Strieborný medailista z Tokia 2021 Grigar otvorene o príprave na OH: Každý deň trpím pre Paríž!

Príprava na olympijské hry je v plnom prúde a atmosféra sa začína stupňovať. Vodný slalomár Jakub Grigar (26) sa každé ráno prebúdza ...
  • Zdroj: TASR

Príprava na olympijské hry je v plnom prúde a atmosféra sa začína stupňovať. Vodný slalomár Jakub Grigar (26) sa každé ráno prebúdza s pocitom, že bude trpieť kvôli tomu, aby v Paríži vytiahol to najlepšie zo seba.

Aj keď to ešte chvíľu potrvá, strieborný medailista z Tokia 2021 cíti, že športový sviatok je za dverami. V rozhovore pre Nový Čas však Grigar porozprával aj o tom, akú úlohu v jeho živote zohráva rodina, a prezradil aj to, ako budú spolu všetci tráviť vianočné sviatky.

FOTOGALÉRIA: Grigar otvorene o príprave na OH: Každý deň trpím pre Paríž!

Už cítite pomaly olympijskú atmosféru?

- Samozrejme, celý svoj tréning v tejto fáze ladím na olympiádu. Takže sa každé ráno zobúdzam s tým, že idem trpieť preto, aby som v Paríži mohol dosahovať dobré výkony. Síce sa to zdá byť ešte dlhá doba, ale olympiáda je za dverami.

Takže príprava na Paríž je v plnom prúde?

- V tomto momente prebieha už druhý mesiac našej prípravy. Snažíme sa čo najviac venovať kondícii a fyzičke. Začiatkom marca sadneme na vodu a budeme sa pripravovať čo najlepšie technicky.

Bude Michal Martikán reprezentovať inú krajinu ako Slovensko?
Je to vonku: Legendárny Martikán rozhodol o svojej budúcnosti Zobraziť článok

Plánujete vycestovať aj za hranice?

- Zameral som sa viac na domácu prípravu, hlavne počas zimy. Chcem byť stále blízko rodiny. Predsa len mám doma dve malé detičky a snažím sa manželke popri športe čo najviac pomáhať. Plánujeme však aspoň štyrikrát navštíviť aj samotný kanál v Paríži.

Vy ste si tú trať už však stihli prejsť...

- Tá trať nie je zlá, ale ešte treba doladiť detaily. Je tam veľa tak trochu nespravodlivých úsekov. Jeden pretekár prejde v pohode a zadarmo, druhému sa tam však niečo otvorí a stratí tam veľa času a síl.

Na snímke slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome zľava Jakub Grigar, Zuzana Paňková, Matej Beňuš a Eliška Mintálová a vpravo generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba
Mintálová splnila svoj plán: Úspešnú jeseň zavŕšila miestenkou na OH Zobraziť článok

Spomínali ste rodinu, sú to asi vaši najväčší fanúšikovia...

- Určite áno, či už ide o tú najbližšiu rodinu, ktorú mám doma, alebo aj o rodičov, ktorí ma k športu priviedli. Všetko to so mnou prežívajú a často zažívajú ešte aj silnejšie emócie ako ja sám. Hlavne manželka sa mi snaží pomáhať, aby som popri deťoch zvládal poctivo všetky aspekty športovej prípravy.

Beriete si na veľké po­dujatia nejaké talizmany z domu?

- Zo skúsenosti som sa naučil, že talizmany a podobné veci mi vo všeobecnosti nepomáhajú, takže sa snažím sústrediť na tvrdú prácu. Olympiáda je možnosťou ukázať, čo sme za tie roky odmakali v tréningovom procese. Najväčší talizman pre mňa bude, keď budem dokonale pripravený.

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalom Zuzana Paňková.
Ďalšia skvelá správa pre slovenský vodný slalom: Miestenku na OH má aj 18-ročná pretekárka! Zobraziť článok

Viete aj po francúzsky?

- Nejaké základné frázy viem. Pozdravím sa kamarátom a viem si objednať v reštaurácii... Veľmi rád by som ovládal ďalšie jazyky, ale popri rodine a športe toho času nazvyš nie je.

Ako budete tráviť Vianoce?

- Tak trošku tréningovo, bude to najťažší týždeň druhého tréningového cyklu. Jediné šťastie je, že Vianoce vyjdú na nedeľu, čo je pre mňa voľný deň. Budú to u nás veľmi tradičné Vianoce.

Matej Beňuš skončil v celkovom poradí Svetového pohára na fantastickom 3. mieste.
Beňušovi tesne ušiel titul v C1, vybojoval však Paríž Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});