Štrbák prehovoril o psychických problémoch: Nemal som chuť robiť nič, bol som stratený

Slovenský hokejový obranca sa v oficiálnom videu svojho tímu rozrozprával a málo preberanej téme, ktorou je mentálne zdravie hokejistov ...
  • Zdroj: anc

Slovenský hokejový obranca sa v oficiálnom videu svojho tímu rozrozprával a málo preberanej téme, ktorou je mentálne zdravie hokejistov pôsobiacich v zámorí.

FOTOGALÉRIA: Maxim Štrbák

Maxim Štrbák odišiel za veľkú mláku v minulej sezóne, pričom jeho pôsobenie v zámorí sa začalo v americkej juniorskej lige USHL. "Bolo to iné, mal som šťastie, keďže som mal skvelú adoptívnu rodinu. Boli skvelí, milujem ich, veľmi ma podporovali a som s nimi stále v kontakte," pochvaľoval si Maxim svoje bývalé zázemie.

V aktuálnej sezóne sa presunul do univerzitnej NCAA, vďaka čomu pôsobí  na kampuse a popri hokeji študuje. "Bol to kultúrny šok. Keď ste na inom kontinente a časový posun je šesť hodín, je celkom ťažké komunikovať s rodinou či kamarátmi.

Je to divný pocit, nikdy predtým som takýto problém nemal. Keď to prvýkrát zažijete, môže to byť intenzívne. Môžete začať cítiť emócie, ktoré ste predtým necítili," tvrdí 18-ročný obranca.

"Pred príchodom do Michiganu na kampus som mal pocit, že viem, do čoho idem. Bolo to však iné, ako som očakával. Príchod do kampusu bol veľký kultúrny šok," vrátil sa Maxim k svojim začiatkom na univerzite.

Podľa jeho vlastných slov boli prvé dni mimo domova mimoriadne náročné. "Môže byť ťažké fungovať, robiť rôzne aktivity a je to vidno aj na vašich výkonoch. Potom môžete mať málo energie, pociťovať únavu, nemať chuť robiť veci," opísal pocity, ktoré sám prežíval.

V spomínanom videu sa k Maximovi následne vyjadrila zástupkyňa riaditeľa na univerzite Shayna Brunová, ktorej úlohou je to, aby sa športovci na škole cítili pohodlne.

"V minulej sezóne sa mu darilo, lebo bol súčasťou veľmi dobrého podporného systému. Tu bol potom trochu stratený. Mal nových spoluhráčov, musel nadväzovať nové vzťahy s každým, nepoznal tu nikoho.

Keď prichádzate z inej krajiny, je pre vás iné všetko. Musíte si zvykať na nové veci, na veci, ktoré sú tu normálne a ktoré zasa nie," hovorí Brunová.

Mladý slovenský obranca však dlho neváhal a rozhodol sa vyhľadať pomoc, ktorej sa mu aj vďaka podpore hlavného trénera tímu Adama Nightingalea dostalo.

"Každý si prechádza rôznymi momentmi. Pamätám si, keď som odchádzal z domu, a to nebolo cez oceán, ale len v rámci Ameriky, a mal som podobné pocity.

Už od mladého veku bol mimo domova, ale teraz je v zámorí a ešte aj na vysokej škole.Sú na vás požiadavky, aby ste boli študent a ešte aj športovec. Je okej mať také pocity, ale tiež je dôležité vedieť, že tu máte podporu. Našťastie sa rozhodol vyhľadať pomoc," skonštatoval kormidelník tímu.

Brunová hovorí, že vďaka vyhľadaniu pomoci spravil až nezvyčajne rýchly progres. "Pociťoval sociálnu úzkosť, čo postupne odchádzalo. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa u neho veci menia.

Niektoré veci, ktoré mu mohli tu úzkosť vyvolávať, to už nerobia. Teraz dokáže rozoznať, či je tá úzkosť racionálna. Za krátky čas urobil výrazný progres, tak to nebýva u každého."

Na záver videa Maxim opísal svoj aktuálny stav a poďakoval Brunovej za pomoc, ktorú mu poskytuje. 

"Môžem jej hovoriť o všetkom, bez toho, aby ma niekto odsudzoval. Pre niekoho, kto sa necíti najlepšie, to je naozaj dôležité. Stále mi dáva tipy alebo vysvetľuje, ako veci fungujú a ako mi môže pomôcť.

Určite sa na ľade aj mimo neho cítim lepšie. Viem viac pracovať s emóciami, nehovorím, že viem všetko, sú časy, keď sa cítim sám alebo mi chýba domov. Naučil som sa však, ako s tým viac pracovať.

Dôležité bolo, že som si uvedomil, že je okej nebyť okej. Veci môžu byť a niekedy aj budú ťažké, je to o tom, ako na ne odpoviete," dodal na záver 18-ročný obranca, ktorého si v druhom kole vlaňajšieho draftu vybral tím Buffalo Sabres. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});