Plochodrážnik Martin Vaculík ladí formu na novú sezónu a netají ambície: Chcem byť majstrom sveta!

Slovenský pretekár Martin Vaculík (33) sa aktuálne pripravuje na domácej plochej dráhe v rodnej Žarnovici, kde čerstvo osadili nové bezpečnostné ...
  • Zdroj: Jozef Fabo

Slovenský pretekár Martin Vaculík (33) sa aktuálne pripravuje na domácej plochej dráhe v rodnej Žarnovici, kde čerstvo osadili nové bezpečnostné mantinely.

FOTOGALÉRIA: Martin Vaculík

V novej sezóne bude obhajovať tretie miesto v prestížnom seriáli MS Speedway Grand Prix, no chcel by zaútočiť aj na prvú priečku. V rozhovore pre Nový Čas prezradil aj to, či mu medzi synmi vyrastá nasledovník.

Ako sa pripravujete na novú sezónu? Je to viac na suchu alebo priamo na dráhe?

Prípravu sme začali už na dráhe. Začíname trénovať a máme prvé kontakty s motorkou. Ide o testy a skúšanie rôznych prevodov a nastavení. Cez zimu som mal fyzickú prípravu, počas ktorej som sa snažil čo najlepšie pripraviť telo. Teraz sa nám však už začalo to, na čo sme čakali, čiže jazdy na dráhe.

Chystáte na motorke pre budúcu sezónu aj nejaké zásadné zmeny, alebo len chcete s mechanikmi doladiť jej nastavenie?

Každý rok sa snažíme prísť s nejakými vylepšeniami. Teraz počas marca je práve ten čas, keď môžeme skúšať, či sú novinky dobré, alebo sa vrátime k overeným nastaveniam. Každoročne však skúšame detaily pri nastaveniach, pričom za mesiac testov vyhodnotíme, čo v sezóne použijeme.

Patríte medzi najlepších plochodrážnikov na svete. Môžete sa vôbec ešte výrazne zlepšiť?

Zlepšovať sa dá vždy. V minulej sezóne som bol tretí. Kým teda nezískam zlato, vždy sa dá zlepšovať. Pevne verím, že to najlepšie je ešte predo mnou.

Max Verstappen prezradil,že fandí Eindhovenu
V F1 sa formuje šokujúci prestup: Odíde Verstappen do tímu najväčšieho rivala? Zobraziť článok

Bude to už vaša 10. sezóna v seriáli MS ako stáleho jazdca. Vnímate to ako osobný úspech?

Je to odraz toho, že to, čo robím, sa snažím robiť kvalitne. To, že som medzi 15 najlepšími jazdcami na svete, len potvrdzuje. Som rád, že som v tejto pozícii.

Je vaším cieľom útočiť na titul majstra sveta už v novej sezóne, alebo bude prioritou udržať si miesto v TOP 3?

Každý, kto jazdí v seriáli Grand Prix, má za cieľ získať titul majstra sveta. Uvedomujem si, že je to také vyrovnané, že aj udržať sa v TOP 6 je veľmi ťažké. Ja však urobím všetko pre to, aby som v každých pretekoch šiel na sto percent a dosiahol čo najlepší výsledok.

Obhajca titulu Poliak Bartosz Zmarzlik získal už štyri tituly majstra sveta. Patrí podľa vás medzi najlepších jazdcov histórie?

Určite je jeden z najlepších v histórii. Je naozaj veľmi dobrý, no my sa ho snažíme dobehnúť a predbehnúť.

A kto bude majstrom sveta podľa vás v tomto ročníku?

Veľmi by som si prial, aby som to bol ja, ale to chce ďalších 15 jazdcov... Na toto budeme poznať odpoveď až na konci sezóny.

Okruh v Žarnovici sa dočkal potrebných nových mantinelov, vďaka čomu sa vlastne zachránil. Podieľali ste sa na tom aj vy?

Veľká vďaka patrí Speedway Clubu Žarnovica a všetkým, ktorí na to prispeli. Pomohla aj Medzinárodná motocyklová federácia (FIM), mesto, sponzori... Ja ako jazdec som vďačný, že takýto bezpečnostný prvok, ktorý je nevyhnutný na organizáciu pretekov, je tu a môžeme ďalej fungovať. Ide o najkvalitnejšie nafukovacie mantinely.

Šéf FIA čelí obvineniu, že ovplyvnil výsledky pretekov!
Nad F1 sa vznáša ďalší škandál: Šéf FIA vraj ovplyvňoval výsledky! Zobraziť článok

Vy ste ukazovali zápal pre motoristický šport už v mladom veku. Vidíte niečo podobné aj na vašich synoch Markovi (8) a Maxovi (6), alebo ich budúcnosť bude v inej sfére?

Sú ešte v takom veku, keď je to skoro predpovedať. Mladší však k tomu inklinuje trošku viac. Je to však v rovine zábavy a hrania sa. Či sa budú venovať plochej dráhe, to nechám na nich.

Ale povzbudzovať vás chodia?

V rámci možností. Keď má manželka čas a deti nemajú školské povinnosti, tak, samozrejme, chodia.

Ste často v Poľsku alebo inde vo svete na pretekoch, pričom vaša manželka Kristína Turjanová má herecké povinnosti. Ako sa vám darí spoločne zladiť vaše pracovné nasadenie a udržať si harmonický rodinný život?

Všetko sa dá zvládnuť, keď sa chce. Ja som veľmi vďačný, že moja manželka je neskutočne tolerantná a chápe veci. Obaja sme šťastní. Máme síce náročné povolania, ale všetko sa snažíme čo najlepšie skĺbiť.

POMÔŽE ŽARNOVICI

Speedway Club Žarnovica bude tento rok jazdiť českú extraligu. „Teší ma, že po rokoch sa Žarnovica vráti do elitnej českej spoločnosti. Budeme sa tam snažiť urobiť pozitívne prekvapenie. Posledné kolo sa pôjde práve v Žarnovici. Ak by sa nám doma podarilo vyjazdiť titul, bol by to ten najideálnejší scenár,“ vyjadril sa Martin.

Tímový šéf stajne Red Bull Christian Horner.
Kauza Horner nekončí: Verstappen varuje pred explóziou v tíme Red Bull Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});