Slovenská bieda v Paríži? Na OH 2024 sa rysuje naša historicky najmenšia výprava

Bieda. V poradí ôsmej letnej olympiády v histórii slovenskej samostatnosti sa zúčastní zrejme najmenšia výprava. Slovensko má aktuálne, ...

Bieda. V poradí ôsmej letnej olympiády v histórii slovenskej samostatnosti sa zúčastní zrejme najmenšia výprava. Slovensko má aktuálne, keď ostáva do začiatku zápolení 150 dní, len 13 miesteniek, čo je o dosť menej, než sa predpokladalo, že o takomto čase bude.

Fotogaléria

Jasne sa črtá, že naša parížska olympijská výprava bude úplne najmenšia a zdá sa, že prekoná aj slovenský negatívny rekord zo ZOH 1998 v Nagane, kde mala výprava Slovenska 39 športovcov. Že takto zle sme na tom doteraz nikdy neboli, priznal aj designovaný vedúci našej výpravy a športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček.

Zlatá strelkyňa z OH 2020 Zuzka Štefečeková na výstave mincí.
Štefečeková zaskočila fanúšikov: Nebudete o mne nič počuť! Zobraziť článok

Kto sklamal?

„Zvyčajne sme sa v takomto období pred hrami pohybovali okolo dvadsiatky istých účastníkov. Dnes ich máme trinásť a až niekedy koncom júna, keď väčšina športových federácií ukončí svoje kvalifikácie, bude jasné, koľko športovcov a športovkýň vyšle Slovensko na svoju ôsmu letnú olympiádu v ére samostatnosti,“ povedal R. Buček, ktorému najviac chýbajú miestenky, ktoré zvyčajne mali v tomto čase už isté naši rýchlostní kanoisti. Tí však sklamali. Ich česť vždy zachraňoval štvorkajak, ktorý si však právo štartu v Paríži nevybojoval. „Okrem kanoistov sme v tomto čase mali istých aj stolných tenistov. Ženám to však v Pusane nevyšlo, tak­že aj tento šport bude čakať do poslednej chvíle na rebríčky a kvóty a dodatkové kvalifikácie." Pripomeňme, že na poslednej letnej olympiáde v Tokiu mala výprava Slovenska 41 členov, z toho bolo 27 mužov a 14 žien.

Jasno v júli

Z trinástich miesteniek je 11 na meno, dve z cestnej cyklistiky ešte čakajú na svojich majiteľov. Vedúci výpravy verí, že mená pribudnú aj v atletike (tam je najväčšia šanca cez rebríček, keďže limity sú viac než prísne), aj v rýchlostnej kanoistike, ktorú 8. - 9. mája čaká v Szegede dodatková európska kvalifikácia, aj v tenise, kde bude rozhodujúce umiestnenie vo svetových rebríčkoch WTA a ATP po Roland Garros, aj v stolnom tenise, kde posledných päť miesteniek rozdajú podľa rebríčka zo 7. mája. „A tak by sme mohli pokračovať aj v ďalších športoch. Najnádejnejšie to má rozohrané skejtbordista Richard Tury, ktorému aktuálne patrí v olympijskom renkingu 8. miesto, pričom právo štartu má 22 pretekárov. Akvabelám to v Dauhe nevyšlo, ale verím, že v klasickom plávaní sa nám nejaká miestenka ujde,“ pokračoval R. Buček, ktorý je presvedčený, že v Paríži, ktorý bude olympiádu hostiť ako druhé mesto tretí raz po rokoch 1900 a 1924, bude mať výprava Slovenska 35 až 37 členov.

Uvidíme Petra Sagana na OH v Paríži v drese Slovenska?
Saganova miestenka do Paríža? Na olympiádu má už iba jedinú možnosť! Zobraziť článok

Zatiaľ 13

- športová streľba: Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Vanessa Hocková, Marián Kovačócy a Patrik Jány

- vodný slalom: Jakub Grigar, Eliška Mintálová, Matej Beňuš a Zuzana Paňková

- atletika: Gabriela Gajanová a Viktória Forsterová

- cyklistika: 1 muž a 1 žena

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});