Veteráni radia, ako zdolať Kanadu: Slovensko ju porazilo vo štvrťfinále MS už dvakrát

Je to tu! Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká dnes o 16.20 h v poradí 13. štvrťfinálový duel na MS v histórii, pričom zatiaľ sme uspeli ...
  • Zdroj: TASR

Je to tu! Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká dnes o 16.20 h v poradí 13. štvrťfinálový duel na MS v histórii, pričom zatiaľ sme uspeli v piatich prípadoch.

Do cesty sa nám postaví Kanada, ktorá je naším najčastejším protivníkom v tejto fáze šampionátov. Čaká nás už piaty vzájomný duel o postup do semifinále. V minulosti sme uspeli dvakrát (2002 a 2012), pričom následne sme sa dostali až do finále. Aký je recept na Kanaďanov? Prezradili ho pamätníci úspešných bitiek Ľubomír Višňovský (47) a Branko Radivojevič (43).

FOTOGALÉRIA: Veteráni radia, ako zdolať Kanadu

Legendárny ofenzívny obranca Višňovský priletel na MS 2002 so Žigmundom Pálffym hneď, ako vtedy ich klub Los Angeles Kings vypadol z play-off NHL. A obaja zohrali pri našom ceste za zlatom kľúčovú úlohu. Zabrali aj vo štvrťfinálovom zápase proti Kanade, ktorý sme vtedy vo švédskom Karslstade otočili z 0:2 na 3:2.

Aký je teda na nich recept? „Poviem to veľmi jednoducho. Na Kanadu bude platiť to, keď naši chalani budú hrať tak, ako proti USA. Ak budú takto hrať celých 60 minút, tak vyhráme,“ spomenul si v rozhovore pre Šport24.sk na minulotýždňový skupinový zápas Višňa s tým, že prvá tretina bola naša najlepšia za posledné roky.

Vyvíjali sme v nej veľký tlak na obrancov, nestrácali sme puky, rýchlo sme ich nahadzovali a dokorčuľovali. „Američania boli z toho nešťastní. Myslím si, že keď toto zopakujú, tak majú veľkú šancu, aby prešli aj cez Kanadu. Zároveň však je jasné, že udržať po celých 60 minút koncentráciu a hrať takýto hokej je enormne náročné,“ ozrejmil.

Kanada hrá podľa neho veľmi jednoduchý, no obdivuhodný hokej. „Z nášho mikrozaváhania si okamžite dokážu vytvoriť šancu pre seba. Je to až neuveriteľné, keď to sledujete a videl som viacero zápasov Kanady a USA, v akej rýchlosti si dokážu vytvoriť šancu a zakončiť. Je to pritom také krásne priamočiare a jednoduché,“ dodal.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk