Talentovaná Slovenka bodovala vo SP už ako juniorka: Kapustová streľbou ohuruje svet

Slovenský ženský biatlon má talent, aký snáď ešte nemal, minimálne o streľbe to platí určite. Vekom stále ešte juniorka Ema Kapustová ...
  • Zdroj: Lukáš Daubner, Igor Stančík

Slovenský ženský biatlon má talent, aký snáď ešte nemal, minimálne o streľbe to platí určite. Vekom stále ešte juniorka Ema Kapustová (21) bodovala už vo svojom piatom štarte v pretekoch Svetového pohára.

FOTOGALÉRIA: Ema Kapustová

To sa okrem Anastasie Kuzminovej nepodarilo žiadnej inej Slovenke! A čo je ešte potešujúcejšie, rodáčka z Revúcej je druhá najlepšia biatlonová strelkyňa na svete!

Veľká diera v slovenskom biatlone, ktorá sa očakávala po prerušení kariéry Paulíny Bátovskej Fialkovej pre tehotenstvo a po konci kariéry jej sestry Ivony, našťastie nenastala! Najväčšou mierou sa o to postarala najmladšia členka tímu, s ktorej účasťou vo SP sa pôvodne ani veľmi nerátalo. Svoj talent ukázala Kapustová už v lete, keď na domácich MS v letnom biatlone získala dve strieborné medaily. Vtedy povedala, že SP žien pre ňu zatiaľ nie je prioritou. Lenže neplánovane doň naskočila.

Slovenský futbalista Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol.
Atraktívny žreb LM: Vavro proti obhajcovi, Lobotku čaká Barcelona Zobraziť článok

Dobrý pocit

Žiadna Slovenka okrem Kuzminovej nebodovala už pri svojom piatom štarte vo SP. Aj sestry Fialkové čakali na svoje prvé body roky, Paulína dva a Ivona tri. Revúcka rodáčka získala prvých 13 bodov za 28. miesto v stíhacích pretekoch. „Som veľmi spokojná. Ešte pred dvomi týždňami by som nepovedala, že to takto dopadne,“ povedala pre slovenskybiatlon.sk s tým, že si napravila pocit z Lenzerheide, kde sa jej predtým nedarilo.

A hoci ukázala aj zlepšený beh, bola to predovšetkým čistá streľba, ktorá ju vytiahla v sobotnej stíhačke hore. Do nej sa kvalifikovala vo štvrtok, v deň svojich 21. narodenín, 41. miestom v šprinte, čiže prvým nebodovaným. V stíhacích pretekoch sa zaradila len medzi tri biatlonistky, ktoré zastrieľali bezchybne. Aj preto bola, čo sa týka len času, v stíhačke
14. najlepšia, spolu so šprintom jej to vyšlo na 28. priečku.

Branko Radivojevič so synom Lukom.
Luka Radivojevič zabojuje o MS: Otec Branko ho vyzbrojil radou! Zobraziť článok

„Na strelnici som išla na istotu, aj keď to nebolo jednoduché, od rána som nemala úplne najlepší pocit, lebo som toho mala celkom dosť a ťažko sa mi aj rozhýbavalo. Bolo pre mňa náročné sa skoncentrovať. Dala som do toho všetko, čo som ešte v sebe mala. Som rada, že môžem ísť domov na Vianoce s takým dobrým pocitom,“ zhodnotila Kapustová.

Chystá zlepšenie

Kým Kuzminová zastrieľala štvorpoložkové preteky čisto až v úplnom závere kariéry, Kapustová to dokázala už v jej začiatku. „Vedela som, že keď predvediem to, na čo mám, štyri nuly nie sú pre mňa nedosiahnuteľné, keďže som ich v mládeži dala už viackrát,“ vysvetlila s tým, že keď­že sa necítila najistejšie, zámerne neriskovala, ale streľbu si postrážila.

Vo SP je vekom ešte stále jedna z mála junioriek, no aj tak je druhá najlepšia strelkyňa spomedzi všetkých. Ak k takejto skvelej streľbe pridá ešte lepší beh, máme sa na čo tešiť. A v bežeckej stope sa pomaly naozaj zlepšuje, keďže sa začína prejavovať práca jej trénera Martina Otčenáša. „Nie som ešte na bežeckom vrchole, keďže vidím, v čom strácam. Ale pracujeme na tom, aby som sa zlepšovala,“ dodala Ema s tým, že teraz jej pomohli aj kvalitne pripravené bežky.

Najlepšie strelkyne sezóny

1. Franziska Preussová

(Nem.)

94,6 %

2. Ema Kapustová

(SR)

93,8 %

3. Vanessa Voigtová

(Nem.)

93,3 %

3. Anna Weidelová

(Nem.)

93,3 %

5. Lisa Vittozziová

(Tal.)

92,8 %

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});