Finálový slalom sezóny ovládla Shiffrinová: Vlhová spoznala konečné umiestnenie

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala sobotný slalom na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu. Už pre pretekmi ...
  • Zdroj: TASR

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala sobotný slalom na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu. Už pre pretekmi istá víťazka malého glóbusu triumfovala pred Nórkou Minou Fürst Holtmannovou (+0,54 s) a Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou (+0,63). Slovenka Petra Vlhová chýbala v štartovej listine pre zranenie, v celkovom poradí slalomu skončila na treťom mieste.

FOTOGALÉRIA: Finálový slalom sezóny ovládla Shiffrinová

Shiffrinová si už minulý týždeň vo švédskom Are poistila zisk ôsmeho malého glóbusu za slalom a v sobotu potvrdila dominanciu v tejto disciplíne. Na konte má už 97 triumfov v prestížnom seriáli, pričom v Saalbachu zaznamenala jubilejné 60. v slalome. Je to zároveň jej 152. pódiové umiestenie v kariére. Fenomenálna Američanka sa len minulý týždeň dostala späť na svah po šiestich týždňoch, koncom januára sa zranila v zjazde v Cortine d'Ampezzo. Návrat jej však vyšiel nad očakávania a z dvoch štartov si pripísala dve víťazstva. Dvadsaťdeväťročná pretekárka sa v celkovom poradí SP dostala na druhú pozíciu, na Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú stráca tri preteky pred koncom sezóny 245 bodov, ale manko už nestiahne, pretože sa rozhodla už v ďalších súťažiach v Rakúsku neštartovať.

Shiffrinová si po sobotňajších pretekoch prebrala malý glóbus, pred druhou v poradí Lenou Dürrovou mala 322-bodový náskok. Nemke nevyšli jazdy v Saalbachu, ale 15. miesto a zisk šestnástich bodov jej stačil na posun na druhú priečku. Pre Vlhovú sa po zranení na domácom svahu v Jasnej a následnej operácii kolena sezóna predčasne skončila. Dvadsaťosemročná Slovenska vynechala štyri slalomy, ale napriek tomu jej 505 bodov stačilo na konečnú tretiu priečku v poradí disciplíny.

Slovenská zjazdová lyžiarka Petra Vlhová (vpravo).
Petra Vlhová oznámila skvelú správu: Dôležitý krok v jej kariére! Zobraziť článok

Po prvom kole viedla Anna Swennová-Larssonová, ktorá predviedla od úvodu agresívnu jazdu a vďaka nej dosiahla najrýchlejší čas. Najviac sa jej priblížila Shiffrinová, ktorá ešte na treťom medzičase tesne viedla, ale mala pomalší záver.

Všetkých 23 zjazdárok prišlo do cieľa a predstavili sa aj v druhom kole. V ňom však štyri nedokončili a najväčšiu smolu mala Chorvátka Leona Popovičová, ktorá si zranila koleno. Slovinka Neja Dvorniková predviedla najrýchlejšiu jazdu 2. kola a posunula sa o sedemnásť priečok na konečné štvrté miesto. Chorvátka Zrinka Ljutičová urobila obrovské chyby, vypadla a nepridala tretie pódiové umiestnenie zo slalomu v rade. Shiffrinová mala náskok viac ako sekundu a pol na Holtmannovú a napriek zhoršeným podmienkam prišla do cieľa prvá. Líderka po prvom kole Swennová-Larssonová sa na trati nevyhla zaváhaniam, ale stačilo to na pódium.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová získala svoj ôsmy malý krištáľový glóbus za slalom vo Svetovom pohári.
Akoby ani nepauzovala! Shiffrinová okorenila návrat ziskom malého glóbusu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});