Sedem mesiacov vyrábali túto nádheru: Unikátna korunka pre víťazky z Jasnej

Paráda! Inak nemožno nazvať unikátne šperky, ktoré pre tie najlepšie lyžiarky pripravili organizátori SP v zjazdovom lyžovaní 20. - 21. ...
  • Zdroj: TASR/AP

Paráda! Inak nemožno nazvať unikátne šperky, ktoré pre tie najlepšie lyžiarky pripravili organizátori SP v zjazdovom lyžovaní 20. - 21. januára v Jasnej.

FOTOGALÉRIA: Jasná

Náušnice dostanú všetky, ktoré k nám prídu, nasadená pätnástka štýlovú ručne vyrobenú kabelku a retiazku s príveskom, ale korunku len tie najrýchlejšie v slalome a obrovskom slalome.

Originálne korunky pre víťazky vyrobila šperkárka Petra Tóthová. Každá z nich je zložená z 1 144 kusov rôznofarebných kamienkov a váži 474 g. Inšpirácia pri tvorbe koruniek, šperkov aj kabeliek bola v prípade uznávanej umelkyne rovnaká - kroje z troch liptovských dediniek v okolí (Liptovská Osada, Liptovská Lúžna a Liptovské Revúce).

Boris Vlha so snúbenicou Simonou otvorili v Liptovskom Mikuláši bistro.
Boris Vlha vymenil zjazdovky za bistro: Tu vám upečie vlastnú pizzu Zobraziť článok

„Z každého kroja sme si vybrali fragmenty, ktoré sme následne prispôsobili vizuálu Svetového pohára. Ten sa tentoraz niesol vo výrazných lámaných farbách, akoby ste sa na svet pozerali cez kryštáliky ľadu,“ prezradila autorka návrhov, ktorá sa preslávila práve pretváraním slovenských ornamentov do sofistikovanej súčasnej formy. Oceňovaná šperkárka prezradila aj čas, ktorý na výboru koruniek potrebovala.

Petra Vlhová počas pretekov v Kanade.
Lyžiarske preteky v Jasnej v ohrození? Padol definitívny verdikt! Zobraziť článok

„Trvalo to sedem mesiacov, každá je vyrobená z pozlátenej mosadze, ručne maľovaná a ozdobená českým krištáľom,“ prezradila Petra Tóthová na ďalšej tlačovej besede usporiadateľov, kde sa hovorilo aj o doprave, vstupenkách a sprievodnom programe.

{{ poll.title }}

{{ question.text }}
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk