Ján Matúš, tréner tenisovej nádeje Jamrichovej: Cítim na nej, že začína byť žena

Zatiaľ ide všetko podľa plánu! Ján Matúš je dlhoročným trénerom našej najväčšej ženskej tenisovej nádeje Renáty Jamrichovej (16). Spoločne ...
  • Zdroj: han, ig/RenataJamrichova

Zatiaľ ide všetko podľa plánu! Ján Matúš je dlhoročným trénerom našej najväčšej ženskej tenisovej nádeje Renáty Jamrichovej (16). Spoločne sa im na nedávnom juniorskom Australian Open podarilo získať titul vo dvojhre, čím si zabezpečili účasť v kvalifikácii budúci rok na veľkom grandslame u protinožcov.

Logicky sa preto začínajú vynárať otázky o prechode z juniorskej kategórie medzi profesionálky. Matúš tvrdí, že to bude pomalší proces, aj keď na správaní svojej zverenkyne už teraz vidí výrazné zmeny.

FOTOGALÉRIA: Tréner tenisovej nádeje: Cítim na nej, že začína byť žena

Matúš po príchode domov z Austrálie neskrýval jemné dojatie a pri spomienke na veľký úspech mu dokonca vyšla aj slzička šťastia. „Nikto to nečakal, ale dúfali sme! Renátka vyhrala naozaj prestížny turnaj a podarilo sa jej niečo veľké. Bolo to naše veľké prianie a zároveň je to aj zadosťučinenie. Vzorne sa na to pripravila a odohrala to proste skvele,“ rozplýval sa nadšením Matúš, ktorý presne vie, čo je tajná zbraň našej juniorky.

Éterická bytosť

„Renátka je taký génius a éterická bytosť, ktorá sa vie napojiť na určitý typ energie. Ona vnútri prežíva obrovský stres a tlak, ale v momente, keď hrá zápas, to nevníma. So sebou to zvláda čoraz lepšie, lebo na sebe pracuje. Zároveň aj veľa študuje a vyvíja si aj svoj svetonázor. Veľa číta a zaujíma sa... A to prináša plody. Keď hrá zápasy, je v špeciálnom stave a je to úplne iná osobnosť. To je jej tajomstvo,“ netajil skúsený tréner.

Slovenská nádejná tenistka Renáta Jamrichová.
Renáta Jamrichová zostala po príchode na Slovensko v šoku: Vyhrala s natrhnutým bruchom Zobraziť článok

Vzdelanie má prioritu

Matúš presne vie, ako sa vyrovnať s tlakom, čo sa týka prechodu k ženám. „Tých vecí, ktoré musí smerom k prechodu do ženského tenisu ešte zvládnuť, bude pomerne dosť. Predsa len je to ešte 16-ročné dievča. Navyše si myslím, že v jej rodine má vzdelanie prioritu, takže to nebude tak, že sa bude môcť naplno vrhnúť na tenis. Renátka je nastavená na takú pomalšiu cestu. Dôležité je, aby si verila, že na to má. Treba myslieť na to, že budú nastávať aj prehry. Ja verím, že to zvládne, ale bude to taká pomalšia, prirodzenejšia cesta,“ priznal Matúš.

Môže byť aj mama

Zároveň však hneď pokračoval: „Už by som ju mal vlastne pomaly nazývať Renáta, pretože jej detstvo sa končí. Je to mladá baba a pomaly začína byť už žena a cítiť to na jej správaní. Ďalej to bude viac o tom, že tenis začne pre ňu byť remeslom a bude to proste profesionálne. Je na to pripravená. Vie, že môže dokázať čokoľvek, ale nemusí nič. Veľké porozumenie má aj v rodine. Ak by sa však rozhodla, že chce radšej študovať, alebo byť mama, nikto ju za to nebude kameňovať,“ uzavrel Matúš.

Renáta Jamrichová triumfovala vo dvojhre junioriek na grandslamovom Australian Open.
Fantastická otočka! Jamrichová získala titul na Australian Open Zobraziť článok

Najväčšie spoločné úspechy

- Víťazstvo vo dvojhre na Australian Open 2024

- Víťazstvo vo štvorhre na Australian Open 2023

- Dve zlaté medaily (dvojhra, mix) z EYOF 2022

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});