Viktória Forsterová finišuje prípravu v Južnej Afrike: Tvrdá makačka, divoké safari a aj dredy!

V príprave nič nepodceňuje a maká naplno! Atlétka Viktória Forsterová (21) je momentálne v Južnej Afrike, kde trénuje v 45-tisícovom ...

V príprave nič nepodceňuje a maká naplno! Atlétka Viktória Forsterová (21) je momentálne v Južnej Afrike, kde trénuje v 45-tisícovom univerzitnom meste Potchefstroom v spoločnosti sparingpartnerky Daniely Ledeckej i ďalších slovenských atlétok a atlétov.

Fotogaléria

Okrem tréningu stíhajú aj rôzne voľnočasové aktivity: dobrodružnú noc na safari či dredy, ktoré si nechala na juhu Afriky urobiť aj tento rok. Pre Nový Čas mladá športovkyňa porozprávala aj o olympiáde v Paríži, na ktorú má už miestenku istú, keďže splnila tvrdý kvalifikačný limit. Aj o vianočných sviatkoch, ktoré prežiť v rodinnom kruhu s kapustnicou a darčekmi, aj keď sa doma zdrží iba krátko.

Na juhu Afriky znie slovenčina už od 10. novembra, ako si to tam celé užívate?

Odcestovali sme sem druhýkrát po sebe, keďže vlani sme tu boli úplne premiérovo. Podmienky sa nám veľmi zapáčili. Minulý rok bolo super ešte to, že tu nebolo ani tak veľa atlétov. Bohužiaľ, tento rok je ich tu až veľmi veľa. Ťažšie sa tu preto pohybuje. Ale tým, že je tu trávnatý štadión aj normálny atletický, tak sa dá tréning vždy naplánovať tak, aby sa všetko stihlo odbehať. Sú tu super podmienky a vidieť slovenské tváre na štadióne je taktiež skvelé.

Myslíte už teraz na olympiádu a ladíte prípravu aj na Paríž?

Sezóna bude trošku dlhšia, ale ladíme to hlavne na halovú sezónu, kde vrcholom budú MS v Glasgowe. Potom odcestujeme na ďalšie sústredenie, kde sa budeme pripravovať na vonkajšiu sezónu. Po nej by do olympiády mali byť tak dva mesiace, takže tam sa to už bude ladiť len čisto na Paríž.

S tréningovou dvojičkou Danielou Ledeckou stíhate okrem atletiky aj voľnočasové aktivity. Boli ste spolu aj na safari?

Keď už niekde sme, tak by sme rady videli aj niečo z tej krajiny. Mali sme aj týždeň, keď sme boli v Kapskom Meste. Safari je atrakcia, ktorú na Slovensku nezažijete. Bol to zážitok! Minulý rok sme na safari boli vôbec prvýkrát. Tento rok sme išli tak, že sme aj prespali na safari. Stráviť noc tam bolo úžasné.

Nebáli ste sa tých veľkých slonov?

Nie, nie, to vôbec. Neboli zase až tak blízko. Zažili sme, že nám išiel oproti slon, ale ony sa boja viac áut, ako my ich.

Už kujete formu na rok 2024, stihli ste už zbilancovať rok 2023?

Do tejto sezóny sa mi išlo ľahšie a priniesla krásne momenty. Najkrajší moment bol určite, keď som zabehla limit na olympijské hry. To znamenalo zároveň aj limity pre Európu a halové MS. Prístup do tréningov je preto voľnejší, keď viem, že ten limit mám. Ale stále makám a idem do všetkého naplno! Ide mi to však teraz o čosi ľahšie…

Ako vás trénerka Katarína Adlerová pripravuje na náročné momenty plné stresu?

Snaží sa mi vždy vo všetkom pomôcť. Už vie, ako reagujem na určité veci a ako má so mnou pracovať. Ide nám to tak ruka v ruke, našli sme si k sebe cestu, že to ide zo všetkých stránok.

Stíhate tento rok sviatky doma?

Z Južnej Afriky sa vraciame 16. decembra. Po príchode domov budem ešte trénovať a až potom budú samotné Vianoce, keď budem s rodinou. Nato sa naozaj veľmi teším. Hneď v januári potom odlietam na ďalšie sústredenie, takže veľa toho času doma si neužijem.

Vianoce prebiehajú u vás doma tradičným štýlom - kapustnica, darčeky…?

Jasné, kapustnica či darčeky nesmú chýbať! (smiech)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});