Juraj Slafkovský odohral životný zápas: Premiérový hetrik v NHL!

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (20) strelil svoj premiérový hetrik v zámorskej NHL.
  • Zdroj: TASR/AP

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (20) strelil svoj premiérový hetrik v zámorskej NHL.

V noci na stredu pomohol Montrealu tromi gólmi k vysokému triumfu nad Philadelphiou 9:3. Dvadsaťročný krídelník potvrdil skvelú formu, keď v uplynulých 15 dueloch nazbieral 17 bodov. Dôležitý triumf v boji o play off dosiahol Washington nad Detroitom (2:1), rozhodol o tom Alexander Ovečkin a stanovil nový rekord NHL v počte sezón s aspoň 30 gólmi v základnej časti - má ich na konte už osemnásť. Jednu asistenciu mal obranca domácich Martin Fehérváry, rovnako ako jeho krajan Erik Černák, ktorý pomohol Tampe k víťazstvu nad Columbusom 5:2. Nashville má istú miestenku v play off, stačil mu na to aj bod v dueli s Winnipegom (3:4 pp).

Slafkovský otvoril skóre duelu v Montreale už po 65 sekundách, keď korčuľou tečoval strelu Mikea Mathesona. V 29. minúte zvýšil na 2:0, pri pravej žŕdke ho našiel úplne osamoteného kapitán Nick Suzuki. Premiérový hetrik v kariére v NHL dokonal o tri minúty neskôr, keď upravil na 4:0 pre domácich. Prihrávkou z vlastného obranného pásma ho vysunul David Savard a Slafkovský nezaváhal zoči-voči brankárovi Samuelovi Erssonovi. Bol to už jeho 19. gól v prebiehajúcej sezóne, v ktorej odohral 78 zápasov a dokopy nazbieral 48 bodov. Proti Flyers odohral 14:58 minúty, počas ktorých šesťkrát vystrelil na bránku súpera, rozdal tri bodyčeky a pripísal si jeden plusový bod.

Po zápase ho vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia a diváci v Bell Centre mu pripravili ovácie postojačky. "Bolo to dosť hlučné a divoké. Príjemný pocit niečo také zažiť. Ešte nikdy som nedal hetrik, po ktorom by ľudia zahádzali ľad šiltovkami," povedal pre zámorské médiá a v tejto súvislosti si spomenul na jeden svoj trojgólový večer z minulosti, keď jediný, kto na ľad hodil čapicu, bol jeho otec.

Hetrikom sa Slafkovský blysol napriek tomu, že sa necítil fit. "Som trochu chorý, cítim hrdlo. Ani som príliš dobre nespal. Ale môže to tak zostať, ak sa mi bude takto dariť každý zápas," smial sa zachrípnutým hlasom najvyššie draftovaný hráč roku 2022. Stal sa druhým najmladším hráčom v histórii Habs s hetrikom a šiestym v poradí, ktorému sa to podarilo vo veku 20 rokov a menej. Pred ním to dokázali aj Guy Lafleur (trikrát), Ryan Poehling, Alex Galchenyuk, Stephane Richer a Bernie Geoffrion.

Po stretnutí nechcel vyzdvihnúť ani jeden zo svojich troch zásahov: "Som šťastný za každý jeden z nich a je jedno, akým spôsobom padol. Len škoda, že už nebojujeme o play off, budujeme však niečo nové a zlepšujeme sa." Slafkovskému chýbajú už iba dva body k 50-bodovej sezóne, Canadiens odohrajú ešte štyri duely v základnej časti. Montreal vyhral po troch zápasoch, Philadelphia prehrala už vo ôsmom stretnutí v sérii a jej šance na play off sú opäť nižšie.

Washington sa triumfom v Detroite posunul na posledné postupové miesto vo Východnej konferencii o bod pred svojho súpera a pred Pittsburgh, Philadelphia stráca dva body. Ovečkin sa presadil v 40. minúte, keď zvýšil na 2:0 a zároveň zaznamenal aj víťazný gól. Tridsaťosemročný krídelník nazbieral aspoň 30 gólov v 18 zo svojich 19 sezón v profilige. Túto métu neprekonal iba v covidovom ročníku 2020/21, keď dal v 45 dueloch 24 gólov. Doteraz sa delil o rekord s Mikeom Gartnerom, ktorý pokoril 30-gólovú hranicu v 17 zo svojich 19 sezón v profilige. Pri prvom góle Capitals asistoval slovenský obranca Martin Fehérváry, ktorý strávil na ľade 21:24 minút a pripísal si aj jeden plusový bod a tri zblokované strely.

Jednu asistenciu zaznamenal aj jeho krajan Erik Černák a taktiež sa tešil z víťazstva, keďže Tampa zdolala doma Columbus Blue Jackets 5:2. Dvadsaťšesťročný bek odohral 19:39 minúty, mal dve "plusky", dve strely na bránku a rozdal tri bodyčeky. Kapitán domácich Steven Stamkos strelil hetrik a pridal aj jednu asistenciu. Nikita Kučerov mal tri asistencie a bol to už jeho štvrtý trojbodový zápas za sebou. Potvrdil tak post lídra produktivity, na konte má 139 bodov (43+96), o dva viac ako Nathan MacKinnon (51+86), ktorý hetrikom a asistenciou prispel k víťazstvu Colorada nad Minnesotou 5:2.

