Vešal prádlo, keď sa to dozvedel: Zdrvujúca správa zmenila Fehérvárymu život

Slovenský obranca Martin Fehérváry má za sebou poriadne tŕnistú cestu do prvej obrannej dvojice slávneho Washingtonu Capitals. Správa, ...

Slovenský obranca Martin Fehérváry má za sebou poriadne tŕnistú cestu do prvej obrannej dvojice slávneho Washingtonu Capitals. Správa, ktorá mu život obrátila na ruby!

Fotogaléria

Martin Fehérváry prešiel poriadne tŕnistou cestou, aby sa stal členom prvej obrannej dvojice Washingtonu Capitals v NHL. Hráva zvyčajne po boku Johna Carlsona a na ľade je v priemere takmer 20 minút na zápas. Vlani v lete dostal odmenu za spoľahlivé výkony, podpísal trojročný kontrakt v celkovej hodnote 8 miliónov dolárov.

Fehérváry prešiel ťažkými skúškami osudu, aby sa dostal tam, kde v súčasnosti je. V roku 2009 mu zomrela mama, podľahla zákernej rakovine pľúc. "Dlhšiu dobu pokašliavala. Ten kašeľ sa mi nezdal, tak som ju donútil, nech zájde na vyšetrenie. Doktori dlho nevedeli zistiť, čo to je," spomínal otec Fehérváryho Mário v dokumente RTVS Opri sa o mňa.

Útočník Dvorský už má vo vrecku nováčikovský kontrakt so St. Louis a môže sa sústrediť na novú sezónu
Dvorský žiari v zámorí: Troma bodmi natiahol svoju sériu Zobraziť článok

"Najprv sme si mysleli, že to je tuberkulóza. Neskôr jej vybrali uzlinu. Jedného dňa sme s otcom doma vešali prádlo. Vtedy už boli výsledky vyšetrení. Oco mi povedal, že mame budeme musieť viac pomáhať. Zistilo sa, že má rakovinu pľúc," prezradil Martin Fehérváry, ako sa dozvedel správu, ktorá mu celý život obrátila na ruby.

Martin mal len sedem rokov, keď rodinu zasiahla táto krutá diagnóza. Jeho mame často bývalo zle a o to viac si cenil, keď ho prišla vyzdvihnúť zo školy alebo pozrieť na hokejový zápas. "Vždy jej bolo zle. Bolo mi jej ľúto, ale aj tak som bol rád, keď ma vyzdvihla zo školy. Necítila sa dobre, takže som si tie chvíle veľmi vážil. Aj keď bola chorá, občas prišla na moje zápasy. Sú to naozaj pekné spomienky."

Smrť milovanej matky urýchlila dospievanie mladého Martina. V 14 rokoch sa s otcom Máriom rozhodli, že pre jeho ďalší hokejový rast bude najlepší presun do Švédska. Musel sa vyrovnať s novým prostredím, cudzím jazykom aj náročnou konkurenciou. Všetko to prekonal vďaka tvrdej práci a svojmu odhodlaniu.

"Prišiel som do Švédska a začal som trénovať s o dva roky staršími spoluhráčmi. Boli naozaj našlapaní.  Začal som trénovať sám. Makal raz toľko, čo ostatní. Po večeroch som chodieval sám do posilňovne, sám strieľať na bránu. Išiel som takto a postupne som predbiehal všetkých," lovil v spomienkach obranca Capitals, ktorý má na konte 12 bodov v 47 zápasoch a ak mu vydrží zdravie, môže prvýkrát v kariére NHL dosiahnuť métu 20 bodov.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});