Rovnaké zranenia, odlišný postup: Jedna skončila pod skalpelom, druhá lyžuje bez operácie!

Rovnaké zranenia, odlišný postup! Švajčiarska lyžiarka Joana Hählenová (32) má minimálne šesť rokov roztrhnutý krížny väz v ľavom kolene ...
  • Zdroj: Koláž ŠČ/TASR, SITA/AP

Rovnaké zranenia, odlišný postup! Švajčiarska lyžiarka Joana Hählenová (32) má minimálne šesť rokov roztrhnutý krížny väz v ľavom kolene a minimálne dva roky aj ten v pravom kolene.

FOTOGALÉRIA: Joana Hählenová

Na rozdiel od slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej (28), ktorá absolvovala vo Švajčiarsku operáciu a čaká ju dlhšia pauza, Hählenová naďalej súťaží. V zjazde jej patri vo Svetovom pohári 9. miesto a v super G je trinásta.

Rodáčke z Belpu zistili zranenia iba nedávno, keď spadla v Cortine d´Ampezzo a opäť si zranila koleno. „Skutočnosť, že som nepodstúpila operáciu po pretrhnutí tretieho krížneho väzu, bolo možno najlepšie rozhodnutie mojej kariéry,“ povedala Hählenová pred rokom pre švajčiarsky denník Blick.

Na snímke slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová.
Zranená Vlhová: Úspešný zákrok v Sione! Operovali tam aj ďalšie hviezdy Zobraziť článok

Švajčiarsky lyžiarsky lekár Walter O. Frey hovorí o troch stabilizačných kolenných okruhoch. Po prvé sú to krížne väzy, po druhé kolaterálne väzy, meniskus, kĺbové puzdro a po tretie svaly. „Na športovanie stačí druhý a tretí,“ dodal Walter O. Frey pre Blick. Inými slovami: Dá sa to aj bez krížnych väzov.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) a jej tréner Mauro Pini.
Vlhová má za sebou operáciu: Tréner Pini prezradil detaily! Zobraziť článok

Aby ste ale odolali stresu lyžiarskeho cirkusu, potrebujete najmä pevné svaly. Úlohu zohráva aj tvar kĺbov a elasticita tkaniva. Aj lyžiar Carlo Janka (37) súťažil bez !celých! väzov.

Samozrejme, každé zranenie sa posudzuje individuálne. To platilo aj v prípade Petry Vlhovej, ktorá sa zverila a radila s najlepšími odborníkmi na tento typ zranenia. Rozhodnutie lekárov a Petry bolo určite najlepšie. To, že niekto dokáže jazdiť bez väzov, neznamená, že to dokáže každý.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});