Šokujúce priznanie futbalistu AS Rím: V Líbyi ma mučili, za deň mi dali dva krajce chleba!

Veľa si vytrpel, aby mu na konci tunela zablikalo svetlo nádeje. Futbalový reprezentant Gambie Ebrima Darboe (22) teraz bojuje za svoje ...
  • Zdroj: northfoto

Veľa si vytrpel, aby mu na konci tunela zablikalo svetlo nádeje. Futbalový reprezentant Gambie Ebrima Darboe (22) teraz bojuje za svoje sny na Africkom pohári národov.

Pred začiatkom turnaja vyrozprával drsný príbeh, ako musel v mladosti ujsť zo svojej krajiny za lepším životom.

Z Gambie zdrhol ako 13-ročný. Doma nechal mamu, dve sestry a brata. Do Európy sa mu však nepodarilo dostať hneď. Pri pokuse o útek ho chytili a v Líbyi strčili do väzenia. „Nezaobchádzali s nami dobre. Mučili ma. Denný prídel jedla bol dva krajce chleba. Nechali nás tam, lebo ľudia, ktorým sme zaplatili, nedali peniaze pašerákom,“ povedal Darboe v rozhovore pre RFI.

Nik nevie, ako by dopadol, keby sa jeho rodine nepodarilo vykúpiť ho za posledné peniaze z väzenia. Mladík tak mohol priplávať na nafukovacom člne na ostrov Lampedusa v Stredozemnom mori, ktorý je častou konečnou zastávkou migrantov v snahe dostať sa do Európy.

Mal obrovské šťastie, lebo pár mesiacov po príchode si ho všimol taliansky futbalový veľkoklub AS Rím. Ten mu zmenil život.

„S niečím podobným rátajú v Gambii dva milióny ľudí. Veľa ich túži dostať sa do Európy a nájsť lepší život. V každej gambijskej rodine sa o pokúšajú o útek. Denne zomierajú mladí muži na lodiach,“ priblížil smutnú realitu.

Po štyroch rokoch strávených v akadémii rímskeho klubu sa prebojoval do seniorského tímu. Zatiaľ v ňom odohral 11 zápasov a bol pri víťazstve vo finále Konferenčnej ligy. Momentálne rozvíja svoj talent na hosťovaní v rakúskom LASK Linz.

„Som pripravený splniť si svoj sen,“ povedal pred štartom Afrického pohára národov. Na turnaji odohral celý prvý zápas, v ktorom Gambia podľahla Senegalu 0:3. Stále má však šancu na postup zo skupiny, v ktorej sú ešte Guinea a Kamerun. Na posledných majstrovstvách Afriky sa Gambia prebojovala až do štvrťfinále.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});