Kapitán Trnavy Martin Mikovič pred dnešným šlágrom so Slovanom: Bude to derby bez provokácií

Ťahák na záver základnej časti! Dnešný šláger Slovan - Trnava uzavrie prvú časť ligovej súťaže, ktorú zatiaľ zvládajú najlepšie belasí.

Ťahák na záver základnej časti! Dnešný šláger Slovan - Trnava uzavrie prvú časť ligovej súťaže, ktorú zatiaľ zvládajú najlepšie belasí.

Fotogaléria

Obhajca titulu vyhral nad svojím rivalom aj v prvom vzájomnom súboji sezóny (2:1). Kapitán Spartaka Martin Mikovič (33) si želá vyhrotené derby s emóciami, ale bez zákerností. Podľa skúseného obrancu by už bolo načase priviezť domov z Tehelného poľa nejaké body.

Minulý víkend ste proti Banskej Bystrici odohrali 300. zápas v drese Spartaka. Čo to pre vás znamená?

Nevedel som o tom. Povedali mi to až pred zápasom. Je to pekné číslo. Vážim si to.

Klub k tomu zverejnil na sociálnej sieti vašu podobizeň v pozícii rímskeho bojovníka. Ako sa vám to pozdáva?

Trnava je malý Rím, tak je to asi malý Miki z Ríma. Niekto sa s tým pekne pohral. Hlava je moja, spodok prirobený, ale už sa k trupu z fotky blížim. Nie som ďaleko od Ronaldových tehličiek na bruchu.

V lige ste na Tehelnom poli nevyhrali tri roky. Čím si to vysvetľujete?

Niekedy tam prídeme s odhodlaním, no od začiatku zápasu prehrávame súboje. Slovan, pred ktorým máme rešpekt, býva doma agresívnejší. V stredovej formácii má veľmi dobrých silových hráčov a tam nás asi prevyšujú.

Slovan neoslnil v domácom pohári proti Žiline, ktorá sa zamerala na defenzívnejší spôsob hry. Zobrali ste od Šošonov nejakú inšpiráciu?

Slovan hrá úplne inak proti ostatným súperom ako proti nám. Možno už mali v hlavách derby. Na postup im stačilo aj 1:0. Ten zápas som nevidel.

Majster vypadol z Konferenčnej ligy a rieši vnútroklubové problémy. Skúsite to na trávniku využiť?

V Trnave sa nik nepozerá na to, že súper má problémy. Je to jeho vec, my sa k tomu nevyjadrujeme. Štatistiky hovoria jasne, že doma nás bije a vyhráva derby zápasy. Už je načase to zmeniť.

Tieto zápasy bývajú vždy vybičované. Dajú sa opäť očakávať vzájomné provokácie, napríklad s kapitánom Vladimírom Weissom?

Nejde tu o provokácie. Nie sú iba v zápasoch s Trnavou. Derby bývajú vyhrotené. Bez toho to nejde. Musia v nich byť nejaké potýčky, žlté karty. Nehovorím, že je to pekné, ale patrí to k zápasu. V našich súbojoch nebýva nič zákerné. Tvrdý faul je potrestaný žltou kartou. Nikdy som po skončení nemal problém s hráčom Slovana. Podali sme si ruky a všetko bolo fajn. Žiadne provokácie nebudú.

Kapitáni Trnavy a Slovana sú na prvý pohľad dosť podobné povahy. Obaja v zápale boja reagujete podráždene až výbušne...

S Vladom máme možno spoločné to, že sa dokážeme na ihrisku rýchlo vytočiť a vynervovať. Nikto však nejde do zápasu s úmyslom niekoho provokovať. To platilo, keď som mal 20 rokov. Vtedy som býval premotivovaný. Teraz mám väčší rešpekt k hráčom. Isté je, že sa bude hrať tvrdo, ale nie hrubo.

Ako Spartak vychádza s Grékom Savvidisom, ktorý prestúpil z Trnavy práve do Slovana, čo sa, ako aj naopak, považuje stále za zradu?

So Savim je to aj napriek jeho odchodu úplne v poriadku. Napísal mi, že som strelil proti Dunajskej Strede pekný gól. Nie je tam žiaden problém.

Trnava stráca na Slovan 15 bodov. Sústredíte sa už viac na boj o pozíciu vicemajstra?

Pri takom náskoku ani neviem, čo by sa muselo stať, aby ho také kvalitné mužstvo stratilo. Radi by sme skončili druhí. Sme na dostrel Žiliny a chceli by sme si zabezpečiť štart v pohárovej Európe.

Odporúčame z TIVI.sk