Anketa Futbalista roka spoznala meno nového víťaza: Kto na tróne vystriedal Milana Škriniara?

Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po prvý raz Stanislav Lobotka (29). Stredopoliar SSC Neapol zvíťazil v tradičnej ankete Slovenského ...
  • Zdroj: TASR

Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po prvý raz Stanislav Lobotka (29). Stredopoliar SSC Neapol zvíťazil v tradičnej ankete Slovenského futbalového zväzu (SFZ) za rok 2023 pred Dávidom Hanckom a Milanom Škriniarom. Cenu Petra Dubosvkého pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal Leo Sauer.

FOTOGALÉRIA: Futbalista roka 2023

Dvadsaťdeväťročný Lobotka sa na 1. priečke umiestnil na 52 hlasovacích lístkoch, celkovo sa v ankete objavilo 73 hlasujúcich. „Som vďačný a chcem sa poďakovať rodine, sestrám, malej Linde a mame. Aj mojej priateľke a agentovi a všetkým blízkym. Tá cena patrí aj im a spoluhráčom z reprezentácie i z klubu," povedal víťaz ankety.

Druhý Hancko mal o 79 bodov menej. Šesť hráčov obhájilo účasť v TOP 10 z minulého roka (Martin Dúbravka, Dávid Hancko, Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Milan Škriniar a Vladimír Weiss ml.). Traja hráči (Lukáš Haraslín, Róbert Polievka, Denis Vavro) sa v desiatke objavili po prvý raz. Ondrej Duda sa do nej vrátil po ročnej pauze a najdlhšiu sériu účastí v top 10 má na konte Juraj Kucka. V TOP 10 sa umiestnil nepretržite od roku 2010, celkovo zaznamenal 14. účasť.

Cenu Petra Dubovského získal Leo Sauer. Útočník Feyenoordu Rotterdam triumfoval pred Adamom Obertom (Cagliari Calcio) a Adriánom Kaprálikom (Górnik Zabrze). Víťaz predchádzajúcich dvoch ročníkov Tomáš Suslov skončil piaty. Trio Obert, Suslov a Kaprálik figurovalo aj v minuloročnom rebríčku TOP 5. Pre dvojicu Nino Marcelli - Leo Sauer je to prvá účasť v prvej päťke.

Turecký futbalista Arda Turan (vľavo) na archívnej snímke z roku 2016.
Hviezdneho tureckého futbalistu dohnali chyby z minulosti: Súd mu naparil mastnú pokutu! Zobraziť článok

Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss starší. Získal štvrté prvenstvo v rade a celkovo šieste v rámci tradičnej ankety vyhlasovanej od roku 2009. „Cenu si veľmi vážim. Ďakujem klubu v ktorom pracujem, kolegom a divákom, ktorí nás povzbudzujú. Robím prácu, ktorá ma živí a ktorú milujem. Ďakujem všetkým, ktorí mi prajú a hráčom Slovenska držím palce na Eure," uviedol Weiss. Druhý skončil reprezentačný tréner SR Francesco Calzona a tretí Michal Gašparík zo Spartaka Trnava.

Stredopoliar Juraj Kucka zo Slovana Bratislava sa stal najlepším hráčom Fortuny Ligy. V ankete triumfoval po prvý raz, v minuloročnej ankete mu patrilo 9. miesto. Rekordérom je naďalej Viktor Pečovský, ktorý bol najlepším ligovým hráčom v rokoch 2012, 2014 a 2015 (v roku 2015 na spoločnom 1. mieste s Matúšom Berom). Zastúpenie v TOP 10 má 5 klubov, najväčšie klubové zastúpenie v prvej desiatke má majstrovský Slovan Bratislava (4 hráči, z toho 3 v prvej štvorke). Sú v nej štyria legionári (Aleksandar Čavrič, Nikola Krstovič, Jaba Kankava a Kelvin Ofori).

(ilustr. foto)
Tragická správa, ktorú nechcel nikto počuť: Taliansky futbal prišiel o veľkú osobnosť (†57) Zobraziť článok

Trofej pre najlepšiu futbalistku roka si odniesla Mária Mikolajová. Až 9 hráčok obhájilo účasť v desiatke z minulého roka (Bartovičová, Fischerová, Hmírová, Korenčiová, Mikolajová, Morávková, Škorvánková, Šurnovská, J. Vojteková). Diana Lemešová si pripísala premiérovú účasť.

Súčasťou slávnostného večera na Bratislavskom hrade bolo aj vyhlásenie ceny fanúšika, do hlasovania za zapojilo takmer 20-tisíc priaznivcov. Trofej si odniesli Tamara Morávková a Dávid Hancko.

Sieň slávy slovenského futbalu doplnili Peter Dubovský a Pavol Molnár in memoriam, Vojtech Masný, Ivan Hrdlička a Ľubomír Moravčík.

Konečné poradie je výsledkom hlasovania zástupcov médií a členov Slovenskej Futbalovej Akadémie (SFA) - združujúcej slovenské futbalové legendy, osobnosti, odborníkov, bývalých hráčov a trénerov.

Výsledky:

Futbalista roka 2023:

1. Stanislav Lobotka (SSC Neapol) 330
2. Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam) 251
3. Milan Škriniar (Inter Miláno / PSG) 191
4. Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava) 123
5. Lukáš Haraslín (Sparta Praha) 118
6. Martin Dúbravka (Newcastle United) 53
7. Denis Vavro (FC Kodaň) 7
8. Vladimír Weiss ml. (ŠK Slovan Bratislava) 6
9. Róbert Polievka (MFK Dukla B. Bystrica) 5
10. Ondrej Duda (Hellas Verona) 4
11. Ivan Schranz (Slavia Praha) 2
     Peter Pekarík (Hertha Berlín) 2
13. Matúš Bero (Vitesse Arnhem / VfL Bochum) 1
      Róbert Boženík (Boavista Porto) 1
      Róbert Mak (Sydney FC) 1

Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a Aleksandar Čavrič.
Konflikt v slovenskom futbale?! Šéf zväzu reaguje na Čavriča Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});