Bývalý šéf IIHF: Stopka pre Rusov je chyba, Putina obdivujem!

René Fasel, niekdajší šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), sa nedávno podelil o svoje aktuálne názory s ruským športovým portálom ...

René Fasel, niekdajší šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), sa nedávno podelil o svoje aktuálne názory s ruským športovým portálom sports.ru.

Fotogaléria

"Ako môžeme byť olympijský hokejový turnaj bez Ruska, Kanady, Fínska a ďalších krajín z top 6? IIHF je Rusko a Rusko je IIHF," vyjadril sa Fasel, ktorý je presvedčený, že na olympijských hrách 2026 v Taliansku budú účinkovať aj ruskí športovci.

Svojou ďalšou odpoveďou pobúril niektoré menšie hokejové krajiny, ktoré v nej odsunul na vedľajšiu koľaj.

"Filozofiou hokeja je konfrontácia medzi ruským a kanadským národným tímom," povedal.

"Vždy mi prekážalo, že sa politika miešala so športom a v posledných dvoch rokoch vidíme, ako vstupuje do života ľudí spojených so športom. Na medzinárodné federácie je vyvíjaný veľký tlak, aby vylúčili Rusko," hovorí niekdajší šéf IIHF.

Juraj Slafkovský oslavuje gól so spoluhráčmi.
Čo stojí za premenou Slafkovského? Odhalená tajná zbraň, chváli ho aj kapitán Zobraziť článok

"Šport by mal ľuďom pomáhať byť spolu a ja som z tej generácie, ktorá si to myslí. Na nedávnych zimných olympijských hrách mládeže v Pjongčangu neboli žiadni Rusi a ja som sa čudoval, prečo to tak je. Pre mňa je to obrovská chyba," vyjadril svoj názor Fasel, ktorý bol povolaním pôvodne zubár.

Počas účinkovania vo svojej funkcii podporoval Rusko aj v priebehu dopingového škandálu, pričom vyjadroval najmä svoj veľký obdiv k prezidentovi Putinovi.

Lintner na legendách nešetril: Luxusný košický hotel v centre mesta Zobraziť článok

Pred dvoma rokmi čelil tiež kritike za to, že sa počas protivládnych protestov v Bielorusku stretol s tamojším prezidentom Lukašenkom, pričom na fotografiách sa s ním objímal.

"Dopadlo to hlúpo, až sa hanbím," ospravedlnil sa Fasel, ktorý následne doplnil, že represie nepodporuje, no s Lukašenkom má dobré vzťahy už viac ako dve desaťročia.

Nové zloženie skupín

Bielorusi sa mali v lete predstaviť na Slovensku na  kvalifikačnom turnaji o postup na ZOH 2026 spoločne s reprezentáciami Ukrajiny a Kazachstanu. Slováci dostali právo organizovať turnaj, pretože figurujú na 9. priečke rebríčka IIHF. Keďže však Bielorusi vypadli z hry, musela IIHF meniť zloženia jednotlivých skupín. V slovenskej zostal len Kazachstan. Do Bratislavy sa napokon namiesto Ukrajiny a Bieloruska pozrú Rakúšania a Maďari.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});