Futbaloví internacionáli reagujú na žreb skupiny Ligy národov: Je načase vyhrabať sa z céčka!

Majú im čo vracať! Parížsky žreb Ligy národov poslal futbalistov Slovenska v C-divízii do 1. skupiny, kde sa počas jesene stretnú so ...
  • Zdroj: TASR

Majú im čo vracať! Parížsky žreb Ligy národov poslal futbalistov Slovenska v C-divízii do 1. skupiny, kde sa počas jesene stretnú so Švédskom, s Azerbajdžanom a Estónskom.

FOTOGALÉRIA: Futbaloví internacionáli reagujú na žreb skupiny Ligy národov

Na prvých dvoch súperov nemajú Škriniar a spol. najlepšie spomienky z nedávnej minulosti. Severanom podľahli na ME 2021 v Petrohrade 0:1 a Azerbajdžanu v Lige národov 2022 v Trnave 1:2.

Skúsenejší a vyzretejší slovenský tím je pripravený na úspešný reparát, ktorý by ho konečne katapultoval do lepšej európskej spoločnosti. Vlani v tejto súťaži skončil až na 3. mieste za Kazachstanom a Azerbajdžanom. „Švédsko je ťažký súper, rebríčkovo najlepší z C-divízie. Na Azerbajdžan máme zlé spomienky. Prehrali sme s ním hneď v prvom zápase pod mojím vedením. Ligu národov musíme hrať na hranici svojich možností, pretože pri dobrom umiestnení máme väčšiu šancu kvalifikovať sa na MS,“ povedal pre zväzovú stránku reprezentačný tréner Francesco Calzona.

Podľa slov tímového manažéra Mareka Hamšíka sme sa dostali do skupiny, z ktorej sa dá postúpiť. Jeho optimizmus zdieľa aj kapitán národného tímu Milan Škriniar, ktorý bude chýbať mužstvu pre zranenie na marcovom zraze. „Švédsko je silný súper s veľmi dobrými hráčmi. Hrali sme proti nim naposledy na európskom šampionáte a prehrali sme. S Azerbajdžanom sme naposledy neuspeli dokonca doma, takže mu máme čo vracať. Čakajú nás veľmi ťažké zápasy. Verím, že to zvládneme a vyhráme skupinu, čo je naším cieľom,“ uviedol obranca Paris St. Germain.

Nový ročník Ligy národov štartuje zápasmi prvého kola 5. - 7. septembra. Víťazi skupín si zabezpečia priamy postup, tímy na posledných miestach zostúpia o divíziu nižšie. Novou fázou bude play-off, v ktorom sa stretnú tímy na druhých miestach B-divízie v dvojzápase s mužstvami na tretích priečkach A-divízie. Podobným spôsobom na seba narazia tímy na tretích miestach béčka a na druhých miestach céčka.

Na snímke gólová radosť hráčov a fanúšikov ŠK Slovan Bratislava.
Belasí uštedrili na úvod jari Žiline debakel: Slovan zvýraznil náskok na čele Zobraziť článok

ČO SI MYSLIA O NAŠEJ SKUPINE BÝVALÍ REPREZENTANTI

Jozef Barmoš (69), majster Európy 1976: O postup sa pobijeme so Švédmi

- O víťazstvo v skupine by sme si to mali rozdať so Švédskom. To predpokladá, že nesmieme zaváhať s ostatnými. Švédi budú mať eminentný záujem postúpiť, keďže ešte pred pár rokmi boli v A-divízii. Dnes sa nepotvrdzujú kvalitatívne rozdiely tímov v každom zápase. Švédi urobili veľký pokrok. Za našich čias sme im dali aj štyri góly a Azerbajdžan nebol pre nás žiaden súper. Bude záležať na aktuálnej situácii, forme a zdravotnom stave hráčov. Želám si posun o level vyššie.

Martin Jakubko (43), účastník MS 2010: Škriniarovci by to mali zvládnuť

- Pri pohľade na našich súperov by sme mali z hľadiska kvality kádrov postúpiť do B-divízie. Najväčším favoritom skupiny je však Švédsko, so zvyšnými dvoma súpermi si musíme jednoznačne poradiť. So severanmi očakávam vyrovnané zápasy, lebo sme s nimi herne na porovnateľnej úrovni. Hoci Azerbajdžan vráža stále do futbalu obrovské peniaze, buduje infraštruktúru, zlepšuje sa a naposledy sme s ním doma v Lige národov prehrali, teraz by sme mali zvládnuť oba zápasy.

Ján Kocian (65), bývalý tréner reprezentácie SR: Potrebujeme sa odraziť od dna

- Je to hanba, že sme sa ocitli v Lige národov tak hlboko. Treba sa všetkými možnými i nemožnými spôsobmi snažiť vyhrabať vyššie. Posledné zápasy so Švédskom a s Azerbajdžanom nedopadli pre nás dobre. Naše mužstvo je však teraz už v inej fáze budovania. Švédi nie sú súperom, cez ktorého by sme nemali prejsť. Postup je reálny, aby sme sa v Lige národov odrazili od dna a v budúcnosti mohli sledovať na našich trávnikoch atraktívnejších súperov než tých, ktorých sme teraz dostali.

Na snímke trofej Ligy majstrov.
Priaznivý žreb! Žilinskí mladíci spoznali súpera v Lige majstrov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk