Libu uvedú do Siene slávy IIHF: Zo silnej generácie som tam zatiaľ len ja, je to pre mňa česť!

Bývalého slovenského útočníka Igora Libu budúci týždeň počas MS v Prahe a Ostrave uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie ...

Bývalého slovenského útočníka Igora Libu budúci týždeň počas MS v Prahe a Ostrave uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Do spoločnosti 244 členov sa dostane ako desiaty slovenský hráč v histórii. Priznal, že to je pre neho milé prekvapenie a veľká česť.

Fotogaléria

Jeho úspech vyzdvihli aj členovia pamätného útoku z federálnej reprezentácie Československa Dárius Rusnák a Vincent Lukáč.

Liba ako jediný z tohto tria okúsil aj zámorskú NHL v dresoch New Yorku Rangers (10 zápasov, 2 góly, 5 asistencií) a Los Angeles Kings (29 zápasov, 5+13), kde bol počas výjazdov za súpermi v hoteli spolubývajúcim legendárneho Wayna Gretzkého. "Je to pre mňa milé prekvapenie. V 80. rokoch Československa hrala naša generácia prím vo svetovom hokeji. Vtedy nám konkuroval len Sovietsky zväz, Kanada a Amerika. Z európskych mužstiev sme boli v tej dobe nad Fínskom a Švédskom. Zo silnej generácie sa mi zdá, že jediný ja som sa dostal do Siene slávy IIHF. Je to pre mňa veľká česť," uviedol Liba počas akcie Noc múzeí a galérií v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.

Zo Slovákov sa to pred ním podarilo aj Jozefovi Golonkovi (1998), Vladimírovi Dzurillovi (1998), Jánovi Staršiemu (1999), Petrovi Šťastnému (2000), Ladislavovi Horskému (2004), Ladislavovi Trojákovi (2011), Petrovi Bondrovi (2016) a naposledy v roku 2019 dvojici Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy.

"Jednoznačne by si tam zaslúžil byť celý útok. Tak sa to ale teraz hodnotí, vidíme, že sú tam predo mnou aj mladší hráči. Podľa mňa by to malo byť opačne, podľa generácie. Určite by som im doprial, aby sa tam dostali aj oni dvaja," skonštatoval Liba.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk