Famózny výkon domácej reprezentácie: Česi rozobrali favorita a zabojujú o zlato!

Hokejisti Česka sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta 2024. V sobotnom semifinále na domácom ľade v pražskej O2 Aréne zdolali ...
  • Zdroj: TASR/AP

Hokejisti Česka sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta 2024. V sobotnom semifinále na domácom ľade v pražskej O2 Aréne zdolali Švédov 7:3. Zverenci Radima Rulíka sa do bojov o zlato dostali po 14 rokoch, v roku 2010 získali titul v nemeckom Kolíne.

FOTOGALÉRIA: Švédsko - Česko

O svojom triumfe rozhodli v druhej tretine, keď v rozmedzí 16 sekúnd strelili dva góly a neskôr pridali aj tretí. Štyrmi bodmi za gól a tri asistencie sa blysol útočník Martin Nečas, dva góly strelili Lukáš Sedlák a Dominik Kubalík.

Švédi budú hrať o bronz proti zdolanému z dvojice Kanada - Švajčiarsko. Na turnaji prešli základnou skupinou bez straty bodu, vo štvrťfinále zdolali Fínsko 2:1 po predĺžení.

Duel sledovalo 17.413 divákov a celková návštevnosť pred poslednými troma zápasmi na turnaji už prekonala rekordný zápis z roku 2015. Šampionát si vtedy pozrelo celkovo 741.690 divákov.

Semifinále:

Švédsko - Česko 3:7 (2:2, 0:3, 1:2)
Góly:
4. M. Johansson, 9. Pettersson (Kempe, Eriksson Ek), 36. Eriksson Ek (Raymond, Dahlin) – 8. Kubalík (Nečas, Kundrátek), 10. Kämpf (Nečas), 27. Kaše (Sedlák), 27. Nečas (Kubalík, Kämpf), 30. Kubalík (Kempný, Nečas), 46. Sedlák (Kaše), 54. Sedlák. Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Vikman (Fín.) – K. Briganti, N. Briganti (obaja USA), vylúčení: 3:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. 17.413 divákov.

Švédsko: Gustavsson – Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Sörensen

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček – Palát, Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka, Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek

Smoleňák sa vysmieva zo Slafkovského a Nemca
Drsný výsmech z Česka: Mohol TOTO Smoleňák povedať o Slafkovskom a Nemcovi? Zobraziť článok

Zápas sa začal kuriózne, keď hneď po úvodnom vhadzovaní podrazil Kempe vedľa stojaceho Paláta a putoval na trestnú lavicu. Úvodný tlak Čechov však Švédi v oslabení zvládli a potom v rovnovážnom počte udreli. Zacha stratil puk v ľavom rohu a Marcus Johansson prepálil Dostála - 1:0. V 8. minúte vyrovnal Kubalík, keď za Gustavssona doklepol strelu Nečasa. Radosť Čechov trvala len 20 sekúnd, keď Pettersson poslal puk pred bránku a od korčule Krejčíka sa odrazila do siete - 2:1. Do konca prvej tretiny však domáci dokázali vyrovnať, keď sa presadil Kämpf po prihrávke Nečasa. Stav 2:2 zostal aj po strele Kempeho, švédsky útočník trafil iba žŕdku.

V úvode druhej dvadsaťminútovky vykopol puk Gustavsson po teči Pastrňáka, švédsky brankár potom zmaril tomu istému hráčovi aj ďalšiu šancu. V 27. minúte už nestačil na strelu Kašeho a už o ďalších 16 sekúnd neskôr ho prekonal svojím prvým gólom na šampionáte Nečas. Skvelú fázu Čechov v zápase ešte zvýraznil Kubalík, ktorý strelil po rýchlom brejku piaty gól a Gustavssona vystriedal v bránke Ersson. Severania potom zlepšili hru v ofenzíve, Zetterlund trafil žŕdku. Ihneď po tom znížil Eriksson Ek.

V tretej tretine najskôr Švédi nevyužili presilovku a neskôr pykali. Sedlák krátko po konci oslabenia dostal prihrávku od Kašeho a bekhendovým blafákom našiel medzeru medzi Erssonovými betónmi. Zverenci Sama Hallmana už na obrat nemali síl, naopak, druhým gólom v zápase poistil český triumf Sedlák opäť po bekhendovom zakončení v nájazde.

Hokejistom Washingtonu nevyšiel vstup do nového ročníka zámorskej NHL.
Ovečkin zostal v šoku: V Rusku mu zmrazili bankový účet! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk