráč pre veľké zápasy.

Na turnaji sa gólovo nepresadil, no zaznamenal osem kanadských bodov za asistencie. Svoju úlohu teda určitým spôsobom splnil, je to tak?

Rozhodne áno. Nie je fér hodnotiť jeho výkon len podľa toho, že sa na turnaji netrafil do čierneho. Keby išla slovenská reprezentácia ďalej a urobil by sa nejaký úspech, nikto si na to nespomenie. Aj Česi mali v kádri hráčov, od ktorých sa čakalo asi viac gólov.

Boli ste s Jurajom počas šampionátu v kontakte?

Zhodou okolností som ho videl nastupovať do autobusu, keď som si prišiel do hotela, kde Slováci bývali, po lístky na zápas. Deň pred duelom s Kanadou sme si vymenili pár správ. Písal som mu, že mám radosť, že sú v Prahe, a poprial som mu veľa šťastia.

V sezóne odohral niekoľko prípravných zápasov za Montreal, všetkých 82 stretnutí základnej časti a ďalších 8 duelov pridal v reprezentácii. Nebola to priveľká záťaž na jeho koleno?

To ukáže až čas. Teraz je potrebné, aby si poriadne oddýchol. Telo vám totiž všetko vráti, tak to dobré, ako aj to zlé...

Českí hokejisti triumfovali na MS doma. Ako a kde ste finálový duel so Švajčiarskom prežívali?

Mal som to šťastie, že som mohol sledovať zápas priamo v pražskej aréne. Aby som však priznal, hokej veľmi neprežívam. Pri zápasoch skôr sledujem správanie hráčov na striedačke alebo pri zakázanom uvoľnení. Napríklad pozorujem, ako pracujú s ťažiskom. Snažím sa neustále zbierať nové poznatky. Ako fanúšik som sa vybúril v mladosti v kotle pardubického Dynama. (smiech)

Čakali ste pred začiatkom turnaja, že by to vaša reprezentácia mohla dotiahnuť až k titulu majstra sveta?

Úprimne? Po poslednom turnaji v Brne pred šampionátom by to zrejme očakával len málokto. Na titul som skôr pasoval Švédov. Zápas o bronz bol vlastne moje predpokladané finále.

Trénoval aj majstrov

Břetenář z čerstvých svetových šampiónov pripravoval aj Jakuba Krejčíka, Jana Ruttu alebo Davida Tomáška. „Ale poznám aj zopár ostatných chlapcov vrátane členov realizačného tímu,“ uviedol.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk