Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?

Legendárny český hokejista Jaromír Jágr (52) kritizoval pomery vládnuce v českom hokeji a prehovoril aj o svojej budúcnosti. Uvidíme ...
  • Zdroj: FB - Rytíři Kladno

Legendárny český hokejista Jaromír Jágr (52) kritizoval pomery vládnuce v českom hokeji a prehovoril aj o svojej budúcnosti. Uvidíme ho ešte hrať?

FOTOGALÉRIA: Jaromír Jágr

Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr žiari šťastím. Kladno, ktorého je majiteľom, sa dokázalo zachrániť a bude hrať v českej extralige aj budúcu sezónu. V baráži o udržanie zdolalo Vsetín 4:0 na zápasy. Pomerne nečakane zasiahol do série "o prežitie" aj 52-ročný veterán, ktorý v troch zápasoch zaznamenal jeden gól a jednu asistenciu. Priznáva, že hrať v baráži neplánoval.

Neplánovaný návrat sa premenil na rekord

"Vrátil som sa z Pittsburghu a trénoval som 30 dní dvakrát denne. Nepočítal som, že budem hrať. Keď som potom naskočil, tak som nemal s fyzičkou problém. Ja by som nehral, ale Klepišovi nastrelili ruku a nemohol. Ja som s tým ani nepočítal. Šiel som na tréning, potom som odišiel na schôdzky do Prahy, kam mi zavolali, že nemáme hráča. Tak som všetko zrušil, otočil sa a šiel hrať," vysvetľoval Jágr v rozhovore pre sport.cz, ako sa zrodili jeho nečakané barážové štarty.

Jeho barážový gól, ktorý strelil v druhom domácom zápase série proti Vsetínu, prepísal hokejovú históriu. Vo veku 52 rokov a 63 dní sa stal najstarším hráčom, ktorý kedy strelil v profesionálnom hokejovom zápase gól. Prekonal rekord legendárneho Gordieho Howea, ktorý strelil gól vo veku 52 rokov a 11 dní.

Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Hrajúca legenda prekonala už aj Howa: Bratia, spravte Jágrovi sochu na Karlovom moste! Zobraziť článok

Uvidíme Jágra naďalej aj v pozícii aktívneho hráča alebo sa bude venovať už len manažérskej činnosti? "O hráčskej budúcnosti nepremýšľam, to nechávam osudu. A čo sa týka manažérskej, teraz nám to začína. Máme veľa hráčov pod zmluvami, ale musíme sa snažiť vylepšiť tím, aby sme sa nedostali do rovnakých problémov ako tento rok."

Jaromír Jágr čelil počas uplynulej sezóny ostrej kritike zo strany primátora Kladna Milana Volfa, ktorý ho vyzýval na odchod z klubu. Okrem toho mesto Kladno zobralo dotáciu 5 miliónov českých korún pre hokejový klub. Jágr netají, že prípadné fiasko v baráži o udržanie a vypadnutie z extraligy by mohlo znamenať koniec hokeja v Kladne. "Keby sme vypadli, tak by pravdepodobne skončil hokej v Kladne. Ale nestalo sa, ideme ďalej. Teraz musíme urobiť najsilnejší tím."


Kritika českého hokeja

Jaromír Jágr sa nevyhol ani kritickým vyjadreniam k situácii a pomerom v českom hokeji. Porovnával to s Amerikou, kde sa mu pomery zdajú byť ďaleko spravodlivejšie aj pre tímy z menších miest. "Určite to nie je rovnako spravodlivá súťaž ako v NHL, kde máte platové stropy. Všetky arény sú tam viacmenej rovnaké a každé mesto má aj s okolím cez dva milióny ľudí. To je oproti nám hrozne nevyrovnané. Ale taká je realita a človek si musí povedať, že robí maximum, čo môže urobiť. Ťažko sa môže porovnávať Kladno s Prahou. Už len kapacita O2 Arény je inde, rovnako tak Ostrava, ktorá má 400-tisíc ľudí. Ty musíš prilákať v 60-tisícovom meste päťtisíc ľudí. Aké to je percento!"

V Česku sa v posledných rokoch intenzívne rieši, či je súčasný model postupu/zostupu spravodlivý a aké má šance tím z druhej najvyššej súťaže v baráži proti extraligistovi. Jágrovi bolo vyčítané, že presadzuje barážový systém oproti priamemu postupu/zostupu, pretože to vyhovuje jeho Kladnu.

"Záleží, ako o tom budem hovoriť. Keby som nebol majiteľ, ale nestranný divák, fanúšik hokeja... Je veľmi ťažké zohnať peniaze na rekonštrukciu hál. Aj mantinely stoja šesť miliónov. Chápem, že liga chce ísť nahor, zlepšovať zázemie aj ochranu hráčov a chce, aby mantinely boli mäkkšie. Ale niečo to stojí. A teraz - ako to urobíš? Chceš dať šancu tímom z 1. ligy. Ale potom si musíš povedať: O.K, ale kto chce postúpiť, musí mať splnené podmienky. Ale zvládnu to všetky tímy? Alebo si dopredu nahlásia, že chcú postúpiť len štyri tímy. A ty budeš vedieť, že v 1. lige o niečo budú hrať len štyri celky. A čo keď postúpi niekto iný, kto nie je medzi tými štyrmi? Absolútne nemám problém s priamym postupom a zostupom, ale...," zastával sa Jágr súčasného modelu s barážou o udržanie.

Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord! Zobraziť článok

Člen elitného Triple Gold Clubu (víťaz Stanley Cupu a zlata z majstrovstiev sveta aj z OH) viní zo súčasnej situácie nedostatočnú infraštruktúru a menší počet zodpovedajúcich hokejových štadiónov v Česku. "Čo keď postúpi niekto, kto nemá halu? Čo keby napríklad vyhrali Litoměřice? Ako by sa to riešilo ďalej? Kde by hrali? Viem, ako to bolo problematické pre nás, keď sme nemali halu a museli sme hrať v Chomutove. Mali sme šťastie, že bol relatívne blízko. Ale je to dané tým, že nie všetky mestá majú podmienky. Ako sa to dá zmeniť? Neviem. Majú mestá na to, aby vybudovali haly pre všetkých? Asi nenájdeme odpoveď. Alebo musíte vy, novinári, presvedčiť ministra financií, aby sa urobilo ďalších skvelých 15 hál," dodal s dávkou irónie legendárny útočník.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});