Rosandič šokuje: Hrať v KHL alebo za Slovensko? Voľba je jasná!

Slovenský reprezentant Mislav Rosandič šokuje! Pôsobenie v KHL alebo v slovenskej reprezentácii? Jasná voľba!

Slovenský reprezentant Mislav Rosandič šokuje! Pôsobenie v KHL alebo v slovenskej reprezentácii? Jasná voľba!

Fotogaléria

Slovenský obranca Mislav Rosandič sa po šiestich rokoch vrátil do KHL. V minulosti "ochutnal" túto ligu v drese Slovana Bratislava. Pred aktuálnou sezónou sa dohodol na spolupráci s ruským tímom Lada Togliatti. Jeden gól, sedem bodov a sedem plusiek má na konte v 27 zápasoch. Lada je štvrtým najlepším tímom Východnej konferencie.

Rosandič v rozhovore pre ruský Championat hovoril o svojich problémoch s aklimatizáciou v úvode sezóny. "Možno mi to trvalo trochu dlhšie, ako som čakal. Toto je môj prvý rok mimo mojej komfortnej zóny – iný jazyk, iná kultúra. Ale po 10 zápasoch som sa začal cítiť lepšie, zvykol som si na spoluhráčov a herný štýl tímu. Každým dňom sa cítim sebavedomejšie. Dúfam, že budeme vyhrávať aj naďalej."

Na snímke bývalý slovenský reprezentačný brankár Július Hudáček.
Hudáček dal KHL zbohom: Nové pôsobisko už je známe, ako ho však príjmu fanúšikovia? Zobraziť článok

Mislav Rosandič posledných šesť sezón odohral v českej extralige, v roku 2021 hral s Libercom vo finále a získal striebro. Prezradil, ako sa zrodil jeho presun do Ruska. "V mimosezóne mi agent hneď povedal, že bude možnosť podpísať zmluvu v KHL a súhlasil som, že počkám. Chcel som odísť z českej extraligy a vyskúšať niečo nové. Mám dcéru, má tri roky a o pár rokov bude musieť ísť do školy. Mám 28 rokov, čo je najlepší hokejový vek. Takže teraz bol ideálny čas na zmenu. Som rád, že Lada o mňa mala záujem. Tešil som sa, že sem prídem."

Rosandič si pochvaľuje pôsobenie v KHL a situáciu v Rusku mu uľahčuje aj prítomnosť rodiny. "Moja žena a dcéra prišli pred 10 dňami. Budú tu tri mesiace a potom odletia späť," prezradil slovenský obranca, ktorý nechýbal v drese národného tímu na posledných troch majstrovstvách sveta a bol členom bronzového tímu na olympiáde v Pekingu 2022.

Togliatti je považované za priemyselné mesto, napriek tomu sa Rosandič nesťažuje a život v tomto meste si pochvaľuje. "Je tu pekne, páči sa mi. Bývam pri nábreží a často chodíme s dcérou na prechádzku. V decembri cez prestávku chceme ísť do Moskvy, hrá tam pár mojich kamarátov. Čoskoro si zahrám proti jednému z nich – Patrikovi Rybárovi zo Spartaka. Je to jeden z mojich najlepších priateľov."

Hráči z Európy, ktorí napriek vojnovému konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo na Ukrajine, prikývli na ponuky od tímov KHL, čelia veľkej kritike. Rosandič si ale z toho ťažkú hlavu nerobí. "Len jeden človek sa ma osobne opýtal, prečo sem počas konfliktu prichádzam. Ale prišiel som hrať hokej - robiť to, čo som robil celý život. Teraz hrám v jednej z najlepších líg s kvalitnými hráčmi. Toto ma ako hokejistu zaujíma v prvom rade. Chlapci z Fínska sa rozhodli odísť, je to ich voľba. Ale ja som zodpovedný za svoj život a toto je moja voľba. Nečítam názory ľudí na internete. Problematiku konfliktov som neštudoval, takže mi neprináleží hodnotiť."

Mitchell Miller (21), obranca Liptovského Mikuláša.
Najväčšia extraligová hviezda odchádza: Mieri do KHL! Zobraziť článok

Vedenie slovenského hokeja reagovalo tým, že do reprezentácie nevolá hráčov pôsobiacich v KHL. Rosandič mal ale o voľbe - či KHL alebo národný tím - od začiatku úplne jasno. Vysvetlil prečo. "Pre mňa vyzerá situácia takto: na jednej strane spektra – hrať celú sezónu v tíme v najlepšej lige v Európe, nové výzvy; na strane druhej - reprezentácia, do ktorej sa možno na základe športových výkonov ani nedostanem. A je to len 10 zápasov ročne. Do reprezentácie pôjdem vždy rád, aj so zranením. Ale ak porovnáte tieto dve misky, voľba je jasná. Nikto mi nezaručí, že sa určite prebojujem do reprezentácie. Tu teda nie je o čom rozmýšľať," prekvapil Mislav Rosandič.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});