Vlhová neobhájila prvenstvo v ankete Športovec roka: Ocenení boli slovenskí futbalisti i Nela Lopušanová

Hlasovalo 129 športových novinárov a členov Klubu športových redaktorov.

Hlasovalo 129 športových novinárov a členov Klubu športových redaktorov.

Fotogaléria

Strelkyňa Danka Barteková sa stala prvýkrát víťazkou tradičnej slovenskej novinárskej ankety Športovec roka. Najúspešnejším kolektívom roka 2023 sa stala futbalová reprezentácia Slovenska. Výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov (KŠR) vyhlásili na slávnostnom galavečere v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave. Exkluzívnym partnerom galavečera bola stávková spoločnosť DOXXbet, hlavným partnerom BILLA a inštitucionálnymi partnermi Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský paralympijský výbor.

Danka Barteková, ktorá získala v streleckom svete v skeete unikátne double majsterky sveta a Európy, sa medzi najúspešnejších športovcov roka dostala tretíkrát. Po 3. mieste v olympijskom roku 2012 a ôsmom v roku 2019 sa stala prvýkrát víťazkou ankety. Tridsaťdeväťročná rodáčka z Trenčína, členka Športového centra polície, je po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) treťou strelkyňou, ktorá triumfovala v ankete Klubu športových redaktorov.

Český reprezentant Vladimír Coufal.
Nechutné slová na adresu českého reprezentanta: Coufal spravil rázny krok! Zobraziť článok

V ankete Športovec roka 2023 zvíťazila o 72 bodov pred zjazdárkou Petrou Vlhovou, ktorá vyhrala predchádzajúce štyri ročníky ankety. Barteková dostala 1187 bodov, Vlhová 1115. Meno víťazky chýbalo na dvoch zo 129 platných hlasovacích lístkov, obhajkyňa prvenstva bola na všetkých. Na viac ako 100 hlasovacích lístkoch (105) bol aj tretí v ankete, futbalista Stanislav Lobotka.

Medzi kolektívmi suverénne triumfovali futbaloví reprezentanti Slovenska, ktorí sa prebojovali na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2024. Futbalisti Slovenska vyhrali anketu v kategórii kolektívov šiestykrát po rokoch 2009, 2010, 2014, 2015 a 2020 a vyrovnali sa v počte triumfov hokejovej reprezentácii Slovenska. Rekordérom zostáva s ôsmimi triumfami štvorkajak SR v rôznom zložení a na rôznych dištanciách. Na ďalších priečkach skončili futbalisti Slovana Bratislava hokejová reprezentácia do 18 rokov.

Samuel Buček v KHL nečakane skončil.
Samuel Buček je v reprezentácii po viac ako dvoch rokoch: Ramsay tvrdí, že si zaslúži príležitosť Zobraziť článok

Paralympionikom roka sa stal Radoslav Malenovský, ktorý vybojoval v peruánskej Lime titul majstra sveta v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40. Pre 37-ročného člena Športového centra polície ide o premiérový triumf v ankete. Na ďalších dvoch priečkach skončili paracyklista Jozef Metelka a parastrelkyňa Veronika Vadovičová. Za paralympijský kolektív roka vyhlásili družstvo parahokejistov, ktoré postúpilo rovnako ako v ankete druhí curleri na vozíku do elitnej kategórie majstrovstiev sveta.

Ocenenie Športová legenda, ktorú určuje KŠR, tento rok dostala najväčšia osobnosť slovenského zápasenia Jozef Lohyňa. V zbierke trofejí má rodák zo Zlatých Moraviec nielen bronzovú olympijskú medailu zo Soulu 1988, ale ako jediný zo zápasníkov na Slovensku a v Česku aj titul majstra sveta vo voľnom štýle, ktorý si vybojoval v roku 1990 v Tokiu. Stal sa vďaka nemu aj Športovcom roka 1990. Mnohonásobného medailistu z vrcholných súťaží a vlajkonosiča čs. výpravy na otvorení OH 1992 a slovenskej výpravy na otvorení OH 1996 zvolili za najúspešnejšieho zápasníka 20. storočia.

V kategórii Talent roka získali ocenenia džudistka Patrícia Tománková za letné športy a hokejistka Nela Lopušanová za zimné. Ešte nie 16-ročná Lopušanová sa dostala aj do elitnej desiatky ankety Športovec roka ako suverénne najmladšia laureátka.

Vladimír Weiss ml. má problémy s achilovkou.
Weissovi na ihrisku rupli nervy: Spŕška vulgarizmov na spoluhráčov Zobraziť článok

Klub športových redaktorov udelil Cenu Štefana Mašlonku za poskytnutie najlepších tlačových služieb v roku 2023 Slovenskému futbalovému zväzu.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 129 športových novinárov a členov Klubu športových redaktorov. Hlasy dostalo 64 jednotlivcov a 19 kolektívov. Danku Bartekovú zaradilo na 1. miesto 80 žurnalistov, Petru Vlhovú 33, Stanislava Lobotku 11. Na prvých priečkach sa u hlasujúcich objavili aj Eliška Mintálová, MartinVaculík, Dávid Hancko a Marianna Jagerčíková.

Až 105 hlasujúci dalo medzi kolektívmi na 1. miesto futbalovú reprezentáciu. Futbalový Slovan Bratislava sa ocitol na 1. priečke 11-krát. Zaujímavosťou je, že hlasujúci hokejovú osemnástku zaraďovali na druhú či tretiu priečku, najvyššie sa neocitla na rozdiel od družstva strelkýň v skeete, florbalistiek Slovenska, hádzanárok Iuventy Michalovce, volejbalistiek Slovenska či tenistiek Slovenska ani raz.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});