Odhalené gymnastky? Už žiadne ramienka z podprsenky a nohavičky!

Gymnastky na Novom Zélande už môžu nosiť dlhé dresy! Nebudú tak penalizované za viditeľné ramienka od podprsenky. Zmenu pravidiel, ktoré ...
  • Zdroj: Koláž ŠČ/TASR, Northfoto

Gymnastky na Novom Zélande už môžu nosiť dlhé dresy! Nebudú tak penalizované za viditeľné ramienka od podprsenky. Zmenu pravidiel, ktoré majú zvýšiť komfort pretekárok, schválila Gymnastika Nového Zélandu (GNZ).

FOTOGALÉRIA: Gymnastika

Národná federácia vychádzala z prieskumu medzi dvoma stovkami aktívnych gymnastiek. Vyšlo z neho, že sa chcú cítiť pri športe pohodlne a bezpečne.

„Zistili sme, že pravidlá okolo spodnej bielizne boli nejasné, nerovnomerne uplatňované a úprimne trochu archaické,“ uviedla výkonná riaditeľka GNZ Andrea Nelsonová. „Chceme umožniť, aby mali dievčatá na výber. Takže sa nikto už nebude cítiť nepohodlne,“ doplnila.

Ako prvé prišli so zmenou súťažiť v celotelových dresoch Nemky. Sarah Vossová v roku 2021 na ME v Bazileji nastúpila v celotelovom drese, čím chcela bojovať proti sexualizácii v športe. Na OH v Tokiu mal kombinézu zahaľujúcu telo od krku k členkom celý nemecký tím.

 Slovenskej gymnastke Barbore Mokošovej sa zatiaľ nepodarilo naplniť sen o účasti na tretích olympijských hrách v sérii.
Mokošovej ušla v Antverpách miestenka na OH: Má ešte šancu pomýšľať na Paríž? Zobraziť článok


Ako je to na Slovensku?

Na Slovensku môžu súťažiť gymnastky v klasických ale aj celotelových dresoch. Najúspešnejšia slovenská gymnastka Barbora Mokošová (27) má okrem klasických aj niekoľko celotelových dresov.

„Striedam to podľa toho, na čo mám chuť. Keď som prvý raz súťažila v celotelovom drese, pýtali sa ma ľudia, že na čo mi je. Neboli na to zvyknutí. Pre mňa je celotelový dres pohodlnejší a navyše je veľmi elegantný. Pre nás „staršie gymnastky“ je aj vhodnejší,“ vraví účastníčka dvoch olympiád (Rio de Janeiro a Tokio).

Pretekárkam v krátkych dresoch sa stáva, že sa im dres vyhrnie a vykukne im spod neho spodná bielizeň alebo ramienko od podprsenky. Sú za to penalizované od troch desatín až po jeden bod.

Slovenská gymnastka Barbora Mokošová.
Mokošová je v poslednom roku kariéry a má ešte jeden veľký sen: Rozlúčiť sa chce na olympiáde Zobraziť článok

„Ja si nepamätám, že by som niekedy bola za to penalizovaná. Keď mám na sebe krátky dres, tak si ho lepím. Dnes už ale výrobcovia robia veľmi kvalitné dresy, navyše, ak sa to aj stane, dá sa vždy nejako zamaskovať,“ smeje sa Barbora.


Šanca na Paríž už iba cez ME

Mokošová stále živí nádej na olympijskú miestenku do Paríža. Vo Svetovom pohári jej patrí zatiaľ desiate miesto, na OH sa kvalifikujú iba prvé dve.

„Šancu kvalifikovať sa do Paríža mám už iba cez majstrovstvá Európy, ktoré budú začiatkom mája v talianskom Rimini. Aj tu sa však kvalifikujú iba dve najlepšie. Túto sezónu je konkurencia veľmi silná, z juniorskej kategórie prišlo veľa mladých dievčat. Je obrovská tlačenica a málo miesteniek. Uvidíme,“ uzavrela Mokošová.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});