Veľkolepý návrat Kuzminovej sa blíži: Chcem naštartovať juniorov!

Biatlonové stredisko v Osrblí privíta už od stredy 24. januára ďalšie prestížne podujatie. Po vlaňajších majstrovstvách sveta v letnom ...
  • Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Biatlonové stredisko v Osrblí privíta už od stredy 24. januára ďalšie prestížne podujatie. Po vlaňajších majstrovstvách sveta v letnom biatlone sa tentoraz v zime uskutoční európsky šampionát.

FOTOGALÉRIA: Anastasia Kuzminová

Za domáci tím bude bojovať dokopy trinásť pretekárov, pričom najväčšiu pozornosť bude pútať trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová. Najúspešnejšia slovenská biatlonistka ukončila kariéru v roku 2019 a odvtedy sa venovala prevažne práci s mládežou. V októbri však ohlásila návrat do súťažného kolotoča práve na domácich majstrovstvách Európy.

Ak by na nich uspela, mohla by sa objaviť aj v ďalších pretekoch v sezóne. "Čo sa týka ME, dôležité pre mňa bude okrem výsledku aj to, čo so mnou preteky urobia. Či tam nenechám všetky sily a poviem si, že ďalej nevládzem. Ide mi o to, aby som naštartovala juniorov, zapôsobila na nich zvnútra a potom im mohla uhnúť a podporovať ich mimo trate. Telo už neregeneruje tak rýchlo, ako v prípade mladých športovcov, ale dôležité je, že funguje svalová pamäť a mám skúsenosti a prehľad. Veľmi veľa som sa tiež naučila pri práci s mládežou," uviedla koncom minulého roka v polovici prípravy. Kuzminová podľa pravidiel Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) musela ohlásiť štart po návrate pol roka vopred. Dôvodom bol antidopingový systém.

Okrem nej sa v slovenskom výbere predstaví aj ďalší "veterán" Matej Kazár, ktorý taktiež ukončil kariéru v roku 2019, odvtedy trénuje popri zamestnaní, no v uplynulej sezóne i tak štartoval vo Svetovom pohári. Spolu s Kuzminovou budú v pozícii akýchsi "hrajúcich kapitánov" pre ďalších jedenásť krajanov, ktorí sa predstavia v Osrblí. Päť z nich patrí do elitnej kategórie a až šesť ešte stále medzi juniorov.

Petra Vlhová a partner Michal pred odletom do Švajčiarska.
Vlhovej tajný prevoz zo Slovenska: Zachránia jej sezónu lekári v zahraničí?! Zobraziť článok

Mária a Zuzana Remeňové s Júliu Machyniakovou absolvujú celý program. Ema Kapustová nastúpi iba na vytrvalostné preteky. Kuzminová bude štartovať v rýchlostných pretekoch (podľa výsledku na stíhacích) a pravdepodobne veľkej miešanej štafete 2+2. Iba rýchlostné preteky (prípadne stíhačku) absolvujú aj juniorky Sára Pacerová a Kristína Makovínyová. Pre tieto juniorky to bude prvé porovnanie s elitným tímom. Doň sa nezmestila dorastenka Tamara Molentová, ktorá ostala v pozícii náhradníčky a s tímom bude trénovať v dejisku.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});