Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny

Keď mu smutnú správu oznámili, ostal ako obarení. Úspešný český hokejista Jakub Voráček po rokoch prehovoril o nevyliečiteľnej chorobe, ...
  • Zdroj: TASR/Michal Svítok

Keď mu smutnú správu oznámili, ostal ako obarení. Úspešný český hokejista Jakub Voráček po rokoch prehovoril o nevyliečiteľnej chorobe, ktorou trpí jeho milovaná sestra Petra.

FOTOGALÉRIA: Jakub Voráček

Menila mu plienky, starala sa o neho a bola prvá, kto dorazil na jeho premiérový hokejový zápas. Jakub Voráček má so sestrou ukážkový vzťah, aj preto ho v roku 2013 nemilosrdná správa lekárov poriadne rozhodila. „Po tom, čo bola mojej sestre diagnostikovaná roztrúsená skleróza, prechádzala si rôznymi vyšetreniami. Zistil som, aké tí pacienti majú podmienky a uvedomil som si, že im nie je venovaná dostatočná pozornosť a starostlivosť. Pritom to potrebujú najviac. Mozog vám funguje, ale telo nie,“ rozrozprával sa dlhoročný hráč NHL na citlivú tému v rozhovore pre extra.cz.

Už vyše dekádu je rodák z Kladna pre svojho súrodenca obrovskou oporou. Boj s krutým ochorením sa však zvláda ťažko. „Sestra sa zatiaľ drží. Je na tom celkom dobre. Ale je pravda, že stav pacientov sa proste zhoršuje. Ja som ich spoznal už veľa, to nezastavíte. Šla dole aj psychicky, preto sme sa rozhodli, že tým pacientom zaistíme psychoterapiu,“ hovorí 34-ročný útočník, ktorý drvivú väčšinu športovej cesty za veľkou mlákou strávil v štruktúrach organizácie Philadelphia Flyers.

Aj náročný príbeh sestry inšpiroval Jakuba Voráčka, aby ľuďom s podobným osudom pomáhal. Od roku 2015 stojí na čele nadácie na podporu chorým na roztrúsenú sklerózu. Za každý získaný bod v sezóne venuje na dobrú vec tisíc dolárov. A veru, medzi elitou planéty ich pred nedávnym (ne)oficiálnym ukončením kariéry nezískaval málo.

Spomínaná nezisková organizácia sa tento rok stala partnerom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Vďaka tomuto kroku sa opäť dostane do širšieho povedomia verejnosti. „Veľmi sa teším. Bavili sme sa o tom už asi dva alebo tri roky, teraz to konečne vyšlo. Teší ma, že máme túto príležitosť. Pre pacientov je každá koruna dôležitá a dá sa povedať, že im to môže zachrániť život. Teraz mám na nadáciu viac času, som veľmi rád,“ vyjadril sa veterán s vyše tisíckou súťažných stretnutí v NHL. 

Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
Slafkovský mieri k hokejovým milionárom: Zariskuje Montreal alebo ho podpíše už v lete? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});