Športové orgány už nechú ďalej čakať: MOV vyzvali k rozhodnutiu o ruských a bieloruských športovcoch

Zástupcovia medzinárodných športových federácií a národných olympijských výborov vyzvali MOV, aby sa ruskí a bieloruskí športovci mohli ...
  • Zdroj: Northfoto

Zástupcovia medzinárodných športových federácií a národných olympijských výborov vyzvali MOV, aby sa ruskí a bieloruskí športovci mohli zúčastniť na budúcoročných OH v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Ako referuje web insidethegames.biz, počas olympijského samitu v Lausanne požiadali o vyjasnenie v tejto záležitosti.

Olympijské hry sú najväčším športovým podujatím na svete. (ilustračná foto)
Šokujúce vyhlásenie: Rusi mali zmanipulovať voľby o ich účasti na olympiáde Zobraziť článok

Športovci z Ruska a Bieloruska boli od minuloročného vypuknutia vojny na Ukrajine sankcionovaní v mnohých športoch. V niektorých sa však počas uplynulých mesiacov zmiernili obmedzenia, čo umožnilo návrat Rusov a Bielorusov na medzinárodnú scénu za určitých podmienok.

MOV v marci rozhodol, že individuálni športovci z oboch krajín by mali byť znovu zaradení do medzinárodných súťaží ako „neutrálni“ za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú napojenie na armádu. V júli MOV formálne pozval národy sveta s výnimkou Rusov a Bielorusov, aby sa presne o rok stretli v Paríži na olympijských hrách. O štarte Rusov a Bielorusov na OH však zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie.

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) koncom septembra rozhodol, že ruskí a bieloruskí športovci budú na budúcoročných paralympijských hrách v Paríži súťažiť pod neutrálnym štatútom. Reprezentanti Ruska a Bieloruska môžu štartovať za podmienky, že ich účasť nebudú sprevádzať znaky, vlajky a hymny ich krajín.

(ilustračné foto).
Zomrel ruský dvojnásobný zlatý olympionik: Dožil sa úctyhodného veku Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});