Šatan potvrdil, že rokovania o MS 2029 sa rozbehli: Bratislava a Brno? To by bola nádhera!

Slovensko uvažuje, že sa bude uchádzať o usporiadanie hokejových MS 2029.
  • Zdroj: anc

Slovensko uvažuje, že sa bude uchádzať o usporiadanie hokejových MS 2029.

FOTOGALÉRIA: MS 2029

Potvrdil to prezident SZĽH Miroslav Šatan (49) s tým, že rozbiehajú procesy, aby zistili, v akej forme by naša možná kandidatúra mohla vyzerať. Vylúčená nie je ani spoločná kandidatúra s českým Brnom, kde stavajú novú arénu.

V samostatnom Slovensku sa zatiaľ konali dva svetové šampionáty (2011, 2019). Po tom druhom však zaznievali hlasy, že ak chceme ešte nejaké v budúcnosti usporiadať, musíme postaviť novú halu, keďže tie v Bratislave a Košiciach by už nestačili. Aktuálne predpisy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktoré má zverejnené na svojej stránke, však neuvádzajú, aké musia byť minimálne kapacity hál, čo nám dáva nádej.

MÁME PÄŤ ROKOV

Trochu už však uťal šéf IIHF Luc Tardif (71), ktorý prezradil, že slovenskí predstavitelia sa už uňho informovali o možnosti kandidatúry na MS 2029, no keď počul kapacity našich štadiónov (v Bratislave 10 055 a v Košiciach 8 378), len konštatoval - však majú päť rokov na to, aby niečo postavili...

Na Slovensku sa však nehovorí o výstavbe novej arény, kým napr. v českom Brne sa už stavia nová aréna pre 13 300 divákov, ktorá má byť dokončená v roku 2026. A už sa hovorí aj o možnosti spoločnej kandidatúry Brna s Bratislavou. Obe mestá totiž spĺňajú požiadavku IIHF, že od arény k aréne v oboch dejiskách musí byť cestovná vzdialenosť maximálne tri hodiny.

„Kombinácia Brno - Bratislava by bola nádherná. To by nehrozili poloprázdne tribúny, ako keď mali spoločné MS Fínsko a Švédsko,“ povedal počas MS pre TASR šéf českého hokeja Alois Hadamczik (71). Podľa jeho slov totiž v Prahe ďalší šampionát pri súčasnom vedení mesta asi nebude a v Pardubiciach nad novou arénou iba uvažujú. Preto je v hre variant česko-slovenskej spolupráce.

ZAČALI SA DISKUSIE

Šatan potvrdil, že sa začali diskusie o tom, či náš zväz podá prihlášku na kandidatúru. „V kuloároch sa už objavili šumy o možnom kandidátovi na usporiadateľa MS 2029. My sa budeme teraz rozprávať o tom, či sa do tohto boja zapojíme aj my a v akej forme. Či by sme do toho šli sami, alebo ako spoluorganizátor,“ povedal s tým, že otvorené sú všetky možnosti.

Hoci sa očakáva, že pri spoločnej kandidatúre s Brnom by bola Bratislava sekundárne dejisko (jedna skupina + dve štvrťfinále), Šatan o tom nechce špekulovať. „Nechcem rozdúchavať oheň nádeje, že určite ideme kandidovať. Ale určite sa budeme nad tým zamýšľať a zisťovať, či je to vôbec možné. V priebehu najbližších mesiacov sa rozlúskne, či našu kandidatúru postavíme, alebo nie,“ dodal.

AKÉ SÚ ALTERNATÍVY?

1. Nová aréna + Bratislava (nová aréna však aktuálne na Slovensku nie je v pláne)

2. Bratislava + Košice (kapacity hál sú nízke, hoci tie predpisy presne nestanovujú)

3. Brno + Bratislava (rozostavanú novú arénu na Morave dokončia do roku 2026)

Legendárny žiletka vždy povie svoju pravdu na plné ústa.
Golonka na rovinu: V TOMTO je rozdiel medzi slovenským a českým hokejom! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk