Posmešný výrok Haalanda Calzonu zarazil: TOTO by som v tíme neakceptoval!

Slovenský futbal v príprave na európsky šampionát dnes preverí ďalší súper. Zverenci trénera Francesca Calzonu nastúpia o 19.00 hod. ...

Slovenský futbal v príprave na európsky šampionát dnes preverí ďalší súper. Zverenci trénera Francesca Calzonu nastúpia o 19.00 hod. v Osle proti domácim Nórom, ktorí síce miestenku na EURO v Nemecku nevybojovali, no slovenská defenzíva dostane riadne zabrať.

Fotogaléria

Bude čeliť okrem iných aj hviezdnemu útočníkovi Erlingovi Haalandovi z Manchestru City, o ktorom by vraj v jeho začiatkoch len málokto povedal, že bude patriť k najlepším na svete a že sa pred ním budú triasť všetky obrany.

Dnes si je Nór vedomý svojich kvalít, keďže je úradujúcim víťazom Ligy majstrov aj Premier League. Za minulú sezónu dostal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca Európy. A to má stále len 23 rokov!

Slovenská reprezentantka v paraalpskom lyžovaní Alexandra Rexová v obrovskom slalome zrakovo znevýhodnených žien na zimných paralympijských hrách v Pekingu.
Fantázia: Veľký krištáľový glóbus putuje na Slovensko! Zobraziť článok

Sedel pri ňom

Skúsenosti s týmto obávaným kanonierom už má aj slovenský tréner Stanislav Macek, ktorý ešte pred rokom trénoval slovenský výber do 19 rokov. Spoznal ho počas dvojtýždňovej stáže v Salzburgu, keď mal Erling iba 18 rokov! „Bol veľmi mladý, ale obrovský chlap. Mimoriadne komunikatívny.

Pokorný k okoliu. Vtedajší tréner Jesse Marsch ma pustil až do kuchyne tímu, takže som pred každým tréningom sedel vedľa Haalanda v kabíne. Ako hosť. Erling si ma nemusel ani všímať, pretože ma nepoznal, ale namiesto toho sa vždy zaujímal: ‚Čo je nové? Aké boli raňajky? Potrebuješ s niečím pomôcť?“ spomína S. Macek na futbalistu, z ktorého vyrástol jeden z najdrahších a najlepšie zarábajúcich futbalistov planéty.

Extrémne nasadenie

Už do Dortmundu prichádzal ako hviezda a do Manchestru City išiel ako megahviezda. „Nemyslím si, že sa jeho prístup k futbalu zmenil. Už v Salzburgu mal extrémne nasadenie, pracovnú mentalitu a túžbu. Na tréningu intenzívne pracoval hodinu a pol a kým ostatní odchádzali do sprchy, Erling zostával na ihrisku.

Bol s ním asistent René Aufhauser, ktorý vysypal lopty z vreca a spoza brány ich prudko posielal Haalandovi tesne za šestnástku, aby mladík zakončil. Spracovať a obaľovačka. Spracovať a obaľovačka,“ spomína Macek na jeden tréningový moment, ktorý bol plavovlasý Viking schopný opakovať donekonečna.

Na snímke brankár Stanislav Škorvánek.
Špekulácie sa naplnili: Brankárska hviezda extraligy opúšťa Slovensko! Zobraziť článok

Všetko nalinkované

Hoci má Haaland zakončovateľský talent od Boha, aj tak všetko podriaďoval futbalu. Poctivo na sebe makal a ak nešiel spať unavený, tak sa mu deň ani nerátal. „Bláznivo na sebe pracoval. Každý večer sto brušákov, sto klikov. Nikdy nemohol ísť spať, ak nebol úplne unavený.

Dokonca aj svoju vtedajšiu priateľku radšej poslal späť do Nórska, pretože neakceptoval, že ho namiesto odpočinku ťahá do kina alebo na nákupy. Potreboval cvičiť, relaxovať a spať. Na telefóne mal kondičného trénera a odborníka na výživu a jeho strava a pitný režim boli jasne nalinkované,“ opisuje Macek rast Haalanda.

Odohrať aj s maródkou dobrý zápas

Slovenskí futbalisti si v pondelok zatrénovali v Senci a potom zamierili do Osla, kde už neabsolvujú žiaden tréning. Ich druhým súperom v prípravnom zápase pred EURO 2024 bude Nórsko. Na tlačovej besede pred odletom sa tréner Calzona nevyhol ani otázke o Haalandovi.

Prvý gól Rakúska zaznamenal Christoph Baumgartner, druhý strelil Andreas Weimann.
Slovenská repre má vážny problém: Mimoriadne nepríjemná záležitosť! Zobraziť článok

Aj preto, že ten pred piatkovým zápasom s Českom povedal: „Samozrejme, že je skvelé, keď môžete hrať za svoju krajinu, no nebudem klamať. Je iné nastúpiť ďalší víkend proti Arsenalu, je to obrovský rozdiel.“

K slovám nórskeho megatalentu Calzona povedal: „Je to jeho myšlienka. Nebudem súdiť jeho myšlienky. Keby mal takéto vyjadrenie na našej strane náš hráč, tak by sa mi to nepáčilo. On je veľký a výborný hráč, tak rešpektujem, čo povedal.“ Taliansky kouč na dvoch stoličkách však priznal, že je veľkým fanúšikom Haalanda: „Môžem povedať, že mne sa Haaland páči už dlho. Je to typ hráča, ktorého ako tréner túžite trénovať.“

Viac ho vraj zaujíma jeho tím. Hlavnému trénerovi komplikujú zostavu početné zranenia. Počítať nemôže s kapitánom Milanom Škriniarom, Róbertom Polievkom, Denisom Vavrom, Ivanom Schranzom, Ľubomírom Šatkom, Matúšom Berom a Erikom Jirkom, ku ktorým sa po sobote pridali Peter Pekarík a Tomáš Suslov.

Voľno dostal brankár Martin Dúbravka. „Sú to veci, ktoré sa dejú a my ich neovplyvníme. Teraz nás tu je 25 a ideme odohrať do Nórska dobrý zápas,“ vyhlásil Calzona.

Po stretnutí s Nórmi čaká Slovákov v júnovom termíne záverečný dvojzápas prípravy so San Marínom (5. 6., Wiener Neustadt) a s Walesom (9. 6., Trnava).

Zvolen zdolal Michalovce 3:2 a znížil stav série na 3:1 na zápasy.
Zvolen sa nevzdal: Na štvrtý pokus našiel recept na Michalovce Zobraziť článok

Vzájomná bilancia: Nórsko - Slovensko

4 zápasy, 3 výhry, 0 remíz, 1 prehra, skóre 5:1

V rebríčku FIFA: 46. - 48.

TOP úspechy: osemfinále na MS 1938 a 1998 - osemfinále na MS 2010 a ME 2016

Hodnota kádra: 474,2 mil. € - 110,7 mil. €

Najdrahší hráči: Erling Haaland 180 mil. € - Dávid Hancko 35 mil. €

TOP hviezdy: Erling Haaland, Martin Ödegaard - Stanislav Lobotka, Dávid Hancko

Vekový priemer: 25 rokov - 27 rokov

Legionári: 20 - 21

Tréneri: Stale Solbakken (56) - Francesco Calzona (55, Taliansko)

Bývalý obranca a hráč Porta Marek Čech (vľavo) nastúpil v exhibícii proti Realu Madrid na čele s hviezdnym Zidanom.
Slovenský exfutbalista rozhodol zápas: Gólom umlčal hviezdy Realu! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});