New Jersey v zostave so Šimonom Nemcom prehralo doma s Torontom 2:5 a už nemá šancu na play off. Najlepší strelec súťaže Auston Matthews dal v drese hostí svoj 66. gól, čo je najviac v jednej sezóne spomedzi aktívnych hráčov. Ovečkin nastrieľal 65 v ročníku 2007/2008. Naposledy dal viac Mario Lemieux - 69 za Pittsburgh v sezóne 1995/96. Tyler Bertuzzi si za Toronto pripísal dva góly a asistenciu. Nemec odohral za domácich 16:59 min, mal dve strely a dve trestné minúty. Hráči Seattlu bez Tomáša Tatara zdolali doma Arizonu 5:0, čisté konto si pripísal brankár Philipp Grubauer.

Carolina vyhrala na ľade Bostonu 4:1 a dosiahla tretí triumf za sebou, Andrej Svečnikov sa blysol "lakrosovým" gólom. Brankár Anthony Stolarz zaznamenal čisté konto s 25 zákrokmi, Florida aj jeho zásluhou zdolala Ottawu 2:0. Dallas uspel proti Buffalu 3:2 a hostia tak stratili šancu na prienik do vyraďovačky. Stars sa priblížili na rozdiel bodu k lídrovi súťaže New Yorku Rangers, ktorý prehral v derby na ľade Islanders 2:4. "Ostrovania" vyhrali piatykrát za sebou a opäť posilnili svoje šance na play off, pred Washingtonom majú na východe k dobru dva body.

NHL - výsledky:

Boston - Carolina 1:4

Góly: 37. McAvoy (Lauko, J. Boqvist) – 31. Svečnikov (J. Staal, Slavin), 34. Teräväinen (Svečnikov, Slavin), 51. Guentzel (Orlov, Jarvis), 54. Jarvis (Skjei, J. Staal)

Detroit - Washington 1:2

Góly: 60. P. Kane (Perron, Raymond) – 38. D. Strome (Fehérváry), 40. Ovečkin (Oshie) /Fehérváry za hostí 0+1/

Florida - Ottawa 2:0

Góly: 13. Lundell (Stolarz), 15. Cousins (Mikkola, Bennett)

Montreal - Philadelphia 9:3

Góly: 2. Slafkovský (Matheson, Caufield), 29. Slafkovský (Suzuki, Matheson), 31. Gallagher (Kovacevic, Harris), 32. Slafkovský (Savard), 33. Jos. Anderson (Harris, Pearson), 36. Dvorak (Harris), 51. Dvorak (Harvey-Pinard), 52. Gallagher (Armia, Kovacevic), 59. Armia (Gallagher, Newhook) – 45. Poehling (Tippett, E. Johnson), 56. Farabee (Lycksell, N. Cates), 58. Poehling (E. Johnson, Tippett) /Slafkovský za domácich 3+0/

New Jersey - Toronto 2:5

Góly: 15. Hischier (Mercer, B. Smith), 26. Mercer (Hischier) – 9. N. Robertson, 35. Bertuzzi (Domi, McCabe), 36. Giordano (Matthews, Bertuzzi), 48. Matthews (Domi), 59. Bertuzzi (McCabe, Marner)

NY Islanders - NY Rangers 4:2

Góly: 5. Reilly, 12. Horvat (Dobson, Barzal), 14. Palmieri (Nelson, Dobson), 60. Lee (Pageau, Engvall) – 28. Kreider (Panarin, Zibanejad), 36. Fox (Kreider, Trocheck)

Tampa Bay - Columbus 5:2

Góly: 17. Point (Kučerov, Duclair), 35. Stamkos (Kučerov, Hedman), 46. Cirelli (Hagel, Stamkos), 46. Stamkos (Hagel, Černák), 58. Stamkos – 20. Marčenko (Sillinger, Severson), 28. Marčenko (J. Gaudreau) /Černák za domácich 0+1/

Dallas - Buffalo 3:2

Góly: 7. J. Robertson (Hintz), 24. W. Johnston, 26. Pavelski (C. Tanev, Harley) – 5. Tuch, 10. Dahlin (Power, Krebs)

Nashville - Winnipeg 3:4 pp

Góly: 5. Novak (Sherwood), 48. Stastney (Josi, Sherwood), 50. O'Reilly (Josi, Nyquist) – 7. Vilardi (Scheifele, Morrissey), 9. Scheifele (Toffoli), 13. DeMelo (M. Barron), 62. Connor (Scheifele, Pionk)

Colorado - Minnesota 5:2

Góly: 5. Lehkonen (MacKinnon, Makar), 9. MacKinnon (Drouin, Makar), 27. Makar (Toews, Drouin), 35. MacKinnon (Drouin, Toews), 40. MacKinnon (Lehkonen) – 11. Kaprizov (Zuccarello, Boldy), 20. Boldy (Zuccarello, Chisholm)

Anaheim - Los Angeles 3:1

Góly: 18. Vatrano (Gudas, R. Strome), 42. Killorn (Fowler, R. Strome), 46. Zegras – 6. A. Thomas (Lewis, Gavrikov)

Seattle - Arizona 5:0

Góly: 2. Wright (Eberle, Schwartz), 3. Burakovsky (Beniers, Schultz), 25. Schultz (Bjorkstrand, Beniers), 47. B. Tanev (Gourde, Kartye), 50. Borgen (Oleksiak, Bjorkstrand)

San Jose - Calgary 2:2 v tretej tretine

Tímy s istou účasťou v play off

Východná konferencia:

New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning

Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});