Jasná bola skvelá, lenže je tu problém: Hrozí, že Vlhová už na Slovensku nebude pretekať!

Mal to byť vrchol tejto sezóny pre Petru Vlhovú (28), ale stala sa z toho len nepríjemná spomienka. Naša hviezda vyrastala na svahu v ...

Mal to byť vrchol tejto sezóny pre Petru Vlhovú (28), ale stala sa z toho len nepríjemná spomienka. Naša hviezda vyrastala na svahu v Jasnej, preto má k nemu citový vzťah, no je otázne, či si na ňom súťažne ešte niekedy zalyžuje. Ďalší Svetový pohár (SP) na Slovensku by sa mal zrejme konať o tri roky, no vtedy už môže mať Liptáčka po kariére.

Fotogaléria

Nepovedala to síce oficiálne, ale z mnohých reakcií sa dá vydedukovať, že Vlhová plánuje ukončiť kariéru po najbližšej olympijskej sezóne na jar 2026, čiže krátko pred jej 32. narodeninami. Začnú jej totiž biť biologické hodiny a túžba po založení rodiny bude čoraz silnejšia. Lenže to by mohlo znamenať, že by sa už nikdy nemusela predstaviť pred domácimi tribúnami na SP.

Trojročný cyklus

Igor Rattaj, predseda predstavenstva Tatry Mountain Resort (TMR), pod ktoré spadá nielen Jasná, ale aj stredisko v českom Špindlerovom Mlyne, prezradil, že s Medzinárodnou lyžiarskou a snoubordovou federáciou (FIS) majú nepísanú dohodu o trojročnom usporiadateľskom cykle (voľno - Špindlerův Mlýn - Jasná).

Podľa toho by sa teda v budúcej sezóne nemali konať na území bývalého spoločného štátu preteky SP, v roku 2026 by boli v Česku a na Slovensku opäť až v roku 2027. Ak by však Petra ukončila kariéru po olympijskej sezóne a preteky v Jasnej by boli až v ďalšej sezóne, mohla by si ich pozrieť už len ako diváčka.

Snaha

Aj preto sa Zväz slovenského lyžovania (ZSL) snaží, aby bola Jasná v kalendári SP pred ZOH 2026. „Budeme mať na FIS mimoriadnu požiadavku, aby sme mali preteky SP na Slovensku aj počas olympijskej sezóny,“ povedal zväzový prezident Martin Paško.

V podobnom duchu sa vyjadril aj otec našej lyžiarskej hviezdy Igor Vlha. „Dúfam, že FIS to prehodnotí a dá nám sem o dva roky SP. Aj oni totiž videli, aké skvelé podujatie tu dokážeme vytvoriť,“ povedal.

Richard Galovič potvrdil, že správa o Jasnej potešila aj Petru, ktorá si v týchto dňoch užíva dovolenku, ale vraj už začala trénovať.
Manažér Galovič o Vlhovej zranení: Nemuselo k tomu dôjsť, keby... Zobraziť článok

Chystané zmeny

Podľa Paška chcú do budúcnosti dosiahnuť, aby sa SP na Slovensku konal aspoň raz za tri roky, a to ideálne počas tretieho januárového víkendu, keď sú na Slovensku dobré podmienky. V kalendári SP, ktorý je pomerne tradičný a jednotlivé preteky sa konajú každoročne približne v rovnakých termínoch, sa plánujú v blízkej dobe zmeny.

To by mohlo Jasnej pomôcť, všetko sa však rozhodne na zasadnutiach FIS, ktoré sa konajú v období medzi sezónami. Na nich sa schvaľuje program jednotlivých ročníkov. SZL sa chystá výrazne lobovať za to, aby sa Vlhová aspoň ešte raz predstavila súťažne v SP na Slovensku. Ako jedna z najlepších lyžiarok histórie by si určite zaslúžila, aby sa s domácim publikom nelúčila na kanadských saniach...

Petra Vlhová v druhom kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi.
Vlhovej lekár prehovoril: TAKTO dlho potrvá, kým sa vráti na svah! Zobraziť článok

Jasnú chcú

Riaditeľ ženských pretekov vo FIS Peter Gerdol bol nadšený z toho, čo videl v Jasnej. „Všetko, čo sa tu udialo, bolo skvelé. Navyše, slovenskí fanúšikovia sú úplne úžasní. Trochu sme sa obávali logistiky, ale zvládli to na jednotku. Určite som za to, aby sa SP v Jasnej konal častejšie ako len raz za tri roky. Celý víkend som si náramne užil, takže by som Jasnú v kalendári privítal aj častejšie. Nie je to však jednoduché, musí klapnúť veľa detailov,“ prezradil.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});