Daniel Lipšic usmrtil pri dopravnej nehode otca trénera Poľska, Róbert Kaláber nechápe, čo sa dialo potom: Hlava mi to neberie

Slovenský tréner Róbert Kaláber (54), ktorý viedol na MS v hokeji Poľsko, prehovoril o strate otca Emila. Pri dopravnej nehode ho usmrtil ...

Slovenský tréner Róbert Kaláber (54), ktorý viedol na MS v hokeji Poľsko, prehovoril o strate otca Emila. Pri dopravnej nehode ho usmrtil špeciálny prokurátor a bývalý politik Daniel Lipšic.

Fotogaléria

Daniel Lipšic zrazil Emila Kalábera († 72) v septembri 2016 na Vajnorskej ulici v Bratislave. Otec nášho bývalého hokejistu a skúseného trénera, ktorý už roky pôsobí v Poľsku, vychádzal z podniku a vošiel rovno pod kolesá známeho politika. Dôchodca bol po nehode pri vedomí, no po prevoze do nemocnice zomrel.

„Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho v poslednej chvíli a zrážke som už, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal, hneď som k nemu pribehol. Bol pri vedomí, mal otvorené oči, hmatateľný pulz, ale nekomunikoval,“ napísal vtedy na sociálnu sieť Lipšic. Vyšetrovanie odhalilo, že prekročil povolenú rýchlosť (50 km/h). Súd vymeral dnes už bývalému šéfovi špeciálnej prokuratúry podmienečný trest na tri roky a zároveň mu určil skúšobnú lehotu v trvaní päť rokov. Dostal aj zákaz viesť akékoľvek motorové vozidlá na obdobie šiestich rokov.

Lipšic sa okamžite po nehode vyjadril najbližšej rodine Emila Kalábera ľútosť. Jeden z jeho synov Róbert na svetovom šampionáte v Česku viedol poľskú reprezentáciu. Udržať sa mu ju v elitnej kategórii ale nepodarilo, no napriek tomu by bol jeho zosnulý otec na neho určite hrdý. Bývalý tréner Trenčína poskytol v Ostrave pre sport24.sk exkluzívny rozhovor (ešte predtým, ako Poliaci vypadli z elitnej kategórie - pozn. red.), kde sa k nešťastnej udalosti z roku 2016 vrátil.

Ako zatiaľ hodnotíte prebiehajúci šampionát a úroveň turnaja na MS v Česku?

Samotná úroveň je na vysokej úrovni a všetko je výborne zabezpečené. Bývame blízko arény, aj strava je skvelá, takže nemôžeme sa na nič sťažovať. Poľský hokej hrá po dlhých 22 rokoch v elitnej kategórii, takže hrať zápasy proti takým výberom ako USA, Švédsko, Slovensko je pre nás veľká škola. S mužstvami prvej svetovej špičky sme sa totiž za posledné roky nestretli ani raz.

Bolo to pre vás ako rodáka z Bratislavy niečo špeciálne koučovať Poľsko proti Slovensku?

Keď sme vlani postúpili, tak som sa veľmi tešil na to, že budeme hrať buď v Prahe s Českom alebo v Ostrave proti Slovensku. Bol to pre mňa duel ako každý iný, ale musím povedať, že hrať v takej skvelej atmosfére, ktorú slovenskí fanúšikovia vytvorili, bolo niečo úžasné. Škoda, že sme nedali za stavu 0:2 gól a zápas nezdramatizovali.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk