Je to oficiálne: TOTO je definitíva ohľadom trénera Calzonu!

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona nahradí Waltera Mazzarriho na lavičke SSC Neapol.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona nahradí Waltera Mazzarriho na lavičke SSC Neapol.

Fotogaléria

Novinár spoločnosti DAZN Orzario Accomando v pondelok večer informoval, že Calzona sa už dohodol s úradujúcim talianskym šampiónom na podmienkach zmluvy do konca prebiehajúcej sezóny a bude naďalej aj kormidelník Slovenska. Kontrakt by obe strany mali podpísať hneď po finalizácii formalít.

Podľa Sky Sport Italia nebude v realizačnom tíme Calzonu v Neapole figurovať bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie a hráč SSC Marek Hamšík. Calzona by v utorok už mal figurovať v tréningovom procese a debut na lavičke absolvuje v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona.

Do Neapola si má so sebou zobrať aj videoanalytika slovenskej reprezentácie Marca Briniho, jeho asistentmi budú Simone Bonomi a Francesco Sinatti.

Taliansky novinár Matteo Moretto už v pondelok ráno na sociálnej sieti X uviedol, že Calzona v Neapole dohaduje spoluprácu s vedením klubu. Niekoľko hodín predtým priniesol informáciu, podľa ktorej Slovenský futbalový zväz (SFZ) súhlasil s tým, aby Calzona viedol popri reprezentácii aj SSC Neapol.

Martin Vitaloš a Marko Stacha sú dôležitou súčasťou nitrianskej defenzívy.
Hororové zranenie mladého Slováka: Korčuľa mu rozrezala ruku, museli ho operovať! Zobraziť článok

Slovenský futbalový zväz sa k priebehu rokovaní nechcel bližšie vyjadriť. "Všetky zainteresované strany sa dohodli, že pokiaľ veci nebudú na sto percent doriešené, nebudú sa k vzniknutej situácii vyjadrovať," uviedla riaditeľka PR SFZ Monika Jurigová podľa RTVS.

Mazzarri v pondelok popoludní ešte viedol tréning tímu v klubovom centre v Castel Volturno, ale na otázky talianskych médií neodpovedal. V centre sa mal vtedy nachádzať aj De Laurentiis. Večer už talianske médiá informovali, že Mazzari na lavičke skončil a nepovedie ani utorkový tréning.

Calzona už v Neapole pôsobil, naposledy ako technický tréner v rokoch 2021 až 2022. Predtým (od 2015 do 2018) bol v SSC asistent hlavného trénera Maurizia Sarriho. Na lavičke Slovenska je od augusta 2022.

(ilustračné foto)
Smutná správa z Ameriky: V horách našli telo známeho slovenského horolezca (†39) Zobraziť článok

Pod jeho vedením odohrala reprezentácia štrnásť zápasov s bilanciou sedem víťazstiev, štyri remízy a tri prehry. V novembri doviedol tím k postupu na majstrovstvá Európy 2024.

Neapol sa v lige trápi, vyhral iba dva z uplynulých ôsmich duelov a v tabuľke figuruje až na 9. mieste. Cez víkend doma iba remizoval 1:1 s FC Janov. "Partenopei" budú mať už tretieho trénera v tejto sezóne. V úvode viedol tím Rudi Garcia, ktorý skončil v novembri po prehre v 12. kole Serie A s FC Empoli 0:1.

Francúz získal s Neapolom 21 bodov a mužstvu patrila štvrtá priečka. Mazzarrimu sa však darilo ešte horšie, keď bol na lavičke rovnako v dvanástich dueloch a nazbieral len 15 bodov.

Fehérváry patrí medzi najvyťaženejších obrancov Washingtonu
S Fehervárym to vôbec nevyzerá dobre: Bolí nás to, tvrdí tréner Washingtonu Zobraziť článok

Neapol zaostáva za prvým Interom Miláno o 27 bodov. Od konca druhej svetovej vojny sa len päťkrát stalo, že obhajca titulu skončil s mankom 20 alebo viac bodov za majstrom Serie A. Najhoršiu bilanciu má Juventus, ktorý v roku 1962, rok po zisku titulu, skončil o 24 bodov za AC Miláno.

Oficiálne stanovisko SFZ

Slovenský futbalový zväz a tréner Francesco Calzona sa minulý týždeň dohodli na novej zmluve do konca roka 2025. V prípade postupu na MS 2026 by sa kontrakt automaticky predĺžil až do konca účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji.

Až v nedeľu 18. februára prišla oficiálna žiadosť od SSC Neapol, aby Francesco Calzona mohol vykonávať popri funkcii hlavného trénera slovenskej futbalovej reprezentácie súčasne aj funkciu hlavného trénera klubu.

Po intenzívnych rozhovoroch s F. Calzonom a konzultáciách prezidenta SFZ Jána Kováčika, viceprezidenta pre štátnu reprezentáciu Karola Belaníka s členmi výkonného výboru sa SFZ rozhodol udeliť súhlas F. Calzonovi viesť aj SSC Neapol za nasledovných podmienok:

1.⁠ ⁠súhlas je časovo limitovaný na obdobie od 19.2. do posledného zápasu SSC Neapol v Serii A alebo Lige majstrov v sezóne 2023/24

2. ⁠tréner je povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ

3.⁠ ⁠tréner bude k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom vrátane osobnej prítomnosti na nominačnej tlačovej konferencii pred marcovými zápasmi slovenskej reprezentácie

SFZ má právo v prípade nedodržania ktorejkoľvek z týchto podmienok kedykoľvek svoj súhlas odvolať. Tento postup odsúhlasili všetci členovia výkonného výboru SFZ. Slovenský futbalový zväz si uvedomuje, že ide o neštandardné rozhodnutie, ktoré môže vo verejnosti vyvolávať obavy.

Chápe však aj výnimočný vzťah F. Calzonu ku klubu, v ktorom dlhodobo pôsobil a chce mu pomôcť v súčasnej neľahkej situácii. Tréner F. Calzona opakovane deklaroval, že hlavnou prioritou jeho činnosti zostáva slovenská futbalová reprezentácia a jej príprava na záverečný turnaj EURO 2024.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Prvé vyjadrenie SFZ ku Calzonovej ponuke od Neapola: Čo bude s reprezentáciou? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});