Slováci v kvalifikácii s novými súpermi, všetko ale môže byť ešte úplne inak

Slovenskí hokejisti by sa mali na turnaji záverečnej fázy olympijskej kvalifikácie v Bratislave napokon stretnúť s Kazachstanom, Rakúskom ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti by sa mali na turnaji záverečnej fázy olympijskej kvalifikácie v Bratislave napokon stretnúť s Kazachstanom, Rakúskom a Maďarskom.

FOTOGALÉRIA: Craig Ramsay

Nové zloženie finálových skupín určila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) po tom, ako rozhodla o vylúčení Bieloruska z kvalifikácie ZOH 2026. O zaradení Maďarska do bratislavského turnaja informovala agentúra MTI, IIHF to zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

V D-skupine, ktorá sa bude od 29. augusta do 1. septembra hrať na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, zostal v porovnaní s pôvodným zložením iba Kazachstan. K nemu pribudli dvaja slovenskí susedia Rakúsko a Maďarsko. Tí nahradili Bielorusko a Ukrajinu, ktorú IIHF presunula do E-skupiny v Rige.

Šimon Nemec sa nebojí zastať svojich spoluhráčov.
Nemec ohúril NHL: Siahal na gól roku, famózny prienik celým klziskom! Zobraziť článok

Pôvodne do finálovej fázy kvalifikácie postúpili iba víťazi skupín III. fázy - Ukrajina, Veľká Británia a Japonsko. Podľa MTI posunula IIHF Maďarsko do záverečnej fázy ako najlepší tím z druhých miest. V E-skupine v Rige sa nakoniec okrem domáceho Lotyšska a Ukrajiny má predstaviť Francúzsko a Slovinsko. F-skupinu, ktorá sa odohrá v Aalborgu, tvoria domáce Dánsko, Nórsko, Veľká Británia a Japonsko. Priamo na olympiádu by mali postúpiť iba víťazi skupín.

Rada IIHF v pondelok rozhodla, že Rusko a Bielorusko sa naďalej nemôžu zúčastniť na medzinárodných turnajoch. Ich vylúčenie zo súťaží predĺžila aj na sezónu 2024/25. Obe krajiny sa tak nepredstavia ani na svetovom šampionáte vo Švédsku a Dánsku (9.-25. mája 2025). IIHF zároveň vylúčila Bielorusko zo záverečnej fázy kvalifikácie ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo. Okrem národných tímov predĺžila zákaz aj pre ruské a bieloruské kluby v medzinárodných súťažiach. Ten platí od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu od februára 2022.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});