Najväčší prestup v histórii F1: Čo stálo za odchodom Hamiltona do Ferrari?

Jedni píšu o zemetrasení, iní o brilantnom manévri, no všetci sa zhodujú na tom, že 1. február 2024 je a bude jedným z najpamätnejších ...

Jedni píšu o zemetrasení, iní o brilantnom manévri, no všetci sa zhodujú na tom, že 1. február 2024 je a bude jedným z najpamätnejších dní v histórii F1 s obrovským presahom do celého sveta športu.

Fotogaléria

Zhoda platí aj pre to, že spojenie dvoch ikon efjednotky by malo pomôcť obom stranám k tomu, aby sa vrátili na opustené víťazné priečky. Tím, ktorý tvorí DNA formuly jeden, vyhral naposledy súťaž konštruktérov v roku 2007 a Lewis Hamilton (39) čaká na rekordný ôsmy titul majstra sveta od roku 2021.

Britský novinár Will Buxton, ktorý je kľúčovým sprievodcom obľúbenej netflixovej série Drive To Survive, napísal: „Pre mňa je to najväčší prestup v histórii tohto športu.“ O tento prívlastok sa doteraz delili prechod Michaela Schumachera, vtedy aktuálneho dvojnásobného majstra sveta, z Benettonu do živoriaceho Ferrari a prestup formulového „boha“ Ayrtona Sennu z McLarenu do Williamsu.

Lewis Hamilton šokujúco prestúpil z Mercedesu k veľkému rivalovi z Ferrari.
Prestupová bomba vo svete F1! Hamilton mieri k veľkému rivalovi Zobraziť článok

Správny čas?

„Rozhodnutie odísť patrí k najťažším, ktoré som musel urobiť. Nastal však správny čas, aby som tento krok urobil. Teším sa na novú výzvu,“ vyhlásil Lewis, ktorý potom Mercedesu, ktorý bol trinásť rokov súčasťou jeho života, odkázal: „Som hrdý na to, čo sme spolu dokázali. Navždy budem vďačný rodine Mercedesu za neuveriteľnú podporu. Chcem sa rozlúčiť na výslní a zažiť nezabudnuteľný posledný rok so ‚striebornými šípmi‘!“

Spustená lavína?

Dalo by sa povedať, že je to splnený detský sen britského pilota, keďže je všeobecne známe, že o červenom Ferrari sníva každý. No v Hamiltonovom prípade je to aj nájdenie novej výzvy v kariére, o ktorej on sám začínal hovoriť ako o končiacej sa. Objavili sa však už aj správy, že krok sedemnásobného majstra sveta vyvolá ďalšiu reakciu a stojaté vody efjednotky sa riadne rozhýbu. Holandský server RacingNews365.com tvrdí, že Hamiltonov „útek“ je súčasťou lavínového efektu, ktorý spustil plánovaný odchod francúzskeho inžiniera Loïca Serru z Mercedesu k Ferrari. A v priebehu roka touto cestou zamieria aj ďalší dôležití ľudia z Mercedesu... Serra vraj nesúhlasil s vývojom monopostov „strieborných šípov“ a dostal sa do konfliktu s technickým oddelením Mercedesu. A Hamilton bol na jeho strane.

Efjednotka dostala riadnu injekciu atraktivity a celý športový svet je zvedavý, či Hamilton skrotí vzpínajúceho sa koníka, alebo ho žrebec zrazí k zemi ako viacerých pred ním.

Historické maximum

Vďaka prestupu sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona vo F1 narástla hodnota akcií Ferrari na historické maximum. Po oznámení, že britský pilot po tejto sezóne opustí Mercedes a bude od roku 2025 pretekať za stajňu z Maranella, vzrástla cena akcie talianskej automobilky do štvrtkového uzavretia obchodovania na newyorskej burze na 389,45 USD (357,36 eura). Po tom, čo sa objavili prvé fámy o jeho prestupe, akcie Ferrari na americkej burze neustále rástli. Hodnota talianskej spoločnosti sa za jediný deň zvýšila až o 7 miliárd dolárov, t. j. 6,4 miliardy eur. Nikdy predtým neboli ceny akcií Ferrari v New Yorku také vysoké.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});