Zlato napriek smrti strýka, bol najlepší v histórii: Slováci jasajú, Rusi banujú

Najlepší v histórii! To si môže povedať slovenský reprezentant v zápasení Tajmuraz Salkazanov (27). Rodákovi zo Severného Osetska sa ...
  • Zdroj: SOŠV

Najlepší v histórii! To si môže povedať slovenský reprezentant v zápasení Tajmuraz Salkazanov (27). Rodákovi zo Severného Osetska sa ako prvému v jeho váhovej kategórii podarilo získať štyri tituly majstra Európy v sérii. A to sa musel vyrovnať aj s nepríjemnou správou, keďže v piatok mu zomrel strýko.

FOTOGALÉRIA: Tajmuraz Salkazanov

Rusom sme ho uchmatli v roku 2018 a oni môžu ľutovať, pretože dnes je už minimálne v Európe najlepší. „Má talent od Boha. Chvíľu trvalo, kým dozrel, teraz je nezastaviteľný. Je to profesor zápasenia. Pokiaľ je zdravý, tak nemá na ME konkurenta,“ povedal reprezentačný tréner Erik Cap.

Dokazuje to fakt, že na ME ešte neprehral a ťahá na nich impozantnú sériu 17 víťazných duelov. Rovnako štyri zlaté z európskeho šampionátu má už len legendárny trojnásobný olympijský víťaz Rus Buvajsar Sajtijev (48), lenže ich nezískal v sérii. Ambíciou Salkazanova je teraz získať miestenku na OH a v Paríži potom ideálne vybojovať zlato.

Z neho sa síce tešil teraz štvrtýkrát na ME, ale bola to ťažká psychická cesta na trón, keďže mu v piatok zomrel strýko. „Tajmuraz to mal v úvode turnaja veľmi náročné z psychickej stránky. To sa zrejme odzrkadlilo aj na jeho zdravotných problémoch, dobre nejedol. Preto boli prvé dva zápasy preňho ťažké. Dokázal to prekonať a potom už dominoval. Vzhľadom na okolnosti však nemohol titul poriadne osláviť,“ dodal Cap. Časť titulu šla strýkovi do neba a časť Tajmurazovmu otcovi, ktorý v nedeľu oslávil 60. narodeniny.

Prvý bol Karabin

Vo voľnom štýle vo váhovej kategórii do 74 kg (v rôznych mutáciách) sa na ME súťaží od roku 1929. A práve v nej v roku 1976 získalo naše zápasenie prvé zlato. Európskym šampiónom sa stal Dan Karabin. Zaujímavosťou je to, že práve v nedeľu, keď Salkazanov získal štvrté zlato, oslavoval tento rodák z Nitry 69. narodeniny.

Nemecký biatlonista Johannes Kühn.
Krvavá bodka za MS v biatlone: Nemecký pretekár sa zranil vlastnou puškou Zobraziť článok

Na slávnosti ho sprevádzali mama a priateľka Dominika.
Jágr má toho za tie roky na rováši veľa: Triumfy, škandály i divoké milenky! Zobraziť článok

Marek Hamšík.
Hamšík definitívne spečatil svoj osud: Koniec v repre a návrat do Neapola? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});