Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2024 23:49 | Správy | Zahraničné správy

Cameron sa stretol s Trumpom: Zároveň mal aj prosbu na republikánov

Britský minister zahraničných vecí David Cameron žiadal v utorok vo Washingtone amerických republikánov, aby schválili pomoc za niekoľko miliárd dolárov pre Ukrajinu. O toto žiadal v pondelok na návšteve Floridy aj priamo bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Cameron v pondelok povečeral na Floride s Trumpom, vyzývateľom demokratického prezidenta Joea Bidena v novembrových voľbách, a následne odcestoval do Washingtonu, kde sa stretol so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Šéf britskej diplomacie opísal svoje stretnutie s Trumpom ako súkromné, no uviedol, že spolu hovorili napríklad o budúcnosti Severoatlantickej aliancie. Trump je pritom voči NATO často kritický.

Vo Washingtone sa Cameron stretne i s americkými zákonodarcami, pričom uviedol, že vyzve republikánmi vedenú Snemovňu reprezentantov, aby sa pohla vpred s balíkom pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov, o ktorého schválenie žiada Biden. "Neprišiel som sem so zámerom niekoho poúčať alebo niekomu hovoriť, čo má robiť alebo získať v rámci politického procesu. Prišiel som sem len ako dobrý priateľ, ktorý verí v túto krajinu, a verím, že je to vo vašom záujme," povedal Cameron.

Zároveň poukázal na to, že Irán, Severná Kórea a Čína budú sledovať to, ako dokážu spojenci stáť na strane svojich partnerov a ako im dokážu pomôcť. "A ako zastavíme túto protizákonnú a nevyprovokovanú agresiu," povedal Cameron. Trumpova kampaň v utorok oznámila, že Trump a Cameron rokovali o nadchádzajúcich voľbách v Spojených štátoch a Británii, o potrebe toho, aby si krajiny NATO plnili záväzky spojené s výdavkami na obranu, či o "ukončení zabíjania na Ukrajine".

Ukrajina varovala, že hrozí, že príde "o pôdu pod nohami" a už teraz majú vojaci muníciu na prídel. Rusko, ktoré po viac ako dvoch rokoch od začiatku invázie cíti, že je v prevahe, zase zintenzívňuje svoje útoky. Spomínaný balík pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov pritom už schválil americký Senát, v ktorom majú väčšinu demokrati. Blinken v utorok uviedol, že je nevyhnutné, aby tak spravila aj snemovňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod
Nemocnica
Perfektná novinka v Prešove! Rakovinu pľúc odhalia novou metódou
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Maroš Žilinka o atentáte na premiéra: Odmietam vyšetrovanie v priamom prenose
Flag of Israel on the tank
Izrael útočí! Vystupňované napätie si vyžiadalo svoju daň: K zasiahnutým miestam mieria sanitky
Z Kennedyho vesmírneho centra v americkom štáte Florida vo štvrtok ráno úspešne odštartovala raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX,
Vesmírne preteky Číny a USA: Turistické lety do kozmu začnú už v tento rok! Z ceny za letenku odpadnete