Vinco Lukáč nakladá: Náš najsilnejší tím porazili uličníci!

Legendárny Vinco Lukáč zhodnotil pre portál Šport24.sk štvrťfinálovú prehru Slovenska s Kanadou (3:6) na majstrovstvách sveta v Česku ...
  • Zdroj: TASR

Legendárny Vinco Lukáč zhodnotil pre portál Šport24.sk štvrťfinálovú prehru Slovenska s Kanadou (3:6) na majstrovstvách sveta v Česku a tiež celkové účinkovanie zverencov trénera Craiga Ramsayho na šampionáte.

FOTOGALÉRIA: Kanada - Slovensko

Vinco Lukáč si v rozhovore pre Šport24.sk nedával servítku pred ústa. 

- Naši hokejisti vypadli vo štvrťfinále s Kanadou. Čo by ste povedali k tomuto zápasu?

Začal by som takto. Hlavajovi držím silno palce v kariére. Ak bude takto pokračovať, tak bude superhviezda. Je to výborný a zlatý chlapec. Je to jediné meno, ktoré ma uspokojilo v našom mužstve v maximálnej možnej miere. Vďaka nemu to dnes nedopadlo veľmi zle. Poviem to tak, že dnes som videl najslabšiu Kanadu, aká na majstrovstvách sveta bola. Je to výber uličníkov a nás porazia. My sme paradoxne mali najlepšie mužstvo za posledných 10 rokov. Treba sa nad tým zamyslieť.

- Čo podľa vás rozhodlo?

Ako som povedal. Začiatok bol tragický. Nebyť vlastného gólu Kanady, tak neviem ako by dopadla prvá tretina. Prvých šesť minút sme boli nuloví. Hokej je ale preto taký krásny, lebo sa to behom minúty zvrtlo. To nám strašne pomohlo. Pri troške šťastia sme ešte mohli vyrovnať, keby Kelemen premenil. Napriek tomu byť 2:2 pri tomto priebehu hokeja, tak to by bol výsmech hokeja. Určite by sme si nezaslúžili vyrovnať, ale pre toto je krásny hokej. Zvraty sú na tom najkrajšie.

Pospíšil absolvoval po zranení vyšetrenia na Slovensku.
Zranený Pospíšil sa to nebál povedať na plné ústa: Sľub, ktorý poteší každého Slováka! Zobraziť článok

- Zavážilo, že sme dnes nemali tak trochu aj kúsok šťastia?

Určite áno, hoci Kanada nás herne značne prevyšovala, tak sme mohli vyrovnať na 2:2 a aj za stavu 3:1 pre Kanadu dal Feherváry na začiatku tretej tretiny tyčku a mohlo to byť celé inak. Aj napriek tomu, že bola Kanada z môjho pohľadu, čo sa týka celkovej kvality smiešna, tak sa dostali dvoma zlepenými gólmi po našich chybách na koňa a už to nepustili.

- K dispozícii sme mali štyri presilové hry, no využili sme len jednu. Musíme byť v takýchto zápasoch efektívnejší?

Bez debaty. Hoci sme prehrávali 5:2, tak nám Kanada ponúkla 3 presilovky v rade. Mohli a mali sme to využiť ďaleko lepšie. Úplne by to zmenilo celý priebeh. Na keby sa žiaľ nehrá. Keby využili svoje šance Kanaďania, tak by to dopadlo fatálne. Opäť sa ale ukázala neschopnosť útočníkov, ako počas celých majstrovstiev sveta v presilovkách. Ak nedáte góly v presilovkách, tak ťažko môžeme potom vyhrávať. To nás ale trápi dlhodobo.

- Mali sme silný tím na MS, ale na svetovú špičku to aj napriek tomu nestačilo. Čo na to hovoríte?

Od svetovej špičky sme ešte na míle ďaleko vzdialení. Takýmto štýlom hry a aj prístupom, no neviem. Hovorilo sa o skvelej partii, ale nie som úplne presvedčený, že bola až taká úžasná. Pri niektorých momentoch sme mohli vidieť, že nehrali tak kolektívne, akoby mali. Nechcem zasahovať do žiadneho mena, ale nech si každý uvedomí to, že nie som až taký veľký hokejista, ako sa o mne píše.

- Ako by ste zhodnotili celkovo naše počínanie na MS?

Hanbu sme si rozhodne neurobili a domov ideme so vztýčenými hlavami. To je také typické pre dnešných slovenských športovcov. Česť výnimkám samozrejme. Splnili sme plán, už nie je ľahký súper a hotovo. Splnili sme si svoj cieľ a ide sa ďalej. Podľa mňa je to ale sklamanie. Kto hovorí inak, tak klame. Menovo sme mali silné mužstvo, čo som tvrdil aj ja pred majstrovstvami. Neviem ale, či to tak bolo v kabíne a aj na ľade.
 

Na snímke slovenský brankár Samuel Hlavaj inkasuje štvrtý gól.
Brankár Hlavaj po štvrťfinálovej prehre: My sme šance nevyužili, Kanada áno Zobraziť článok

- Čo hovoríte na slovenských fanúšikov, ktorí vytvárali našim hokejistom počas každého zápasu skvelú atmosféru?

Smutno mi je za všetkých fanúšikov na Slovensku, ktorí podporujú hokej a šport na Slovensku. Máme fakt ľudí, ktorí sú fantastický. Opäť to dokázali aj v Česku. Sme malý štát, no športom žije. Klobúk dole pred fanúšikmi, čo vytvárali našim hokejistom.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk