Prestupová bomba vo svete F1! Hamilton mieri k veľkému rivalovi

Sedemnásobný majster sveta F1 Lewis Hamilton šokujúco prestúpil z Mercedesu k veľkému rivalovi z Ferrari.
  • Zdroj: TASR/AP

Sedemnásobný majster sveta F1 Lewis Hamilton šokujúco prestúpil z Mercedesu k veľkému rivalovi z Ferrari.

FOTOGALÉRIA: Lewis Hamilton

Britský jazdec po sezóne 2024 v tíme z Maranella nahradí Carlosa Sainza. Informáciu vo štvrtok večer potvrdil súčasný zamestnávateľ Hamiltona.

Informácie o prekvapivom prestupe v priebehu dňa priniesli televízia Sky Sports či špecializovaný portál Autosport. "Lewis si aktivoval opciu na uvoľnenie v zmluve, ktorú oznámil v auguste minulého roka. Táto sezóna bude preto jeho poslednou za ´strieborné šípy," uviedol Mercedes vo svojom vyhlásení.

Nová sezóna F1 odštartuje v sobotu 2. marca Veľkou cenou Bahrajnu. Hamilton pôsobí v Mercedese od roku 2013 a vlani podpísal dvojročný kontrakt do konca sezóny 2025, ten však nedodrží a v nemeckom tíme zostane len do konca nasledujúcej sezóny. Tridsaťdeväťročný pretekár predtým jazdil za McLaren, s ktorým získal prvý titul majstra sveta. V čase, keď zasadne do kokpitu Scuderie, bude mať 40 rokov.

Ferrari sa o jeho služby uchádzalo už dlhšie, no doteraz ho nedokázalo presvedčiť. Talianska stajňa nedávno oznámila, že podpísala nový viacročný kontrakt s Monačanom Charlesom Leclercom, zmluva s druhým pilotom Carlosom Sainzom však vyprší na konci tohto roka.

Bývalý výkonný riaditeľ Mercedesu Nick Fry (vľavo) a pilot F1 Michael Schumacher.
Bývalý šéf Mercedesu o Schumacherovi: Ak je toto pravda, vôbec ma to neprekvapuje! Zobraziť článok

Akcie Ferrari narástli

Vďaka prestupu sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona vo F1 narástla hodnota akcií Ferrari na historické maximum. Po oznámení, že britský pilot po tejto sezóne opustí Mercedes a bude od roku 2025 pretekať za stajňu z Maranella, vzrástla cena akcie talianskej automobilky do štvrtkového uzavretia obchodovania na newyorskej burze na 389,45 dolárov. Hodnota talianskej spoločnosti sa za jediný deň zvýšila až o 7 miliárd dolárov. Nikdy predtým neboli akcie Ferrari v New Yorku také vysoké. Ako upozorňuje portál gpblog.com, pre investora, ktorý ich chce predať, je teda možno ideálny čas.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});