Medzihradská o spomienkach na Jasnú, umení i ďalších plánoch: Na Slovensko sa raz vrátime!

Štartovala na troch olympiádach, reprezentovala dve krajiny - Československo a Slovensko. Teraz žije v tretej - v Austrálii, no stále ...
  • Zdroj: js, archív L. M.

Štartovala na troch olympiádach, reprezentovala dve krajiny - Československo a Slovensko. Teraz žije v tretej - v Austrálii, no stále intenzívnejšie myslí na to, že sa na Slovensko vráti.

Lucia Medzihradská (55) dnes žije u protinožcov, kde s je úspešná v grafickom dizajne.  Na druhý koniec sveta sa vydala za láskou, ktorej sa však do cesty postavili pracovné ambície partnerov. Ona túžila žiť v Melbourne, jej prvý manžel Ivan Pacák (bývalý čs. reprezentant v lyžovaní) zasa nechcel opustiť hory. Rodáčka z Brezna na druhom konci sveta žije s bývalým skokanom na lyžiach Miroslavom Slušným (59). 

FOTOGALÉRIA: Medzihradská o spomienkach na Jasnú, umení i ďalších plánoch

Čo sa vám vybaví ako prvé, keď sa povie Jasná?

- Fotografia s otcom a mamou v cieli juniorských MS v z roku 1985. Alebo mnoho žiackych pretekov, ktoré sa jazdili na tratiach číslo 7 a 1, čiže tam, kde sa aj dnes jazdí Svetový pohár. Ale pamätám si aj prvý SP v Jasnej v roku 1979. Z internátnej športovej školy (IŠŠ) v Banskej Bystrici nám zorganizovali výlet a vidieť naživo hviezdy ako Ingemar Stenmark bol pre nás deti vtedy úžasný zážitok. Moje ďalšie „stretnutie“ so Stenmarkom bolo o 9 rokov neskôr na ZOH v Calgary, kde on končil kariéru.

Ktorý svoj výsledok si aj dnes najviac ceníte?

- Na olympiáde v Calgary v roku 1988 som v zjazde, dalo by sa povedať, siahala na medailu, ale chyba na poslednom skoku pred cieľom ma posunula na 10. miesto. Mala som vtedy 19 rokov... Dve zlaté a jedna strieborná medaila z MS juniorov patria k pekným spomienkam.

Kedy ste naposledy mali na nohách lyže?

- Bolo to presne v januári 2018. Zajazdila som si po rokoch aj s bývalým trénerom Jožkom Horským konečne na domácich kopcoch. Prelyžovali sme celý Chopok Juh a tiež severnú stranu. Dodnes si tie pocity nosím v srdci a teším sa na ďalšie dni na lyžiach, i keď ešte presne neviem, kedy sa na ne dostanem. S Mirom si plánujeme polyžovať výdatne u nás na Slovensku, ale aj v Alpách, kde sme ako mladí často pretekali.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší na pódiu.
Fantastická kulisa pri žrebovaní štartových čísel: Vlhová pôjde na trať pred najväčšou rivalkou! Zobraziť článok

Kedy ste v sebe objavili umelecké ambície?

- Myslím, že to nie sú ambície. Skôr dozreté pocity, zážitky. Kedy sa objavili? Raz sa pani riaditeľka v materskej škole zdôverila mojej mame, že málo rozprávam, ale že sa viem krásne vyjadrovať kreslením. Určite to mám v génoch. Môj prapradedko Adolf Medzihradský vytvoril o. i. zbierku erbov oravských šľachtických rodov, ktorá je v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne a jeho obrazy sú aj v Oravskom múzeu P. O. Hviezdoslava.

Chodíte často domov na Slovensko?

- Domov, na naše krásne Slovensko chodím každý rok. I keď žijem a pracujem mimo Slovenska už takmer 30 rokov, vždy sa rada vraciam a v posledných rokoch môžem doma tráviť viac času. Napriek tomu, že v Melbourne mám dobré zázemie, je to zvláštny pocit, ako by každá bunka v tele vedela, kde sa cíti ako doma. Vyhliadkovo do budúcnosti sa s Mirom plánujeme na Slovensku usadiť natrvalo. Vždy sa teším na horské bicykle, termálne pramene, výlety za dávnou históriou a s Mirom plánujeme začať aj včeláriť.

Petra Vlhová v domácom prostredí.
Petra Vlhová pred vrcholom sezóny: Nie som ako Peter Sagan Zobraziť článok

LUCIA MEDZIHRADSKÁ

- narodila sa 14. novembra 1968 v Brezne

- štartovala na ZOH v Calgary 1988, Albertville 1992 v drese ČSSR a v Lillehammeri 1994 v drese Slovenska

- naj výsledok: 6. miesto v kombinácii v Calgary 1988

- dvojnásobná juniorská majsterka sveta

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});