Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam

Fínsky tréner Jani Kiviharju spomínal na pôsobenie s Jurajom Slafkovským v TPS Turku. V pamäti mu utkvela najmä príhoda, keď slovenskému ...
  • Zdroj: TASR/AP

Fínsky tréner Jani Kiviharju spomínal na pôsobenie s Jurajom Slafkovským v TPS Turku. V pamäti mu utkvela najmä príhoda, keď slovenskému útočníkovi vynadal na striedačke a potom sa začali diať veci!

FOTOGALÉRIA: Juraj Slafkovský

Slovenský útočník Juraj Slafkovský tri roky hrával vo Fínsku. Pôsobil v organizácii TPS Turku, kde prešiel výbermi do 16, 18 a 20 rokov. V draftovej sezóne 2021-22 hral za prvý tím vo fínskej Liige. V rozhovore pre Športweb si na draftovú jednotku 2022 zaspomínal fínsky tréner Jani Kiviharju, ktorý ho viedol.

"Juraja som videl prvýkrát v júli 2019. Keďže bolo leto, mal na sebe šortky. Keď som zbadal jeho obrovské stehná, pomyslel som si: preboha, je obrovský a to má len 15 rokov. Bol tam aj jeho otec, ktorý je tiež statný chlap. Pri pohľade na Juraja som si však pomyslel, čím len toho chlapca kŕmia, že je taký mohutný," neveril fínsky kouč vlastným očiam, keď prvýkrát uvidel robustného Slováka.

Slafkovský v sezóne 2021-22 zažiaril v reprezentácii, keď bol najlepším strelcom a najužitočnejším hráčom bronzovej olympiády v Pekingu. No v drese TPS Turku sa trápil. Vrátane play off odohral 49 zápasov, nazbieral v nich 17 bodov. Tréner Jani Kiviharju má na to jasné vysvetlenie. Fínska liga je zviazaná taktikou a defenzívou, Slafkovský podľa neho potrebuje voľnosť, ktorú dostal od trénera Craiga Ramsayho v národnom tíme.

Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude... Zobraziť článok

"Tento chlapec nie je stvorený na to, aby hral taktický hokej, ktorým sa fínska najvyššia súťaž vyznačuje. Nebude vynikať v tom, že do bodky splní pokyny trénerov. Potrebuje voľnosť a slobodu. Vedel som, že mu fínsky štýl nebude veľmi sedieť. Prepracovaný systém by ho zabil. Jednoducho povedané, treba ho nechať hrať hokej a nezaťažovať ho poučkami. To mi bolo hneď jasné," hovoril fínsky odborník, podľa ktorého by Slafkovskému viac sedela napríklad švédska liga, v ktorej by dostal priestor ešte v skoršom veku.

Slafkovský zaujal nielen svojou robustnou postavou, skvelými hokejovými schopnosťami, ale aj osobnosťou. Má víťaznú mentalitu, ktorá mu pomáha aj v súčasnosti v Montreale, kde krátko pred 20. narodeninami prekonal svoje dva rekordy. Je tínedžerom s najdlhšou bodovou sériou v klubovej histórii (9 zápasov) a s najvyšším počtom bodov v jednej sezóne (41). Fínsky kouč Kiviharju si zaspomínal aj na jednu zaujímavú príhodu so Slafkovským.

"Spomínam si na jednu zábavnú príhodu s ním.  Povedal mi, že ho povolali do reprezentácie do 18 rokov a chcel by tam ísť. Ja som zareagoval, že pokojne môže, ale musí odohrať výborný zápas. Hrali sme v Oulu. Prehrávali sme 0:2 po prvej tretine a Juraj hral strašne. Prehodil som s ním zopár slov na striedačke. Priznávam, že som použil aj nadávky. Kričal som na neho, že je úbožiak a ak chce ísť hrať za reprezentáciu, musí si to oddrieť, inak mu jeho výlet zruším. V druhej tretine dal dva krásne góly a hoci sme prehrali 4:5, bol som s jeho výkonom spokojný a uvoľnil som ho na pár dní," prezradil Kiviharju.

Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy Zobraziť článok

Montreal už stratil šancu na postup do play off a v prípade, že Slafkovskému vydrží zdravie a uvoľní ho klub, je ochotný prísť reprezentovať národné farby na majstrovstvá sveta v Českej republike. A pri súčasnej forme by bol nepochybne lídrom tímu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});