Martin Konopka dosiahol v Bahrajne historický úspech Slovenska: Trénoval so Schumacherom, porazil Barrichella!

Martin Konopka z Lučenca to za volantom motokáry naozaj vie! Piatym miestom na decembrovom svetovom finále International Karting Circuit ...
  • Zdroj: k-kart

Martin Konopka z Lučenca to za volantom motokáry naozaj vie! Piatym miestom na decembrovom svetovom finále International Karting Circuit v Bahrajne sa postaral o historický úspech Slovenska v tomto motoristickom športe.

FOTOGALÉRIA: Martin Konopka

Zišli sa tam tohtoroční šampióni zo všetkých kútov sveta - celkovo 384 pretekárov zo 62 krajín. A náš jazdec vo svojej kategórii vytrel zrak aj známemu pretekárovi F1 Rubensovi Barrichellovi (51), s ktorým sa spriatelil.

Martin Konopka sa venuje športu karting, teda jazde na motokáre, od siedmich rokov. Za ten čas dosiahol množstvo trofejí na našej i medzi národnej scéne. Na jednej trati sa ocitol aj s majstrami sveta F1 Michaelom Schumacherom či Maxom Verstappenom.

„So Schumacherom som absolvoval jeden tréningový deň v roku 2012, s Verstappenom som aj pretekal na majstrovstvách sveta v Taliansku. Mal iba pätnásť alebo šestnásť rokov a vtedy nás všetkých riadne vytrel. Už vtedy bol neskutočný, išiel strašnú paľbu,“ pousmial sa Lučenčan, ktorý jazdu na motokárach považuje za svoj životný štýl.

Kelly tvorí pár s trojnásobným šampiónom F1, Maxom Verstappenom.
Max Verstappen bol v šoku: Nepríjemné prekvapenie na dovolenke v Portugalsku! Zobraziť článok

INŠPIROVAL HO SENIOR

Martina doviedol ku kartingu jeho otec, ktorý takisto jazdil. Založil strojársku rodinnú firmu, ktorá vyrába náhradné diely do motokár a úspešne ich distribuuje po celom svete. „V roku 2019, keď otec dostal rakovinu a navždy odišiel, som bol zlomený. Prišlo kovidové obdobie, jazdil som pomenej. V roku 2021 ma však zavolali robiť do Bahrajnu mechanika jednému Libanončanovi, ktorý mal viac ako 60 rokov a pretekal. Tam vznikol môj nový sen, že by som si chcel v Bahrajne zajazdiť a spraviť ešte skvelý výsledok. Tento jazdec ma inšpiroval, s akou výdržou išiel do náročného týždňového podujatia. Musím dať pred ním klobúk dole."

„Vtedy som si povedal, že to musím absolvovať. Zmenil som triedu, prestúpil do kategórie DD2 a už vlani som si vybojoval tiket, aby som mohol ísť svetové finále. To bolo v Portugalsku a bolo z toho 12. miesto. Nezlomilo ma to. Dozvedel som sa, že tento rok budú tieto preteky v Bahrajne. Povedal som si, že to musím dokázať. Na základe získaného titulu majstra Slovenska sa to podarilo a je z toho krásne piate miesto, za čo patrí veľká vďaka môjmu otcovi, ktorý tam hore dával na mňa pozor. A všetkým ostatným, ktorí vo mňa veria,“ opisoval svoju najnovšiu pretekársku púť 33-ročný Konopka.

Max Verstappen prezradil,že fandí Eindhovenu
Verstappen prezradil, že fandí Eindhovenu: Kde ja budem o desať rokov?! Zobraziť článok

RUBENS MU RADIL

Vo svetovom finále dostane každý pretekár rovnakú techniku, t. j. aj motor či podvozok. Každý má teda identické podmienky. V Bahrajne si tak mohol Lučenčan z K-Kart Racing Slovensko merať rovnocenne sily s tými najlepšími vrátane dvojnásobného vicemajstra sveta F1 Rubensa Barrichella.

„Ten išiel kategóriu DD2 prvýkrát. Po kvalifikácii bol štvrtý a ja šestnásty. Postupne som sa prebíjal dopredu a vo finále už štartoval za mnou. Naháňali sme sa, ale zároveň mi aj radil. Boli sme v jednom tíme spolu s víťazom Benom Cooperom, pretože iba my traja sme mali spoločného motoristu, teda človeka, ktorý sa nám staral o motor, tuningoval ho. Vymieňali sme si aj dáta. Ak by sa hodnotila tímová súťaž, tak skončíme na prvom mieste,“ podotkol Konopka.

Talentovaného jazdca súťaž v Bahrajne obrovsky motivuje do budúcnosti. „Aj Rubens ma motivuje. Má skoro 52 rokov a je aktívny pilot. Je neskutočné, aký výkon vie podať na trati, je frajer. Chcem aj budúci rok získať tiket na svetové finále, ktoré bude v Taliansku. Musím byť majstrom Slovenska, alebo zóny strednej Európy, respektíve vyhrať Európu. Rád by som niekedy na spomínaných podujatiach počul slovenskú hymnu. To by bolo najkrajšie,“ prezradil nám svoje najbližšie plány skvelý slovenský pilot.

Takmer 25 rokov tvorili Michael a Willi Weber nerozlučný pár.
Schumiho exmanažér Willi Weber: Vzdal som sa nádeje, že Michaela ešte uvidím Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});